Με αφορμή τα δημοσιεύματα σχετικά με τη φαρμακευτική δαπάνη και τα τελευταία μέτρα, η ΠΕΦ -η οποία και συμμετείχε στην πρόσφατη συνάντηση που έγινε στο υπ. Υγείας- επισημαίνει πως είναι ξεκάθαρο ότι ο προϋπολογισμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών και τη χρηματοδότηση των νέων θεραπειών. Ακριβώς λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού, όλες οι φαρμακοβιομηχανίες και κυρίως οι ελληνικές που διαθέτουν οικονομικά φάρμακα έφθασαν να επιβαρύνονται με τεράστια ποσά επιστροφών τα τελευταία χρόνια, όμως αυτό δημιουργεί εμπόδια στην υλοποίηση των επενδύσεων.
«Πάγια θέση της ΠΕΦ είναι ότι: Όποιος προκαλεί την αύξηση της δαπάνης θα πρέπει να επιβαρύνεται και ανάλογα, κάτι που δεν έγινε τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, τα νέα μέτρα διαχωρισμού της δαπάνης κινούνται στη σωστή και ακριβοδίκαιη κατεύθυνση. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση μέτρων ελέγχου της συνταγογράφησης τα οποία θα πρέπει να λειτουργήσουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Είναι δεδομένο ότι μόνο από τον εξορθολογισμό της συνταγογράφησης κυρίως των νέων ακριβών θεραπειών μπορούν να εξοικονομηθούν 250 - 300 εκατ.€», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η ΠΕΦ σημειώνει ότι παλιά και οικονομικά φάρμακα, με μέση τιμή τα 8 ευρώ, επιβαρύνονται υπέρμετρα ώστε να καλύπτεται η αύξηση της δαπάνης που προκαλούν τα ακριβά φάρμακα και δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση πως η μεταβολή των προϋπολογισμών εφόσον αποβεί σε βάρος των οικονομικών φαρμάκων, δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτή. «Οι όποιες διορθώσεις χρειαστούν στο κομμάτι του κλειστού προϋπολογισμού θα γίνουν, αλλά ο κλειστός προϋπολογισμός θα ισχύσει και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η χώρα μας θα έχει την κατανάλωση που της αναλογεί και όχι υπερκατανάλωση», σημείωσε ο υπ. Υγείας, Α. Πλεύρης.