Αλλαγές θα πρέπει να περιμένουν οι φαρμακοποιοί σύντομα στο σύστημα eΔΑΠΥ για την εκτέλεση γνωματεύσεων με αναλώσιμα, ιατροτεχνολογικά υλικά και σκευάσματα ειδικής διατροφής, κατά τις υποσχέσεις του ΕΟΠΥΥ και του ίδιου του προέδρου του Οργανισμού, Σωτήρη Μπερσίμη.
Ωστόσο η μόνη σίγουρη αλλαγή είναι ότι από 1η Σεπτέμβρη οι γνωματεύσεις θα πρέπει να εκτελούνται εντός 10 εργάσιμων ημερών, προθεσμία η οποία θα αναγράφεται πάνω στις γνωματεύσεις, όπως ισχύει και στα φάρμακα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, εξαιρούνται οι γνωματεύσεις για τα παρεχόμενα είδη του άρθρου 15 του ενιαίου κανονισμού παροχών ΕΟΠΥΥ (π.χ. αναπνευστικές συσκευές, ακουστικά βαρηκοΐας, οξυγονοθεραπεία, οπτικά, ορθοπεδικά είδη κτλ.), για τα οποία η προθεσμία εκτέλεσης ορίζεται στις 30 ημέρες από την έκδοση των γνωματεύσεων.
Επίσης, δεν θα επιτρέπεται να επαναληφθεί η έκδοση επόμενης γνωμάτευσης παρά μόνο δέκα (10) ημέρες πριν ολοκληρωθεί το διάστημα που καλύπτεται από την προηγούμενη εκτέλεση.
Από εκεί και πέρα, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον ΕΟΠΥΥ και το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.), συζητήθηκαν και άλλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν:
- Απροσδιόριστος τύπος ΣΔ στη διάγνωση της γνωμάτευσης: Συμφωνήθηκε ότι θα ελέγχεται μέσω του ΑΜΚΑ ασθενούς από τα αρχεία συνταγογράφησης της ΚΜΕΣ.
- Κόφτης και φίλτρα κατά τη συνταγογράφηση: Έγινε αποδεκτό το αίτημα των φαρμακοποιών για την εφαρμογή φίλτρων, προκειμένου οι γνωματεύσεις που θα εκδίδονται να υπόκεινται μόνο σε διοικητικό έλεγχο (σφραγίδες, υπογραφές, ταινίες γνησιότητας κλπ.), ώστε η εκτέλεσή τους να μην εμπεριέχει κινδύνους περικοπών.
- Ζημία φαρμακείων από τις χαμηλότερες τιμές αποζημίωσης σε σύγκριση με τις τιμές κτήσης: Αναγνωρίστηκε το πρόβλημα από τον κ. Μπερσίμη (σε περιορισμένο όμως κατά δήλωση του βαθμό) και αναζητά τη λύση. Ο Π.Φ.Σ. πίεσε για άμεση λύση του θέματος.
Πληρωμές και διαχείριση προβλημάτων στις υποβολές
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα (στο τέλος του μήνα) θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και του Μαρτίου (η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή περίπου στο 70%) και οι πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ στα φαρμακεία που δεν έχουν προβλήματα στις υποβολές τους, όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του Οργανισμού στην ίδια συνάντηση.
Σύμφωνα δε με τον ΕΟΠΥΥ, το ποσοστό πληρωμής για τα φαρμακεία όλης της χώρας υπερβαίνει το 85% για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, ενώ για την Αττική φτάνει το 85% και για τον Πειραιά πάνω από 91%.
Όσο για τα φαρμακεία που παρουσιάζουν προβλήματα, συμφωνήθηκε να ομαδοποιούνται οι υποβολές με βάση το πρόβλημα και να αποστέλλεται από τον ΕΟΠΥΥ στους φαρμακευτικούς συλλόγους λίστα με τα φαρμακεία, τα οποία θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου να πληρωθούν το γρηγορότερο δυνατόν.
Η ομαδοποίηση αφορά:
- Υποβολές χωρίς το απαιτούμενο τιμολόγιο για την πληρωμή.
- Υποβολές χωρίς το φυσικό αρχείο αλλά με μόνο δικαιολογητικό υποβολής το τιμολόγιο.
- Πολλαπλές υποβολές σε ένα φάκελο, με προφανή τη δυσχέρεια διαχωρισμού τους.
- Υποβαλλόμενα δικαιολογητικά δυσανάγνωστα, από έλλειψη μελάνης στους εκτυπωτές κ.ά.