Τη στιγμή που η υποχρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας διαιωνίζεται και σπανίζουν τα μέτρα για έλεγχο και εξορθολογισμό της δαπάνης, ζητούνται ακόμα μεγαλύτερες υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις από τα νέα καινοτόμα προϊόντα, οι οποίες υπερβαίνουν το 70%, σημειώνουν τα μέλη του PhRMA Innovation Forum Ελλάδος (PIF) που εκπροσωπεί 26 καινοτόμες φαρμακευτικές εταιρείες Έρευνας και Ανάπτυξης.
Μια ημέρα μετά τη συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Α. Πλεύρη για τη φαρμακευτική δαπάνη, και το PIF, όπως και ο ΣΦΕΕ, κάνει λόγο για αδιέξοδη πολιτική, αναφέροντας πως «οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν μπορούν να αναλάβουν το ρόλο του κράτους στην αποζημίωση της φαρμακευτικής περίθαλψης». Η νέα κατάτμηση του «ανεπαρκέστατου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ», όπως τον χαρακτηρίζουν, θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών και απειλεί τη βιωσιμότητα της φαρμακευτικής καινοτομίας. Δημιουργεί σημαντικές ανισότητες στον τρόπο αντιμετώπισης των διαφορετικών προϊόντων και κλάδων της φαρμακοβιομηχανίας και θέτει σε αμφισβήτηση τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση σοβαρών και σπάνιων παθήσεων.
Το PhRMA Innovation Forum Ελλάδος διαμηνύει ότι τα μέλη του δεν δύνανται να διαθέτουν επ' αόριστον 2 στα 3 καινοτόμα φάρμακα δωρεάν στην ελληνική πολιτεία και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη κυβέρνηση στη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής περίθαλψης. Καταγγέλλει δε αυτήν τη στρέβλωση ως απαράδεκτη και καλεί τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς να αλλάξουν στάση με γνώμονα το συμφέρον των ασθενών στην Ελλάδα.