Έκπληξη
και ενθουσιασμό στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας προκάλεσαν οι ανακοινώσεις
του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της 84ης ΔΕΘ, για την απόφαση της
πολυεθνικής εταιρείας Pfizer να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη το πρώτο από τα 6
διεθνή κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλων
δεδομένων. «Πρόκειται για μια σαφέστατη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της
ελληνικής οικονομίας, στις δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και στην
αξιοπιστία αυτής της κυβέρνησης. Διακόσιες νέες καλές θέσεις εργασίας για
ηλεκτρολόγους μηχανικούς και μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών θα
δημιουργηθούν σύντομα.
Με προοπτική, μάλιστα, να γίνουν πολύ περισσότερες καθώς μιλάμε για μια επένδυση σε τεχνολογίες του μέλλοντος. Ταυτόχρονα, νέες επενδύσεις αξίας 460 εκ. ευρώ θα πραγματοποιηθούν από 17 φαρμακοβιομηχανίες και στην υπόλοιπη Ελλάδα», ήταν μεταξύ άλλων οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος επίσης δήλωσε πως ως «ελάχιστο κίνητρο η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα, σε όσες εταιρείες του κλάδου επενδύουν, να συμψηφίσουν (έως 50 εκ. ευρώ για το 2019) μέρος των επενδύσεων αυτών με τις υποχρεώσεις τους έναντι του ελληνικού Δημοσίου για το clawback».
Σύμφωνα με τον Διευθυντή Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων της Pfizer Hellas, Δημήτρη Θερριό «η εταιρεία καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες, να μεγιστοποιήσει τις ωφέλειες που προσφέρουν οι τεχνολογίες αιχμής, στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και εμβολίων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσει ένα παγκόσμιο δίκτυο ψηφιακών εργαστηριακών κέντρων (digital hubs). Μέρος αυτού του σχεδίου αποτελεί και η εγκατάσταση ενός τέτοιου κέντρου στη Θεσσαλονίκη. Η υποδομή αυτή εκτιμάται ότι θα είναι επιχειρησιακά έτοιμη κατά τη διάρκεια του έτους 2020, και έχει τη δυνατότητα να προσφέρει 200 θέσεις εργασίας υψηλών δεξιοτήτων στην πόλη».
Όπως σημειώνει μιλώντας στο f.daily «το εργαστήριο αυτό θα αποτελεί έδρα υψηλής ψηφιακής τεχνολογίας και εξειδίκευσης, όπως η τεχνητή νοημοσύνη ( Artificial Intelligence) και η ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων (Βig Data/Αnalytics)». Η Pfizer σχεδιάζει να συνεργαστεί με πανεπιστήμια και τοπικά κέντρα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, ώστε «να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη, μια ομάδα παγκόσμιου επιπέδου, η οποία θα μας βοηθήσει να κάνουμε πράξη τον σκοπό μας», προσθέτει ο Δ. Θερριός συμπληρώνοντας πως «καινοτομούμε για να αλλάξουμε τις ζωές των ασθενών».