Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Περιγράψτε τον πόνο με τη βοήθεια κινουμένων σχεδίων

22/8/2018 11:44:37 πμ
Ειδική εφαρμογή για την καλύτερη επικοινωνία γιατρού-ασθενή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής ερευνητές του πανεπιστημίου του Pittsburgh και της UPMC ανέπτυξαν μια εφαρμογή με την ονομασία "Painimation", η οποία έχει τη δυνατότητα με τη χρήση κινουμένων σχεδίων να εκτιμά και να παρακολουθεί τον πόνο των ασθενών καλύτερα από οποιαδήποτε άλλα εργαλεία μέτρησης του πόνου που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα.


Ο στόχος αυτής της ανακάλυψης είναι να επιτευχθεί η καλύτερη επικοινωνία μεταξύ γιατρού και ασθενή αναφορικά με το πόσο πονά ο δεύτερος και να είναι σε θέση ο θεράπων ιατρός του να κατανοήσει τη σοβαρότητα του πόνου του. Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Medical Internet Research».


Μέχρι σήμερα τα μόνα διαθέσιμα εργαλεία των ειδικών για να επικοινωνούν με τον ασθενή όταν αυτός πονά είναι, είτε να τους δώσουν μια περιγραφή του πόνου με τη βοήθεια της κλίμακας 0 έως 10, είτε μια επιλογή λέξεων και φράσεων για να περιγράψουν τον πόνο τους. Αυτοί οι μέθοδοι έχουν χρησιμοποιηθεί για περισσότερα από 50 χρόνια και σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Charles Jonassaint, Ph.D., MHSc., επίκουρος καθηγητής ιατρικής, κοινωνικής εργασίας και κλινικής έρευνας, πολλοί ασθενείς βιώνουν μεγάλους πόνους, όμως ο πόνος τους δεν μπορεί να μετρηθεί στην κλίμακα 0 έως 10 και είναι πολύ δύσκολο να περιγράψουν τον πόνο τους χρησιμοποιώντας λέξεις. Ως αποτέλεσμα, παρερμηνεύεται ο πόνος που νιώθουν όταν τον μεταφέρουν με λέξεις στο γιατρό τους και σε πολλές περιπτώσεις τους δίδεται συνταγή με οπιοειδή φάρμακα να τον αντιμετωπίσουν, χωρίς πάντα να είναι απαραίτητα, ή ακόμα και να έχουν αποτέλεσμα.


Το Painimation είναι ένα ηλεκτρονικό εργαλείο αξιολόγησης που χρησιμοποιεί κινούμενα σχέδια για την αξιολόγηση της ποιότητας του πόνου, του τύπου και της θέσης αυτού. Οι ασθενείς μέσα από μια εφαρμογή εικόνων κινούμενων σχεδίων μπορούν να περιγράψουν τη σοβαρότητα του πόνου τους. Αυτά τα κινούμενα σχέδια μπορούν έπειτα να αυξηθούν ή να μειωθούν σε ταχύτητα, κορεσμό χρωμάτων, εστίαση και μέγεθος για να ταιριάζουν με ακρίβεια με την εμπειρία του πόνου τους.Η εφαρμογή παρέχει επίσης στους χρήστες την ευκαιρία να επισημάνουν τον πόνο τους σε ένα ανθρώπινο σώμα, επιτρέποντάς τους να προσδιορίσουν πού και πόσο το σώμα τους επηρεάζεται από τον πόνο.


Ο καθηγητής Jonassaint μαζί με μια διεπιστημονική ομάδα που συμπεριλάμβανε ψυχιάτρους, σχεδιαστές τεχνολογίας και αναισθησιολόγου εξέτασε 202 ασθενείς με χρόνιο πόνο. Μόλις η εφαρμογή αναπτύχθηκε πλήρως μέσω τριών φάσεων των δοκιμών, οι ασθενείς χρησιμοποίησαν το Painimation για να χαρακτηρίσουν την ποιότητα και την ένταση του πόνου τους, παράλληλα με την ολοκλήρωση του ερωτηματολογίου McGill Pain και του ερωτηματολογίου PainDETECT, των σημερινών προτύπων για την αξιολόγηση του πόνου.


Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι πάνω από το 80% των ασθενών βρήκαν την εφαρμογή ευχάριστη και όπως είπαν θα τη χρησιμοποιήσουν για να εξηγήσουν τον πόνο τους στους παρόχους ιατρικής περίθαλψης. Επιπλέον, η χρήση των ερωτηματολογίων McGill ή PainDETECT ήταν πιο βοηθητική σε συνδυασμό με την εφαρμογή Painimation και παρείχε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τύπο και την αιτία του πόνου.


Όπως ανέφερε ο καθηγητής, η εφαρμογή αυτή δίνει στους ασθενείς την ευκαιρία να περιγράψουν τον πόνο τους στους γιατρούς με τρόπους που δεν είναι δυνατοί με τις συμβατικές μετρήσεις της κλίμακας πόνου ενώ, αφαιρεί και το πρόβλημα της περιγραφής με λόγια καθώς πολλοί εκ των ασθενών μπορεί να μην είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τις σωστές λέξεις, ακόμα και λόγω αναλφαβητισμού. Όπως είπε, χρησιμοποιώντας κινούμενα σχέδια οι ειδικοί θα έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν πιο γρήγορα και με ακρίβεια την εμπειρία πόνου ενός ατόμου και, θα του δώσουν την κατάλληλη θεραπεία.


Ενώ, ο αντιπρόεδρος της ιατρικής του πόνου και της αναισθησιολογίας στην UPMC, Ajay Wasan, M.D., M.Sc., σημείωσε ότι παρόλο που αυτά είναι τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης, είναι πολύ ενθαρρυντικά καθώς η μέθοδος Painimation αποδεικνύεται εξαιρετικά βοηθητική και δίνει στον ασθενή τη δυνατότητα να καταλαβαίνει πόσο πονάει και να μπορεί να το περιγράψει στο γιατρό του.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Θα εφαρμοστούν αρχικά σε νέα φάρμακα και στη συνέχεια σε ορισμένα ιατροτεχνολογικά
Με θέμα την αποτελεσματική διαχείριση της επικοινωνίας στο φαρμακείο






Σχετικά άρθρα

«Δώστε στα γυαλιά σας μια 2η ευκαιρία»
Μια καινοτόμος δράση του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica
Το 83% των πολιτών χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα σημαντικό το έργο του ΕΕΣ
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα Πανελλαδικής Έρευνας από την εταιρεία PULSE RC
Νέα ακαδημία Τένις από την KICKS Academy
Διοργανώνει Open Day το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024