Η ήπια αλλά συστηματική άσκηση (κυρίως τα βάρη, το τρέξιμο κτλ.) είναι ένας από τους πιο γνωστούς τρόπους να προληφθεί αλλά και να αντιμετωπιστεί η οστεοπόρωση. Παράλληλα μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε ασβέστιο, ιδίως από την παιδική και την εφηβική ηλικία, παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της οστικής μάζας.
Σήμερα μια νέα έρευνα από το Κολέγιο Τρίνιτι του Δουβλίνου, στην Ιρλανδία, επιβεβαιώνει την παραπάνω παραδοχή και τη συμπληρώνει με τη διαπίστωση ότι το γιαούρτι συγκεκριμένα, από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου, εάν καταναλώνεται καθημερινά, μειώνει αισθητά τον κίνδυνο εμφάνισης της οστεοπόρωσης σε ενήλικες γυναίκες και άνδρες.
Κατά την έρευνα μελετήθηκαν στοιχεία από 4.310 άτομα άνω των 60 ετών, συσχετίζοντας τη διατροφή τους με την υγεία των οστών τους και διαπιστώθηκε ότι, σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου γιαούρτι, η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού σχετιζόταν με:
- 52% μικρότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης στους άνδρες
- 39% μικρότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης στις γυναίκες
- 31% μικρότερο κίνδυνο οστεοπενίας στις γυναίκες.
Επιπλέον, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν γιαούρτι αλλά λιγότερο, όσοι κατανάλωναν περισσότερο γιαούρτι καθημερινά, είχαν 3-4% μεγαλύτερη οστική πυκνότητα και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ φυσικής κατάστασης.
Το γιαούρτι, εκτός από το ασβέστιο, περιέχει καλές ποσότητες θρεπτικών ιχνοστοιχείων, βιταμινών D και Β, πρωτεϊνών και προβιοτικών, άρα είναι εξαιρετικά ωφέλιμο σε όλες τις ηλικίες. Ιδίως όμως οι ηλικιωμένοι, αν θέλουν να έχουν πιο υγιή κόκκαλα, πρέπει να το εντάξουν στην καθημερινή τους διατροφή.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα οστεοπόρωσης "Osteoporosis International".