Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ποια φάρμακα οδηγούν τους ασθενείς στα "Επείγοντα"

23/11/2016 1:39:12 μμ
Αμερικανική μελέτη δίνει στοιχεία για τις εισαγωγές στα Επείγοντα λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ένας στους 250 Αμερικανούς οδηγούνται στα «Επείγοντα» κάθε χρόνο λόγω παρενέργειας ή άλλου προβλήματος που προκλήθηκε από φάρμακα, ενώ για τα άτομα από 65 ετών και άνω, το ποσοστό μετατρέπεται σε 1 στους 100. Αυτό προκύπτει μετά από νέα ομοσπονδιακή μελέτη που δημοσιεύτηκε χθες στο «Journal of the American Medical Association».

Ποια φάρμακα ευθύνονται κατά κύριο λόγο για αυτά τα δυσάρεστα νούμερα;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται για φάρμακα που δεν έχουν αλλάξει την τελευταία δεκαετία: Τα αντιπηκτικά, τα αντιδιαβητικά και τα αντιβιοτικά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, αντιπροσωπεύοντας το 47% των περιστατικών στα «Επείγοντα» για ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων το 2013 και το 2014, σύμφωνα με την εν λόγω ανάλυση. Όσο για τους ηλικιωμένους ασθενείς, το 60% των περιστατικών για ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων αφορά επίσης τα αντιπηκτικά και τα αντιδιαβητικά αλλά και τα οπιοειδή αναλγητικά.

Περιστατικά με παιδιά

Σε περιστατικά που αφορούσαν παιδιά κάτω των 5 ετών, τα αντιβιοτικά αντιπροσώπευαν το 56% των περιστατικών για ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων.

Για παιδιά ηλικίας 6-19, οι επισκέψεις στα Επείγοντα αφορούσαν κατά κύριο λόγο και πάλι τα αντιβιοτικά. Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι το 4,5% αφορούσε αντιψυχωσικά φάρμακα που χορηγούνται σε παιδιά με συμπεριφορικές διαταραχές.

Αιτίες του φαινομένου

«Οι λόγοι για τους οποίους αυτές οι κατηγορίες φαρμάκων προκαλούν τόσο σοβαρά προβλήματα διαφέρουν από φάρμακο σε φάρμακο» δηλώνει ο δρ Ντάνιελ Μπάντνιτζ, συντάκτης της μελέτης και υπεύθυνος του προγράμματος για την ασφάλεια φαρμάκων στα Αμερικανικά Κέντρα Έλεγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Για παράδειγμα: Ασθενείς που λαμβάνουν το αντιπηκτικό βαρφαρίνη, πρέπει να ελέγχονται τακτικά λόγω του μείζονος κινδύνου εσωτερικής αιμορραγίας. Τα προβλήματα προκύπτουν όταν δεν υπάρχει επαρκής παρακολούθηση και προσαρμογή της δόσης των αντιπηκτικών ή σε αλληλεπιδράσεις φαρμάκων, εξηγεί ο δρ Μπάντνιτζ.

Επίσης, ηλικιωμένοι ασθενείς που υποφέρουν από πολλές παθήσεις λαμβάνουν πολύπλοκες αγωγές που συνταγογραφούνται από διαφορετικούς γιατρούς, γεγονός που καθιστά τους ηλικιωμένους ευάλωτους στις αλληλεπιδράσεις και τις παρενέργειες των θεραπειών τους.

?λλος λόγος είναι ότι ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις, που αυξάνονται με την ηλικία, αντιμετωπίζονται με φάρμακα που συνδέονται με τις επισκέψεις στα «Επείγοντα», εξηγεί ο δρ Μπάντνιτζκαι συνεχίζει: «οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πολύ σοβαρότερες στους χρονίως πάσχοντες».

Αυτό που υπογραμμίζουν οι συντάκτες της μελέτης πάντως είναι ότι μέσα στα νοσοκομεία η ασφάλεια από τις παρενέργειες των φαρμάκων έχει βελτιωθεί, αλλά η μείωση τέτοιων προβλημάτων από τα φάρμακα που οι ασθενείς λαμβάνουν εκτός νοσοκομείου αποτελεί πάντα πρόκληση.

Ποιες είναι οι συνηθέστερες ανεπιθύμητες ενέργειες

Η ερευνητική ομάδα του δρ Μπάντνιτζ μελέτησε στοιχεία από πάνω από 42.000 περιστατικά από τα «Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών» κατά τα έτη 2013 και 2014 που αφορούσαν συνταγογραφούμενα αλλά και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής, ομοιοπαθητικά φάρμακα και εμβόλια. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν περιελάμβαναν κυρίως αλλεργικές αντιδράσεις σε φάρμακα, υπερδοσολογία αλλά και κατά λάθος λήψη φαρμάκων από παιδιά.

Στατιστικά

Συνολικά, εκτιμάται ότι περίπου στο 1,3 εκατομμύρια ανέρχονται οι επισκέψεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων σε κάθε έτος της διετούς μελέτης, σύμφωνα με τον δρ Μπάντνιτζ, ενώ για τα έτη 2005-2006 τα περιστατικά ήταν περίπου 700.000.

Ωστόσο, «είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε αν άλλαξαν ή όχι τα ποσοστά», υποστηρίζει ο καθηγητής, επειδή η ερευνητική ομάδα δεν ήταν σε θέση να μελετήσει πόσο περισσότερο χρησιμοποιούνται αυτά τα φάρμακα.

Μετάφραση από webmd.com

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics