Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ψευδείς ισχυρισμοί και άγνοια από την κ. Ξαφά

1/12/2014 10:47:17 πμ
Οι απαντήσεις του Γ. Δαγρέ και Κ. Λουράντου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Οι φαρμακοποιοί, και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Λουράντος και ο αντιπρόεδρος Γ. Δαγρές, έσπευσαν να απαντήσουν με επιχειρήματα στην κ. Μιράντα Ξαφά, πρώην εμπειρογνώμονα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), μετά από δηλώσεις της στο ΣΚΑΙ περί "πελατειακής διαχείρισης της εξουσίας" με τους φαρμακοποιούς.


Συγκεκριμένα, η δήλωση της κ. Ξαφά ήταν: "...και όσο για τα φάρμακα, αυτό δείχνει καθαρά την πελατειακή διαχείριση της εξουσίας, δηλαδή η Κυβέρνηση δεν ήθελε να μειώσει το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών από το 35% που ήταν, που θα είχε μεγάλη επίπτωση, θα έριχνε τις τιμές των φαρμάκων, αλλά αντιδρά στο να πάει ο ΦΠΑ από το 6,5% στο 8,5%, δηλαδή όταν θίγονται οι πελάτες, βάζουν εμπόδια, βάζουν κόκκινες γραμμές."

Η αντίδραση του Γ. Δαγρέ

Στην απάντησή του ο Γιάννης Δαγρές ενημερώνει την κ. Ξαφά για 5 πραγματικά και καταγεγραμμένα στοιχεία, επισημαίνοντας ότι προφανώς η κυρία έχει πλήρη άγνοια:


"1) Το περιθώριο κέρδους των φαρμακείων όχι μόνο δεν έχει μείνει ανέπαφο εδώ και 4 χρόνια, αντιθέτως έχει μειωθεί τουλάχιστον 4 φορές σημαντικά και άλλη μία λιγότερο από το 2010: • στις 5-8-2010 (Αγορ. Διάτ. 07/2009, άρθρο 1, παρ. 2) • στις 1-3-2012 (ΦΕΚ 545, άρθρο 2) • στις 8-10-2012 (ΦΕΚ 2719, άρθρο 1) • στις 2-7-2014 (ΦΕΚ 1805).

2) Το περιθώριο κέρδους των φαρμακείων είναι εκείνο που αποπληρώνει τα έξοδα λειτουργίας των 11.000 φαρμακείων της Ελλάδας. Μέσα σε αυτά τα έξοδα συμπεριλαμβάνεται και η κάλυψη της μισθοδοσίας των περίπου 20-25.000 εργαζομένων στα φαρμακεία [περίπου 30.000 εργαζόμενοι (Σ.Σ.: το 60% σχεδόν των εργαζομένων συνολικά στο χώρο του φαρμάκου) το 2013, βλ. Εφημερίδα «ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ» βάσει Μελέτης Icap Group, 1-2-2013], κάτι που σημαίνει ότι η εγκληματική για την απασχόληση και τη Δημόσια Υγεία απλοϊκότητα και επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζει αυτό το μέγεθος η κ. Ξαφά και ζητά εμμέσως την περαιτέρω συρρίκνωσή του είναι, το λιγότερο, εθνικά και οικονομικά πολύ επικίνδυνη για την Ελλάδα και θα έπρεπε να προσεγγίζει τέτοια θέματα με περισσότερη γνώση, σύνεση και σοβαρότητα.

3) Αντιθέτως με ό,τι απολύτως ψευδώς ισχυρίστηκε η κ. Ξαφά, οι μειώσεις του περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων δεν οδηγούν σε μείωση της τιμής των φαρμάκων.
Τα παραδείγματα που αποδεικνύουν την παραπάνω νοσηρή διαπίστωση και διαψεύδουν ηχηρά τα λεγόμενα της κας. Ξαφά, είναι αμέτρητα σε αριθμό.
Ας περιοριστούμε να θυμίσουμε ενδεικτικά κάποια πρόσφατα:
I. Εμβόλιο για Ιλαρά-Ερυθρά-Παρωτίτιδα (M-M-R) με το παλιό μεγαλύτερο κέρδος για τα φαρμακεία είχε λιανική τιμή 9,08 ευρώ (30-6-2014), με το νέο μειωμένο περιθώριο κέρδους για τα φαρμακεία έχει λιανική τιμή 13,86 ευρώ, αύξηση δηλαδή κοντά στο 52%, αντιθέτως με όσα ψευδή και ατυχή ισχυρίστηκε η κα. Ξαφά (26-11-2014).
II. Ανοσοκατασταλτικό φάρμακο (PROGRAF) με το παλαιό μεγαλύτερο κέρδος για τα φαρμακεία κόστιζε ως λιανική τιμή 229,35 ευρώ (30-6-2014), ενώ τώρα με το μικρότερο κέρδος για τα φαρμακεία, αντί να κοστίζει λιγότερο, κοστίζει πλέον 400,22 ευρώ ως λιανική τιμή (26-11-2014).
Δηλαδή αύξηση τιμής κατά…74,50%!! Παρόλο που το κέρδος των φαρμακείων μειώθηκε.
III. Φάρμακο για γαστρικές διαταραχές (PARIET 28tb. x 20mg) με το παλιό μεγαλύτερο κέρδος για τα φαρμακεία είχε λιανική τιμή 16,51 ευρώ (30-6-2014), με το νέο μειωμένο κέρδος για τα Φαρμακεία έχει λιανική 16,21 ευρώ (26-11-2014), δηλαδή αμελητέα μείωση τιμής σε αναντίστοιχα πολύ μεγάλη μείωση του κέρδους των φαρμακείων.

4) Η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων όχι μόνο ήταν λοιπόν το λιγότερο μία βλαβερή και περιττή μνημονιακή πρόβλεψη που ικανοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπως επίσης αδικαιολόγητα δείχνει να αγνοεί παντελώς η κ. Ξαφά, και δεν ωφέλησε πουθενά ούτε τη χώρα ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά ούτε και τους ασφαλισμένους, αλλά αντιθέτως ωφέλησε τα μέγιστα και επιλεκτικά μόνο τις μεγάλες φαρμακευτικές βιομηχανίες σε βάρος φυσικά όλων των υπολοίπων, εν είδει ρουσφετιού και χαριστικής πράξης υπέρ αυτών από τις μνημονιακές κυβερνήσεις.
Συνέβη δηλαδή και καταγράφηκε από την πραγματικότητα ακριβώς το αντίθετο από αυτό που νομίζει και ατυχώς ισχυρίστηκε η κα. Ξαφά.

5) Το περιθώριο κέρδους των φαρμακείων στην Ελλάδα σήμερα είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρώπη και σαφώς πολύ χαμηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (Επίσημη Έκθεση για την Ευρωπαϊκή Οικονομία, Ε.Ε., Σεπτέμβριος 2012), την ίδια ώρα όμως τα φαρμακεία στην Ελλάδα έχουν την ιδιαιτερότητα να συνεχίζουν να είναι, συνειδητά και ορθώς, μικρά και συνεπώς αδύναμα οικονομικώς για να είναι πολλά και διεσπαρμένα/προσβάσιμα παντού στην Επικράτεια για όλους τους συμπολίτες μας, κάτι για το οποίο επίσης φαίνεται η κα. Ξαφά να έχει επίσης «μαύρα μεσάνυχτα», όπως περιγράφεται στην κοινή καθομιλουμένη, εφόσον αν το γνώριζε αποκλείεται λογικά να έλεγε όλα αυτά τα ανόητα τα οποία ανέφερε στην εκπομπή."

Ο κ. Δαγρές ζητά από την κ. Ξαφά να  "να ανασκευάσει δημοσίως τις χονδροειδείς ανακρίβειες που είπε για το κέρδος των φαρμακείων και τη δήθεν ευεργετική επίδραση που δήθεν έχει αυτή στις τιμές των φαρμάκων", "να ζητήσει συγνώμη στην κοινή γνώμη που παραπλάνησε και δεν της χρωστά τίποτα να εκτίθεται σε τέτοιες χονδροειδείς πλάνες, αλλά και στους φαρμακοποιούς που συκοφάντησε" "να παραδεχτεί, έστω και εκ των υστέρων, την αλήθεια" και τέλος "να πάψει να επιδίδεται σε φτηνούς οικονομικίστικους λαϊκισμούς υπέρ συμφερόντων εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τον εαυτό της, και να συμμορφωθεί και αυτή στην εθνική προσπάθεια αποκατάστασης των βλαβών και των αδικιών που υπέστημεν ως πολίτες αυτά τα χρόνια".

Η απάντηση του Κ. Λουράντου

Ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. Κ. Λουράντος απαντά στην κ. Ξαφά ότι: 

«προφανώς διαφεύγει της πολύπειρης οικονομολόγου πως η φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί απο τα 5,2 δισ. στα 2 δισ. μετά από συνεχείς περικοπές και αλλεπάλληλες μειώσεις των τιμών των φαρμάκων» και ότι η μείωση αυτή «μεταφέρθηκε στις τσέπες των ασφαλισμένων αυξάνοντας με διάφορα λογιστικά κόλπα τη συμμετοχή τους».

Τονίζει δε ότι «οι φαρμακοποιοί έχουν πληγεί περισσότερο από άλλον κλάδο στα 5 αυτά χρόνια του μνημονίου και το ποσοστό κέρδους, σύμφωνα και με τις επίσημες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, έχει μειωθεί και μέσω του rebate».

Τέλος, ο κ. Λουράντος ζητά από την κ. Ξαφά να εξηγήσει με οικονομικούς όρους ποιο θα ήταν το δημοσιονομικό όφελος από μια ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών, «γιατί όταν μια αναφορά δεν ενέχει και οικονομικούς όρους, τότε εύκολα ανάγεται σε αστήρικτη φλυαρία χωρίς καμία απολύτως αξία».


 

 


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι παραγγελίες εκτελούνται με αρκετή καθυστέρηση, σύμφωνα με Κ. Λουράντο
Με οργανωμένο και ευκολόχρηστο interface και μοντέρνα αισθητική






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση