Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


PGEU: Η φετινή εποχική γρίπη αναμένεται δύσκολη

10/9/2021 3:43:45 μμ
Ζητά να εμπλακούν οι φαρμακοποιοί περισσότερο στα εμβολιαστικά προγράμματα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η γρίπη φέτος αναμένεται να είναι πιο σοβαρή από ό,τι συνήθως, κυρίως γιατί η φυσική ανοσία του πληθυσμού είναι μειωμένη επειδή ο ιός δεν κυκλοφόρησε επαρκώς πέρυσι, κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Αυτό συνεπάγεται ότι η περίοδος της εποχικής γρίπης που πλησιάζει σε συνδυασμό με την COVID-19 θα οδηγήσει τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη σε έντονες πιέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακοποιών (PGEU) ζητά ως επείγουσα ανάγκη να πραγματοποιηθούν αποτελεσματικές καμπάνιες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και επαρκή πρόσβαση σε εμβόλια ιδίως για τους πληθυσμούς αυξημένου κινδύνου.

Επισημαίνει δε πως οι φαρμακοποιοί της κοινότητας είναι σε θέση-κλειδί για την επίτευξη στρατηγικών εμβολιασμού και πως μπορεί να διευρυνθεί η εμπλοκή τους στα εμβολιαστικά προγράμματα.

Η PGEU σημειώνει πως η εμπειρία από τις 8 ευρωπαϊκές χώρες όπου οι φαρμακοποιοί χορηγούν το αντιγριπικό εμβόλιο, έδειξε ότι προσεγγίστηκαν άτομα που δεν είχαν ποτέ εμβολιαστεί έναντι της γρίπης, αυξήθηκε η εμβολιαστική κάλυψη, ενώ η υπηρεσία έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από τους πολίτες.
Συγκεκριμένα, στην Ιρλανδία το 93% των ασθενών έδωσε στην υπηρεσία υψηλή βαθμολογία (9/10 και 10/10), το 99% δήλωσε ότι θα επιστρέψει στο φαρμακείο για το επόμενο εμβόλιο, ενώ 1 στους 6 δεν είχε ξαναεμβολιαστεί. Στη Γαλλία, εμβολιάστηκαν πέρυσι σε φαρμακεία περισσότεροι από 3,7 εκατ. άνθρωποι, που σημαίνει ότι το 1 στα 3 εμβόλια χορηγήθηκε από φαρμακοποιό. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ
Εξετάστηκε η πληρότητα και η συνοχή του σχεδίου αντιμετώπισης και η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων






Σχετικά άρθρα

Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Ισραήλ: Ξεκινά η διάθεση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων
Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ