Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πονόλαιμος: πού μπορεί να οφείλεται;

6/4/2017 1:36:19 μμ
Συχνότερη αιτία οι ιοί και όχι τα βακτήρια!
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Νιώθετε ότι όταν καταπίνετε, έχετε καρφιά στο λαιμό σας; Ο πόνος μπορεί να είναι δυνατός και να κάνει αδύνατη τη λήψη τροφής ή υγρών;

Τα συμπτώματα αυτά συνήθως δεν διαρκούν πολύ, αλλά αποτελούν μια άβολη και ενοχλητική κατάσταση, όπως επισημαίνει η Ανατολή Παταρίδου, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος, κεφαλής και τραχήλου, εξειδικευμένη στην παιδική ΩΡΛ.


O πονόλαιμος συνδέεται τις περισσότερες φορές με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και, παρά την καθιερωμένη άποψη ότι οφείλεται σε βακτήρια, έχει αποδειχθεί ότι η συχνότερη αιτία του είναι οι ιοί. Για παράδειγμα, οι ρινοϊοί ευθύνονται για το 30-50% όλων των κρυολογημάτων, συχνό σύμπτωμα των οποίων είναι ο πονόλαιμος. Τα βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν επίσης πονόλαιμο μόνο για το 20% των περιπτώσεων και αφορούν κυρίως το στρεπτόκοκκο. Ξηρότητα πάντως του λαιμού ή και φαρυγγίτιδα μπορούν να προκαλέσουν και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η υψηλή και η χαμηλή θερμοκρασία, η θέρμανση εσωτερικού χώρου, η χρήση air-condition, τα αλλεργιογόνα και η μόλυνση του περιβάλλοντος.


Ένας ενήλικας εμφανίζει πονόλαιμο 2-3 φορές το χρόνο, ενώ τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή, λόγω του ότι το ανοσοποιητικό τους δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως.


Η πιο κοινή αιτία του πονόλαιμου είναι η αμυγδαλοφαρυγγίτιδα, που είναι κατά κύριο λόγο μια ιογενής λοίμωξη, κατά την οποία θα πρέπει να αναρροφηθεί τυχόν απόστημα που μπορεί να δημιουργηθεί, προσθέτει η κ. Παταρίδου.

Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα είναι μια ακόμα συνήθης βακτηριακή αιτία πονόλαιμου, η οποία συχνά περιλαμβάνει πυρετό, λευκές πυώδεις πλάκες στο λαιμό και διογκωμένους ή ευαίσθητους τραχηλικούς λεμφαδένες. Επειδή η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα μπορεί περιστασιακά να οδηγήσει σε ρευματικό πυρετό, επιβάλλεται η χορήγηση αντιβιοτικών.

Πονόλαιμος μπορεί να προκληθεί και από κάτι που κολλάει στο λαιμό ή από αλλεργίες (αλλεργική ρινίτιδα). Επίσης, μερικές φορές πονόλαιμο προκαλεί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, εξαιτίας των υγρών που ανεβαίνουν από το στομάχι.


Ο πονόλαιμος και η δυσκολία στην κατάποση (μερικές φορές με πόνο που αντανακλά στο αυτί) μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός όγκου ή κακής λειτουργίας της μύτης που επιβαρύνει συνολικά τη λειτουργία του αναπνευστικών οδών.


Η γιατρός συνιστά την κλινική εξέταση στις περιπτώσεις που έχετε πονόλαιμο και:

  •  δεν μπορείτε να καταπιείτε υγρά
  •  έχετε ωταλγία που δεν υποχωρεί
  •  έχετε πυρετό πάνω από τρεις μέρες
  •  έχετε παρατεταμένη βραχνάδα
  •  έχετε βγάλει ερυθρά εξανθήματα
  •  έχετε νυχτερινή έντονη εφίδρωση και ερεθισμένους αδένες
  •  ο πόνος δεν υποχωρεί και δεν υπάρχουν συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης
  •  οι αδένες στο λαιμό είναι πρησμένοι, χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
Στο επίκεντρο οι μεταρρυθμίσεις, το RRF, οι επενδύσεις Ε&Α και η φαρμακευτική καινοτομία






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics