Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ευρ. Επιτροπή: Νέο πρόγραμμα για την εξάλειψη των κουνουπιών

3/7/2024 8:01:54 μμ
Παράλληλα με την έγκριση του εμβολίου κατά του ιού Chikungunya
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος EU4Health, με στόχο την υλοποίηση ενός πιλοτικού έργου για την εξάλειψη των κουνουπιών Aedes aegypti στην Κύπρο, ένα από τα είδη που μπορούν να συμβάλουν στην εξάπλωση των ιών Chikungunya και Zika, καθώς και του δάγκειου και του κίτρινου πυρετού.


Η απόφαση αυτή λήφθηκε καθώς σε πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) επιβεβαιώθηκε η παρουσία κουνουπιών του είδους Aedes albopictus σε 13 χώρες της ΕΕ/του ΕΟΧ και του είδους Aedes aegypti μόνο στην Κύπρο. 


Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού Chikungunya που δεν είναι ενδημικός στην Ε.Ε., ωστόσο οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν οδηγήσει σε αύξηση των κουνουπιών που μεταδίδουν αυτές τις ασθένειες στην Ευρώπη. 


Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Τα μολυσμένα κουνούπια αποτελούν μια πιθανώς επικίνδυνη νέα πρόκληση για τη δημόσια υγεία και είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κινδύνους και να προστατεύσουμε τους πολίτες μας. [...] Γνωρίζουμε ότι ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην υγεία μας είναι σοβαρός και απαιτεί αποφασιστικά μέτρα μέσω της προσέγγισης "Μία υγεία” στο πλαίσιο της ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας που οικοδομούμε».

Γερμανία: Σε έλλειψη κοινά αντικουνουπικά

Εν τω μεταξύ η Νότια Γερμανία πλήττεται από έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό κουνουπιών, όπως δημοσιεύει το GRland.info, γεγονός που οφείλεται σε άνοδο της στάθμης των ποταμών της περιοχής. Αποτέλεσμα είναι τα φαρμακεία αλλά και άλλα καταστήματα λιανικής πώλησης να παρουσιάζουν ελλείψεις κοινών αντικουνουπικών, λόγω της υψηλής ζήτησης. Οι ειδικοί στη χώρα επισημαίνουν ότι δεν γίνεται λόγος για επιδημία, αλλά δεν αναμένεται τα σμήνη κουνουπιών να περιοριστούν σύντομα, πιέζοντας την αγορά. Εκπρόσωπος του Βαυαρικού Φαρμακευτικού Συλλόγου σχολίασε ότι η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη για αυτήν την εποχή του χρόνου και ότι προς το παρόν οι παραγγελίες γίνονται κανονικά αλλά είναι άγνωστο αν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν το επόμενο διάστημα, αν η κατάσταση συνεχιστεί. Πάντως φαρμακεία στην Άνω και Κάτω Βαυαρία, τη Σουαβία και τη Μέση Φραγκονία αντιμετωπίζουν προβλήματα με ορισμένα προϊόντα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η επιτροπή CHMP συνιστά επίσης την κυκλοφορία άλλων 9 φαρμάκων
Στις προτεραιότητες της Ευρώπης επίσης η έρευνα-καινοτομία και η "ψηφιακή Ευρώπη"






Σχετικά άρθρα

Καύσωνας και Καρδιά: Συμβουλές προστασίας
Γράφει ο Παναγιώτης Ιακωβής, Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση ενός νέου φαρμάκου για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση
Το sotatercept είναι η πρώτη θεραπεία με αναστολέα σηματοδότησης ακτιβίνης που εγκρίνεται για τη νόσο
Σπάνιες παθήσεις: 5 χρόνια για μια διάγνωση
Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας της EURORDIS
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για το πρώτο ρινικό σπρέι με επινεφρίνη
Η επιτροπή CHMP συνιστά επίσης την κυκλοφορία άλλων 9 φαρμάκων