Συνεχίζονται οι ερευνητικές προσπάθειες για την «πολυπόθητη» από του στόματος ινσουλίνη, με μια νέα μορφή που ανέπτυξαν επιστήμονες από το Li Lab (Laboratory of Targeted Drug Delivery and Nanomedicine) του University of British Columbia του Καναδά.
Πρόκειται για σταγόνες που λαμβάνονται κάτω από τη γλώσσα, δρουν άμεσα και έχουν την προοπτική να αντικαταστήσουν τις ενέσεις. Οι σταγόνες, εκτός από ινσουλίνη, περιέχουν και ένα μοναδικό πεπτίδιο που εισχωρεί στα κύτταρα (CPP) και βοηθάει την ινσουλίνη να φτάσει άμεσα στον προορισμό της μέσω της ροής του αίματος.
Όπως εξηγεί ο ερευνητής και καθηγητής στη Σχολή Φαρμακευτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Dr. Shyh-Dar Li, «η ινσουλίνη σε μορφή χαπιού δεν έχει επιτευχθεί, γιατί το χάπι διαλύεται εύκολα στο στομάχι. Επίσης η ινσουλίνη πρέπει γρήγορα να μπει στην κυκλοφορία του αίματος αλλά ως μεγάλο μόριο δεν μπορεί να διαπεράσει τα κύτταρα εύκολα». Σε αυτό έρχεται να συμβάλλει το πεπτίδιο, το οποίο προέρχεται από παραπροϊόντα ιχθύων και ανοίγει μια δίοδο στην ινσουλίνη να περάσει. Χωρίς αυτό η ινσουλίνη παραμένει στο στόμα, όπως διευκρινίζουν οι ερευνητές.
Η ομάδα του Li Lab δημοσίευσε στο Journal of Controlled Release δύο άρθρα για δύο εκδοχές του πεπτιδίου και αναζητά τώρα τη συνεργασία με έναν εμπορικό εταίρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εργαστήριο του Dr Li εργάζονται σε εναλλακτικές μορφές ινσουλίνης, χωρίς ενέσεις, εδώ και τρία χρόνια και πριν από τις σταγόνες είχαν αναπτύξει ρινικό σπρέι, το οποίο όμως δεν στέφθηκε με επιτυχία.