«'Αρχισαν τα όργανα» με τις νέες χονδρικές τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ). Οι πρώτες αυξήσεις μετά την απελευθέρωση των τιμών, βάσει της απόφασης του υπουργείου Υγείας σχετικά με τον τρόπο και τη διαδικασία καθορισμού λιανικής τιμής και διάθεσης των φαρμάκων αυτών, είναι πλέον γεγονός παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις. Αποτέλεσμα είναι να συμπιέζεται το ήδη μικρό ποσοστό κέρδους των φαρμακείων, τα οποία οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία.
Όπως
καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), μοναδική κερδισμένη
είναι η φαρμακοβιομηχανία, η οποία καθορίζει ελεύθερα τις τιμές των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ
προς τα πάνω, επιβαρύνοντας τους πολίτες και βάζοντας χέρι και στο ποσοστό
κέρδους των φαρμακοποιών.
Σύμφωνα με
τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Φαρμακευτικού
Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκο Θεοδοσιάδη, αυξήσεις προέκυψαν στις χονδρικές
τιμές των ακόλουθων σκευασμάτων:
- Pulvo 47spr (αντιβιοτικό): αύξηση κατά 1,9%
- Duphalac syr (σιρόπι για τη δυσκοιλιότητα): αύξηση κατά 2,8%
- Pyralvex drops (σταγόνες για τις στοματικές άφθες): αύξηση κατά 3,8%.
"Οι αυξήσεις στις χονδρικές τιμές, οι οποίες ως γνωστόν ορίζονται πλέον πλήρως από τους ίδιους τους παραγωγούς και βιομηχάνους, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στην αγορά παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από τους κατά καιρούς αρμοδίους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ποσοστό κέρδους του φαρμακείου μειώνεται για τα παραπάνω τρία φάρμακα κατά 1,9%, 2,8% και 3,8%, καθώς οι αντίστοιχες λιανικές τιμές, όπως αναγράφονται επί της συσκευασίας ως 'ενδεικτική λιανική τιμή', παραμένουν αναλλοίωτες", δηλώνει ο κ. Θεοδοσιάδης. Παράλληλα τονίζει: «Ποιο είναι λοιπόν το αποτέλεσμα της απελευθέρωσης των τιμών των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ; Μέχρι στιγμής είναι η αύξηση κερδών για τη βιομηχανία, η μείωση κερδών για το φαρμακείο και κανένα όφελος για τον καταναλωτή».
Νέο πλήγμα για τα φαρμακεία
Για οικονομική συρρίκνωση των φαρμακείων κάνει λόγο και ο γραμματέας του ΦΣΘ, Διονύσης Ευγενίδης. Μάλιστα αναφέρει ως ενδεικτικό παράδειγμα ακόμη ένα φάρμακο -για το κυκλοφορικό σύστημα- του οποίου η χονδρική τιμή εκτοξεύτηκε από τα 3,54 στα 4,27 ευρώ.
Ο ίδιος εξηγεί ότι για τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν υπάρχει προς το παρόν επιβάρυνση για τους πολίτες. Ωστόσο, σταδιακά η απελευθέρωση των τιμών των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση, καθώς η λιανική τιμή που αναγράφεται στις συσκευασίες τους δεν είναι υποχρεωτική. Συνεπώς η φαρμακοβιομηχανία θα μπορεί να καθορίζει ελεύθερα τις τιμές των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ προς τα πάνω και οι ασθενείς θα αναγκάζονται να πληρώνουν περισσότερα από την τσέπη τους.
Ο κ. Ευγενίδης συμπληρώνει ότι παρόμοιο είναι το πρόβλημα και με τα αναλώσιμα για το σακχαρώδη διαβήτη, τα σκευάσματα ειδικής διατροφής και άλλα ιατροτεχνολογικά είδη, στα οποία ο ΕΟΠΥΥ ορίζει τιμή αποζημίωσης που σε πολλές περιπτώσεις είναι μικρότερη από την τιμή στην οποία τα αγοράζουν οι φαρμακοποιοί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθίσταται απαγορευτική η προμήθεια και διάθεσή τους στους ασφαλισμένους, καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν επιτρέπει στους φαρμακοποιούς να εισπράττουν τη διαφορά μεταξύ της τιμής του προϊόντος και της τιμής που αποζημιώνει ο οργανισμός
ΠΗΓΗ:Εφημερίδα «Μακεδονία»