Έντονη είναι πια η ανησυχία για τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, με βασικά επίκεντρα την Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ (δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 30/8), τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 153, ενώ οι θάνατοι από τον ιό ανέρχονται σε 17.
Χαρακτηριστικό δε είναι ότι η Αμερικανική Πρεσβεία προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται ή θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα για τον κίνδυνο λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και τους καλεί να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα και να παρακολουθούν τα μέσα ενημέρωσης για νεότερες εξελίξεις.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη μεταξύ στελεχών ΚΕΕΛΠΝΟ και υπουργείου Υγείας (την προηγούμενη Τρίτη 28/8) με θέμα το συντονισμό εθνικών και περιφερειακών αρχών για την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζου.
Στη σύσκεψη ο κ. Μπασκόζος τόνισε πως «η πραγματική διάσταση του προβλήματος δεν επιτρέπει ούτε εφησυχασμό, ούτε πανικό» και δεσμεύτηκε πως τόσο ο ίδιος στα όργανα του Π.Ο.Υ. όσο και ο υπουργός στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών υγείας της Ε.Ε. «θα ζητήσουν να ληφθούν ερευνητικές και πρακτικές πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρξει το απαραίτητο σύγχρονο σχέδιο δράσης για την επιδημία».
Το ίδιο θέμα συζητήθηκε και σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής (ΙΣΑ), όπου έγινε λόγος «για τις τεράστιες ευθύνες των αρμόδιων αρχών που άφησαν αθωράκιστη τη χώρα» και αποφασίσθηκε να ερωτηθούν εξειδικευμένοι επιστήμονες για τα έκτακτα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ειδικά στις αστικές περιοχές.
Ο ΙΣΑ λοιπόν καλεί το Υπουργείο Υγείας «να ενημερώσει για το εάν έχουν γίνει μελέτες σχετικά με την κατανομή του πληθυσμού των κουνουπιών στον αστικό ιστό και να δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία, προκειμένου να λάβουν μέτρα οι περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Επίσης να ενημερώσει εάν έχει γίνει πρόσφατη καταγραφή των εστιών πολλαπλασιασμού των κουνουπιών, ειδικά στις περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι οι ψεκασμοί γίνονται πρόχειρα και αποσπασματικά».
Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες ειδήσεις, ο Γ. Μπασκόζος, με εξαιρετικά επείγον έγγραφό του, εγκρίνει την κατ' εξαίρεση χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων με τη μέθοδο ψεκασμού υπέρμικρου όγκου (ULV) από εδάφους και από αέρος, για την αντιμετώπιση των ακμαίων κουνουπιών, σε περιοχές στις οποίες υπάρχει μεγάλος πληθυσμός τους. Οι ψεκασμοί θα πραγματοποιηθούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ψεκασμοί εδάφους πραγματοποιήθηκαν χθες (Πέμπτη 30/1) και στη Σαλαμίνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του αντιπεριφερειάρχη Νήσων, Παναγιώτη Χατζηπέρου, και συγκεκριμένα στα 'Ανω Βασιλικά, στον 'Αγίο Γεώργιο και στις εκεί παραλίες.