Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πόσο ασφαλή είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη στις ιώσεις;

3/2/2017 2:10:45 μμ
Νέα έρευνα εφιστά την προσοχή μας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



 

Δεν είναι ασφαλής επιλογή οι ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από ιώσεις ή γρίπη να λαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Infectious Diseases.


Όπως προέκυψε, αυτή η κατηγορία αναλγητικών φαρμάκων αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος, τονίζουν οι ερευνητές του Εθνικού Προγράμματος Ασφάλισης Υγείας της Ταϊβάν και συμβουλεύουν ασθενείς και γιατρούς να είναι προσεκτικοί στη χρήση ή συνταγογράφηση των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), για την ανακούφιση των συμπτωμάτων των οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων.


Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για την περίοδο 2005-2011, που αφορούσαν και σχεδόν 10.000 άτομα που είχαν νοσηλευθεί για έμφραγμα. Ο στόχος ήταν να δουν αν δύο καρδιακοί παράγοντες κινδύνου (οξεία αναπνευστική λοίμωξη, όπως κρυολόγημα ή γρίπηκαι η χρήση ΜΣΑΦ) είχαν συνδυαστική επίδραση στον κίνδυνο εμφράγματος.


Συνέκριναν τον ατομικό κίνδυνο εμφράγματος κάθε ασθενή σε βάθος χρόνου, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων αναπνευστικών λοιμώξεων και χρήσης ΜΣΑΦ. Διαπίστωσαν έτσι μια ισχυρή σχέση μεταξύ εμφράγματος και των δύο συγκεκριμένων παραγόντων κινδύνου. Η χρήση των φαρμάκων αυτώνκατά τη διάρκεια οξείας αναπνευστικής λοίμωξης σχετίστηκε με υπερτριπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος, πάνω από επταπλάσιο κίνδυνο αν τα ΜΣΑΦ λαμβάνονταν ενδοφλεβίως στο νοσοκομείο, εν συγκρίσει με όταν οι ασθενείς δεν είχαν κανέναν εκ των παραγόντων κινδύνου.


Ο κίνδυνος εμφράγματος όταν οι ασθενείς είχαν οξεία αναπνευστική λοίμωξη αλλά δεν έπαιρναν ΜΣΑΦ ήταν υπερδιπλάσιος, ενώ ήταν 1,5 φορές μεγαλύτερος όταν τα άτομα έπαιρναν ΜΣΑΦ αλλά δεν έπασχαν από κρυολόγημα ή γρίπη.


«Οι γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η χρήση των ΜΣΑΦ κατά τη διάρκεια μιας οξείας αναπνευστικής λοίμωξης μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος. Οι ασθενείς με συμπτώματα γρίπης ή κοινού κρυολογήματος, επίσης, θα πρέπει να συμβουλεύονται τον θεράποντα ιατρό τους πριν τη λήψη ΜΣΑΦ», επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης Τσενγκ-Τσουνγκ Φανγκ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics