Τις ημέρες του καύσωνα αυξάνονται τα περιστατικά απορρύθμισης των καρδιακών παθήσεων αλλά και η εμφάνιση νέων καρδιαγγειακών επεισοδίων. Επιπλέον η αφυδάτωση, η υπόταση και η αναπνευστική δυσφορία μπορεί να επιβαρύνουν και άλλα όργανα του σώματος, όπως οι νεφροί και οι πνεύμονες, ενώ η υπερβολική ζέστη επιδεινώνει και τις γνωσιακές λειτουργίες του εγκεφάλου.
Για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες επιδράσεις του καύσωνα στο καρδιαγγειακό σύστημα, απαιτείται να συστήσουμε στους ασθενείς μια σειρά προληπτικών και θεραπευτικών μέτρων, τα οποία θα ήταν καλό να έχουν έναν πιο μόνιμο χαρακτήρα:
1. Επαρκής ενυδάτωση: Να πίνουν αρκετό νερό, ειδικά τις πιο ζεστές ημέρες και τις ώρες κατά τις οποίες υπάρχει σωματική δραστηριότητα και να προσθέσουν λίγο αλάτι στο φαγητό τους. Να έχουν συνεχώς ένα μπουκάλι με δροσερό νερό κοντά τους και όχι αναψυκτικά ή αλκοόλ. Όσοι ασκούν βαριά σωματική εργασία σε εξωτερικό ζεστό περιβάλλον, οφείλουν να είναι απόλυτα τυπικοί στις ανωτέρω οδηγίες.
2. Ελαφρύς Ρουχισμός: Να φορούν ανοιχτόχρωμα, άνετα ρούχα που δεν προκαλούν δυσφορία. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα σφιχτά ρούχα γύρω από τον τράχηλο και τον λαιμό, όπως οι γραβάτες και τα μαντήλια, που δεν επιτρέπουν τη διαφυγή της σωματικής θερμότητας. Να φορούν καπέλο, γυαλιά και χαμηλές λεπτές κάλτσες που δεν συμπιέζουν τη γάμπα και το πόδι.
3. Περιορισμοί Σωματικών Δραστηριοτήτων: Τις ημέρες και ώρες της ζέστης και της ηλιοφάνειας, να αποφεύγουν τις βαριές σωματικές δραστηριότητες και την άθληση σε εξωτερικούς θερμούς χώρους και όταν αθλούνται να το κάνουν με παρέα. Η εφίδρωση κατά τη διάρκεια της άσκησης δεν είναι «καύση λίπους», αλλά αφυδάτωση και απώλεια ηλεκτρολυτών. Κατά το θαλάσσιο μπάνιο, οι καρδιοπαθείς οφείλουν να είναι πολύ συντηρητικοί στο πόσο βαθιά θα ανοιχτούν.
4. Ιατρικός έλεγχος: Απαιτούνται τακτικές μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης και ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής, σε συνεργασία με τον γιατρό. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι ευάλωτες ομάδες, καθώς ο καύσωνας μπορεί να επηρεάσει τους θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς του οργανισμού.
5. Τρώμε ελαφρά: Να αποφεύγουν τα βαριά, λιπαρά και δύσπεπτα γεύματα και να τρώνε μικρότερη ποσότητα ειδικά τις βραδινές ώρες.
6. Διακοπές: Οι καρδιολογικοί ασθενείς οφείλουν να έχουν υπερ-επάρκεια φαρμάκων πριν ξεκινήσουν τις διακοπές τους, να έχουν μαζί τους σημείωμα με τις παθήσεις και την αγωγή που λαμβάνουν, καθώς και τηλέφωνα επικοινωνίας οικείων και γιατρού. Τα «έξυπνα» ρολόγια που μετρούν καρδιολογικές παραμέτρους είναι χρήσιμα, αρκεί οι ενδείξεις τους να λαμβάνονται υπόψη με κάθε επιφύλαξη.
7. Δροσισμός χώρων: Να προσπαθούν να περνούν τη μέρα τους σε σκιερό και δροσερό μέρος με επαρκή αερισμό. Η χρήση ανεμιστήρων είναι απαραίτητη. Σε στιγμές υψηλών θερμοκρασιών να χρησιμοποιούν με σύνεση το κλιματιστικό. Τα δροσερά -όχι παγωμένα- μπάνια είναι χρήσιμα.