Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αναπτύχθηκε ινσουλίνη σε μορφή σταγόνων

13/6/2024 5:00:58 πμ
Από το University of British Columbia του Καναδά
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Συνεχίζονται οι ερευνητικές προσπάθειες για την «πολυπόθητη» από του στόματος ινσουλίνη, με μια νέα μορφή που ανέπτυξαν επιστήμονες από το Li Lab (Laboratory of Targeted Drug Delivery and Nanomedicine) του University of British Columbia του Καναδά. 


Πρόκειται για σταγόνες που λαμβάνονται κάτω από τη γλώσσα, δρουν άμεσα και έχουν την προοπτική να αντικαταστήσουν τις ενέσεις. Οι σταγόνες, εκτός από ινσουλίνη, περιέχουν και ένα μοναδικό πεπτίδιο που εισχωρεί στα κύτταρα (CPP) και βοηθάει την ινσουλίνη να φτάσει άμεσα στον προορισμό της μέσω της ροής του αίματος. 


Όπως εξηγεί ο ερευνητής και καθηγητής στη Σχολή Φαρμακευτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Dr. Shyh-Dar Li, «η ινσουλίνη σε μορφή χαπιού δεν έχει επιτευχθεί, γιατί το χάπι διαλύεται εύκολα στο στομάχι. Επίσης η ινσουλίνη πρέπει γρήγορα να μπει στην κυκλοφορία του αίματος αλλά ως μεγάλο μόριο δεν μπορεί να διαπεράσει τα κύτταρα εύκολα». Σε αυτό έρχεται να συμβάλλει το πεπτίδιο, το οποίο προέρχεται από παραπροϊόντα ιχθύων και ανοίγει μια δίοδο στην ινσουλίνη να περάσει. Χωρίς αυτό η ινσουλίνη παραμένει στο στόμα, όπως διευκρινίζουν οι ερευνητές.


Η ομάδα του Li Lab δημοσίευσε στο Journal of Controlled Release δύο άρθρα για δύο εκδοχές του πεπτιδίου και αναζητά τώρα τη συνεργασία με έναν εμπορικό εταίρο. 


Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εργαστήριο του Dr Li εργάζονται σε εναλλακτικές μορφές ινσουλίνης, χωρίς ενέσεις, εδώ και τρία χρόνια και πριν από τις σταγόνες είχαν αναπτύξει ρινικό σπρέι, το οποίο όμως δεν στέφθηκε με επιτυχία.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η επιτροπή CHMP συνιστά επίσης την κυκλοφορία άλλων 9 φαρμάκων
Τεχνητά δάκρυα σε πρακτική συσκευασία πολλαπλών δόσεων






Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics
FDA: Έγκριση σε νέα θεραπεία για την ατοπική δερματίτιδα
To roflumilast αποδείχθηκε αποτελεσματικό τόσο στην εμφάνιση του δέρματος όσο και στην ανακούφιση από τον κνησμό