Η δραστική ουσία σιλδεναφίλη, το γνωστό μπλε χάπι για τη στυτική δυσλειτουργία (αλλά και για την πνευμονική υπέρταση) φαίνεται πως μπορεί να προλάβει νέες θρομβώσεις του αίματος και να συμβάλλει έτσι στην καλή υγεία καρδιοπαθών ασθενών που έχουν τοποθετήσει στεντ.
Πιο αναλυτικά, επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Σεούλ στη Νότια Κορέα μελέτησε τη δράση της συγκεκριμένης φαρμακευτικής ουσίας, όταν αυτή επικαλύπτεται σε στεντ (μεταλλικά πλέγματα που τοποθετούνται στις αρτηρίες προκειμένου να τις διατηρήσουν ανοιχτές και να αποφευχθούν έτσι θρομβώσεις και τα συνεπαγόμενα εμφράγματα). Σημειωτέον ότι η σιλδεναφίλη δρα χαλαρώνοντας τις αρτηρίες και αυξάνοντας τη ροή του αίματος.
Το φάρμακο, επικαλλυμένο σε στεντ που τοποθετήθηκαν σε πειραματόζωα (ποντίκια), φαίνεται πως αύξησε τη δραστηριότητα της πρωτεϊνικής κινάσης G (PKG), ενός ενζύμου που εμποδίζει την πάχυνση των αρτηριακών τοιχωμάτων που συμβαίνει μετά από τραυματισμούς (όπως είναι και η τοποθέτηση στεντ). Στην ουσία, η σιλδεναφίλη αύξησε τη δράση, η οποία μειώνεται από το ίδιο το στεντ και συνεπάγεται αυξημένη συγκόλληση των αιμοπεταλίων, άρα και θρομβώσεις.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διέγερση του PKG είναι ζωτική για την αποφυγή της επαναστένωσης και της θρόμβωσης και αυτό φαίνεται πως πετυχαίνει η σιλδεναφίλη, οδηγώντας σε 30% μείωση της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων, άρα σημαντική μείωση του κινδύνου για επόμενο έμφραγμα.
Αναμένεται πλέον να επιβεβαιωθούν τα πορίσματα αυτά σε μεγαλύτερες κλινικές μελέτες σε ανθρώπους.
Τα προκαταρκτικά ευρήματα της εν λόγω έρευνας παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο Basic Cardiovascular Sciences 2017 της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ).