Σήμερα, 1η Δεκεμβρίου, είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, όπως έχει καθιερωθεί το 1988, με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
To AIDS
Η λοίμωξη με τον Ιό Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας (Human Immunodeficiency Virus Infection) και το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS) είναι -σύμφωνα με το wikipedia- μια νόσος του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Η νόσος παρεμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα και παρεμποδίζει τη λειτουργία του, κάνοντας τα άτομα με AIDS περισσότερο πιθανά να αποκτήσουν λοιμώξεις, όπως ευκαιριακές λοιμώξεις και όγκους που συνήθως δεν προσβάλουν τα άτομα με λειτουργικά ανοσοποιητικά συστήματα. Αυτή η ευπάθεια χειροτερεύει με την εξέλιξη της νόσου.
Όπως είναι γνωστό, αλλά καλό είναι να το υπενθυμίζουμε συνεχώς, το AIDS δεν μεταδίδεται με κανενός είδους κοινωνική συναναστροφή, τις αγκαλιές, τα φιλιά, την κοινή χρήση οικιακών σκευών, τουαλέτας κ.λπ.
Ο ιός μεταδίδεται κατά κύριο λόγο με τη χωρίς προστασία σεξουαλική επαφή και από τη μητέρα στο παιδί κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και το θηλασμό. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που ο ιός μεταδίδεται με μετάγγιση αίματος (πλέον το αίμα υπόκειται στους κατάλληλους ελέγχους για HIV και άλλους ιούς), ενώ η μετάδοση από σύριγγες ναρκωτικών αγγίζει μόνο το 4% των περιπτώσεων.
Η άγνοια, ο μεγάλος εχθρός
Η άγνοια αναδεικνύεται σήμερα ο μεγαλύτερος εχθρός των πασχόντων από δύο πλευρές:
- Πρώτον, η άγνοια ή/και η ελλιπή ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης οδηγούν σε περιθωριοποίηση των πασχόντων, με τραγικές συνέπειες στην ψυχολογία και την ποιότητα ζωής τους.
- Δεύτερον, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων (ECDC), περίπου 810.000 φορείς του ιού κατοικούν στα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε., στη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λίχτενσταϊν, εκ των οποίων οι 122.000 αγνοούν το ότι είναι φορείς του. Πιο απλά, ένας στους επτά φορείς του HIV στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν γνωρίζει ότι είναι φορέας του ιού, κάτι που δυσκολεύει σημαντικά τις παγκόσμιες προσπάθειες για την εξάλειψη της νόσου μέχρι το 2030.
Σήμερα έχουμε σημαντική αύξηση των διαφόρων προληπτικών μεθόδων, ενώ η πρώιμες θεραπείες είναι επίσης τόσο ωφέλιμες, ώστε οι φορείς να έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Η άγνοια ωστόσο συνήθως οδηγεί στη διάγνωση μόνο στα τελευταία στάδια της νόσου, ενώ αυξάνει και τον κίνδυνο μετάδοσης της ασθένειας.
Γι? αυτόν το λόγο καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για εντονότερες προσπάθειες προώθησης των συχνών ελέγχων κατ' οίκον καθώς και για την εξέταση για τον HIV σε ρυθμούς ρουτίνας.
Διαχείριση της νόσου
Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ούτε οριστική θεραπεία, ούτε εμβόλιο. Ωστόσο, με τη συνεπή λήψη φαρμακευτικής αγωγής αναστέλλεται πλήρως η εξέλιξη της λοίμωξης, καθώς μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του ιού στο αίμα του ασθενούς σχεδόν στο μηδέν και να περιορίσει σημαντικά τους κινδύνους μετάδοσης. Συνεπώς, εξασφαλίζεται ένα φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής με πολύ καλή ποιότητα ζωής.
Μάλιστα, με πρόσφατη ανακοίνωση του ΟΗΕ, έγινε γνωστό ότι από 18 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πλέον πρόσβαση σε θεραπεία για το AIDS, 1,2 εκατομμύριο περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι.
Τέλος, σύμφωνα με την UNAIDS, διεθνές πρόγραμμα κατά της νόσου, η συνεχιζόμενη βελτίωση της θεραπείας είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των θανάτων κατά 45%, στο 1,1 εκατομμύριο το 2015, αφού έφθασαν στο απόγειό τους το 2005, οπότε είχαν καταγραφεί 2 εκατ. θάνατοι.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι εφόσον όλο και περισσότεροι φορείς ζουν περισσότερο, οι προκλήσεις για τη φροντίδα τους, για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού και για τη μείωση των νέων μολύνσεων είναι μεγάλες…
Συμπερασματικά, όλοι μας, επαγγελματίες υγείας και μη, πρέπει να αναζητούμε τη σωστή ενημέρωση, να εξεταζόμαστε αλλά και να παλεύουμε να δώσουμε ένα τέλος στον κοινωνικό στιγματισμό και αποκλεισμό...