
Νεότερα στοιχεία για την εμβολιαστική κάλυψη του ελληνικού πληθυσμού έναντι του ιού των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (HPV), τον συσχετισμό του ιού με πολλαπλές μορφές καρκίνου και τα γεννητικά κονδυλώματα, καθώς και δεδομένα από διεθνή μελέτη για την οικονομική επίπτωση του HPV σε 13 χώρες, παρουσιάστηκαν σε ενημέρωση της MSD Ελλάδος με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών.
Η Αμάντα Ψυρρή, Ογκολόγος - Παθολόγος, Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, παρουσίασε τα αποτελέσματα της ελληνικής μελέτης «ORPHEAS» που εστιάζει στην επιβάρυνση της Δημόσιας Υγείας από τους καρκίνους που σχετίζονται με τον ιό HPV, δίνοντας για πρώτη φορά μια πλήρη εικόνα της κατάστασης στη χώρα μας. Ανέφερε ότι «σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το 52% των περιπτώσεων καρκίνου στοματοφάρυγγα στην Ελλάδα αποδίδονται στον HPV. Από τους 144 ασθενείς που μελετήθηκαν, οι 75 ήταν θετικοί τόσο για HPV DNA όσο και για την πρωτεΐνη p16 – δύο δείκτες που επιβεβαιώνουν την ενεργή σύνδεση της νόσου με τον ιό. Τα δεδομένα αυτά αφορούν την τελευταία πενταετία και είναι αποκαλυπτικά: περισσότεροι από 1 στους 2 ασθενείς με καρκίνο στοματοφάρυγγα έχουν αιτιολογική συσχέτιση με τον HPV, ενώ 3 στους 4 ήταν άντρες».
«Η εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμού με υψηλή κάλυψη, ιδίως σε χώρες που εμβολιάζουν πολλαπλές ηλικιακές ομάδες, έχει οδηγήσει σε ραγδαίες και διατηρήσιμες μειώσεις σε όλα τα ηλικιακά φάσματα. Με έγκαιρο και καθολικό εμβολιασμό, μπορούμε να προστατεύσουμε το μέλλον των νέων ανθρώπων και να εξαλείψουμε τα γεννητικά κονδυλώματα ως δημόσια απειλή», κατέληξε ο Καθηγητής Δερματολογίας - Αφροδισιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Αλέξανδρος Στρατηγός.
Η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, υπενθύμισε ότι ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της Ελλάδας για το 2025, συστήνεται για αγόρια και κορίτσια στην ηλικία 9-11 ετών. Σε περίπτωση που ο εμβολιασμός δεν γίνει στη συνιστώμενη ηλικία, μπορεί να γίνει αναπλήρωση έως την ηλικία των 18 ετών, όμως για τις ηλικίες 15-18 ετών η αποζημίωση σε αγόρια και κορίτσια θα είναι δυνατή μόνο ως την 31/12/2025.
Αναφορικά με την εμβολιαστική κάλυψη του ελληνικού πληθυσμού έναντι του ιού HPV, η Β. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι: «Τα στοιχεία εμβολιαστικής κάλυψης από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ καταδεικνύουν σαφή βελτίωση την τελευταία τριετία. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εμβολιασμών σε κορίτσια 15-18 ετών αυξάνεται σταθερά, ενώ το 2023 καταγράφηκαν περίπου 162.000 εμβολιασμοί αγοριών, γεγονός που υποδηλώνει αυξανόμενη αποδοχή του εμβολίου και από το ανδρικό φύλο».
Υπενθύμισε δε ότι ο στόχος που έχει τεθεί από τον Π.Ο.Υ. για επίτευξη 90% της εμβολιαστικής κάλυψης στα κορίτσια ηλικίας 15 ετών έως το 2030, είναι εφικτός για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αβέβαιος όμως για την Ελλάδα.