Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Ούτε ένα ευρώ παραπάνω για την υγεία το 2019

5/10/2018 10:57:47 πμ
Γρίφος η χρηματοδότηση του ΕΣΥ και των φαρμάκων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σύνθετη και δυσεπίλυτη εξίσωση αποδεικνύεται η χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, καθώς η ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης (Μνημόνια) της χώρας δεν φαίνεται να έχει θεραπεύσει τις χρόνιες στρεβλώσεις του.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια του 9th Pharma & Health Conference με τίτλο: «Εξελίξεις στην Υγεία μετά την έξοδο από το Μνημόνιο», το θετικό πρόσημο της προσπάθειας του ΕΟΠΥΥ κυρίως στην πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων αλλά και στην «κανονικοποίηση» των πληρωμών, έχει δίπλα του τις διαχρονικές δυσκολίες χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων.


«Τα τελευταία χρόνια έγινε μια τεράστια προσπάθεια. Στα χρέη προς τους παρόχους πήγαμε από τα 2,2 δισ. ευρώ στα τέλη του 2015 σε λιγότερα από 200 εκατ. ευρώ σήμερα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης, συμπληρώνοντας πως «είμαστε σχεδόν σε μηδενικά ληξιπρόθεσμα, τηρώντας τους νόμους της Ε.Ε. που προβλέπουν πληρωμή σε 60 ημέρες.


Ο ΕΟΠΥΥ είναι ήδη σε επικοινωνία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να διαχωριστούν οι οφειλές, εκείνες που οφείλονται στον Οργανισμό και εκείνες που δεν οφείλονται» διευκρίνισε, αναφορικά με τη διαδικασία των ελέγχων. Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αναφέρθηκε και στην ενίσχυση του προϋπολογισμού με περίπου 100 εκατ. ευρώ, από τη σύνδεση του με το ΑΕΠ. Σε γενικές γραμμές θα μοιραστούν μεταξύ φαρμάκου και ιδιωτών παρόχων. «Οι μεγαλύτερες ανάγκες είναι στη νοσοκομειακή περίθαλψη, επομένως εκεί εκτιμάμε ότι θα πρέπει να γίνει η μεγαλύτερη παρέμβαση», διευκρίνισε.


Κατά τον κ. Μπερσίμη το clawback μειώθηκε πολύ σε ιδιώτες παρόχους από τότε που μπήκε η τελική εκκαθάριση. «Επρόκειτο για μείωση κατά 10% σε ένα χρόνο. Σε όλους τους άλλους παρόχους υπάρχει μεμονωμένη αύξηση (2015-16) που τεκμηριώνονται στην κάλυψη των περιστατικών». Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αναφέρθηκε και στη μείωση που ακολούθησε τις νέες συμβάσεις του 2017, ενώ στο φάρμακο, κατά τον κ. Μπερσίμη, «υπάρχει αυξητική μείωση, καθώς εισήλθαν πολλά νέα φάρμακα τη δεδομένη περίοδο». Εκτίμησε δε, ότι πρέπει να λήξει ο πρόχειρος λογιστικός έλεγχος σε όλα τα επίπεδα, καθώς θα βοηθήσει και τις διοικήσεις να κάνουν καλύτερη κατανομή πόρων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τον Μ. Χειμώνα, γενικό διευθυντή του ΣΦΕΕ, απαιτούνται αλλαγές ώστε να υλοποιηθούν






Σχετικά άρθρα

ΕΟΦ: Νέα λίστα ελλειπτικών φαρμάκων
Και ενημέρωση για παράνομα σκευάσματα στο διαδίκτυο
ΕΜΑ: Συστάσεις για την αντιμετώπιση των ελλείψεων των ραδιοφαρμάκων
Ενθαρρύνεται η παραγωγή εντός Ε.Ε. που είναι περιορισμένη
ΕΟΠΥΥ: Τρία νέα σκευάσματα στον κατάλογο των ΦΥΚ
Και οδηγίες προς τα φαρμακεία για την ορθή υποβολή ηλεκτρονικών τιμολογίων
8 κορυφαίοι ιατρικοί οργανισμοί καταγγέλλουν το clawback  στην Ελλάδα
Διότι οδηγεί τους γιατρούς σε οικονομική και επιστημονική καταστροφή