Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Πιερία: Ακόμα και επιθέσεις δέχονται οι φαρμακοποιοί για τα αντιβιοτικά

13/2/2022 3:29:14 μμ
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελ. Κουιμτζίδης τονίζει ότι λείπει η ενημέρωση από τον κόσμο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αυξημένη είναι η ζήτηση για αντιβιοτικά στην Πιερία το τελευταίο διάστημα με τους φαρμακοποιούς να καλούνται διαχειριστούν ακόμα και επιθετικές συμπεριφορές από το κοινό, όταν αρνούνται να τα χορηγήσουν χωρίς συνταγή, σύμφωνα με το προεδρείο του τοπικού φαρμακευτικού συλλόγου.

Μάλιστα ο Σύλλογος αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση για να εξηγήσει στο κοινό ότι απαγορεύεται ρητά η χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων χωρίς ηλεκτρονική συνταγή, σύμφωνα με το άρθρο 18 του Ν4675/2020.

«Την ίδια ώρα που η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία παγκοσμίως, οι εφημερεύοντες φαρμακοποιοί, που προσπαθούν να ασκήσουν με επιμέλεια το λειτούργημά τους, γίνονται δέκτες φραστικών επιθέσεων και ανάρμοστων συμπεριφορών από μερίδα των πολιτών», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελευθέριο Κουιμτζίδη, ο οποίος μίλησε στο f.daily για το θέμα, ο Σύλλογος έχει δεχτεί πολλές διαμαρτυρίες από φαρμακοποιούς για πολίτες που απαιτούν αντιβιοτικά (συνηθέστερα αζιθρομυκίνη), κυρίως κατά τη διάρκεια των εφημεριών. Όπως είπε ο ίδιος, δυστυχώς πολλοί γιατροί εξακολουθούν να «δίνουν» αντιβιώσεις τηλεφωνικά, ενώ είναι ελλιπής και η ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τις αιτίες που δεν πρέπει να παίρνουμε αυτά τα φάρμακα χωρίς λόγο, γιΆ αυτό και πολλοί τις ζητούν και χωρίς να έχουν πάρει καμία συμβουλή.

Η αφορμή δε για την αυξημένη αυτή ζήτηση είναι κυρίως ο κορονοϊός. Όπως είπε ο Ελ. Κουιμτζίδης, «σε ένα νομό περίπου 120 χιλιάδων ανθρώπων και με πάρα πολλούς ανεμβολίαστους, έχουμε 200 κρούσματα κατά μέσο όρο την ημέρα. Το νοσοκομείο είναι γεμάτο. Οι ασθενείς πιστεύουν ότι αν πάρουν αντιβίωση θα τους βοηθήσει να αναρρώσουν πιο εύκολα, κάτι που δεν ισχύει φυσικά. Δεν επιτρέπεται να παίρνουμε αντιβιοτικά χωρίς λοίμωξη του αναπνευστικού, ενώ με αναλγητικά, βιταμίνες και πολλά υγρά μπορεί να διαχειριστεί κανείς την ήπια Covid-19».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σε ομιλία του στο 28ο ετήσιο «Economist Government Roundtable»
«Η διάθεσή τους από τα κοινοτικά φαρμακεία δεν είναι λύση», τονίζουν οι σύλλογοι






Σχετικά άρθρα

Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Ισραήλ: Ξεκινά η διάθεση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων
Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ