Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Π.Φ.Σ.: "Συνεχίζουμε τον αγώνα μας"

3/11/2014 10:14:00 πμ
Η εκτίμηση της κατάστασης μετά τη συνάντηση ΠΦΣ- Βορίδη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo




Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του Π.Φ.Σ. με τον υπουργό υγείας, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα και φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο με στόχο την προστασία του μικρομεσαίου φαρμακείου. Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου χαρακτηρίζουν τη συνάντηση όχι μεν άκαρπη αλλά με αρκετά αρνητικά σημεία, καθώς ο υπουργός έχει τις γνωστές νεοφιλελεύθερες και μνημονιακές αντιλήψεις.

Το Υπόμνημα των θέσεών μας

Το υπόμνημα που κατατέθηκε στον Υπουργό Υγείας από τους φαρμακοποιούς περιελάμβανε τα εξής ζητήματα:
Ωράριο: Ζητήθηκε η εφαρμογή ευρωπαϊκού κεκτημένου περί λειτουργίας των φαρμακείων έως 48 ώρες, μαζί με τις εφημερίες, εβδομαδιαίως, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε φαρμακευτικού συλλόγου και της τοπικής κοινωνίας και το σαφή ορισμό των ωρών κλεισίματος των φαρμακείων, ούτως ώστε να καθορισθούν εν συνεχεία συγκεκριμένες ώρες εφημερίας.
Φάρμακα Υψηλού Κόστους (Φ.Υ.Κ.): Προτάθηκε η επαναξιολόγηση της λίστας των Φ.Υ.Κ., με βάση το πραγματικά υψηλό κόστος και ζητήθηκε σημαντική αύξηση ποσοστών κέρδους από τα συγκεκριμένα φάρμακα.
Ποσοστό κέρδους – γενόσημα: Ζητήθηκε η αύξηση ποσοστού για φάρμακα με χονδρική τιμή άνω των 50€ και θέσπιση κινήτρων για την προώθηση των γενοσήμων με αύξηση στο 40%.
Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ): Έγινε σαφές ότι τα εν λόγω σκευάσματα πρέπει να παραμείνουν αποκλειστικά και μόνο στα φαρμακεία.
Πειθαρχικά συμβούλια: Προτάθηκε να επανέλθει η πρόβλεψη της παρουσίας Διοικητικού Δικαστικού κατά στη σύνθεση των Πειθαρχικών Συμβουλίων των Φαρμακευτικών Συλλόγων, τουλάχιστον για όποιους συλλόγους το επιθυμούν.
'Αδειες Φαρμακείων: Εισηγήθηκε ο Σύλλογος την κατάργηση του άρθρου που έδινε την ευχέρεια σε ένα φαρμακοποιό να έχει πολλές άδειες που θα είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξουν πολλά ακόμη φαρμακεία.
Συστέγαση φαρμακείων με έτερο κατάστημα: Ζητήθηκε η κατάργηση των σχετικών διατάξεων του Ν. 4254/2014 που επιτρέπει τη συστέγαση φαρμακείου με έτερο κατάστημα.
Κατάργηση γνώμης του οικείου φαρμακευτικού συλλόγου σε νέες άδειες/συστεγάσεις: Ζητήθηκε να επανέλθει η καταργηθείσα έκφραση απλής γνώμης του οικείου Φαρμακευτικού Συλλόγου κατά τη διαδικασία χορήγησης άδειας ιδρύσεως φαρμακείου και της άδειας για συστέγαση.
E-shop: Ζητήθηκε στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο να συμπεριληφθεί η απαγόρευση πώλησης φαρμάκων μέσω e-shop.
Οφειλές ΕΟΠΥΥ: Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι μέχρι τέλους του έτους θα έχουν εξοφληθεί όλες οι παλαιές οφειλές προς τα φαρμακεία, των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.

Στην ανακοίνωσή τους, τα μέλη του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι "έχουμε μεγάλη απόσταση να διανύσουμε μέχρι να είμαστε ευχαριστημένοι και να θεωρήσουμε ότι πετύχαμε το σκοπό μας, δηλαδή να προστατεύσουμε το μικρομεσαίο φαρμακείο" και ότι "έχουμε μπροστά μας να δώσουμε πολλές μάχες. Δεν επαναπαυόμαστε και συνεχίζουμε με τον ίδιο εντατικό ρυθμό τον αγώνα μας".
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση