Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Όλη η επικαιρότητα... σχολιασμένη

15/6/2009
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Γυρίζω την πλάτη μου στο μέλλον… (γνωστόν άσμα του Δ. Τσακνή)

 

Αποσπάσματα από την ομιλία του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου κατά την έναρξη εργασιών του συνεδρίου «Health word», που διοργάνωσε πρόσφατα το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (Από την Εφημερίδα «Διάγνωση», φύλλο 138, 15-21 Απριλίου 2009):

«[…] για την αντιμετώπιση των καταχρηστικών πρακτικών και της ασυδοσίας στη συνταγογράφηση και την εμπορία φαρμάκων, προχωρήσαμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις […]

[…] Προβλέψαμε την εκπόνηση των διαγνωστικών-θεραπευτικών πρωτοκόλλων από το ΚΕΣΥ, που σε συνδυασμό με τις θεραπευτικές ομάδες φαρμάκων που συντάσσει ο ΕΟΦ και την οργάνωση και λειτουργία του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου υγείας, πάνω στο οποίο στηρίζεται το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας, βάζουν φραγμό στην ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση […]

[…] Με μέτρα που αποσκοπούν στη διάδοση της χρήσης νέων τεχνολογιών, την ολοκλήρωση της μηχανοργάνωσης του ΕΟΦ και των ασφαλιστικών ταμείων, αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά παράνομες πρακτικές εμπορίας κουπονιών, που προκαλούν επαχθείς και αδικαιολόγητες δαπάνες στα ασφαλιστικά ταμεία […]

[…] Με την πρόβλεψη σε πρόσφατο νόμο μας για απόδοση από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία του 3% από τη λιανική τιμή των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, εξασφαλίζουμε περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση και βοηθούμε τη φαρμακοβιομηχανία να αναδείξει και τον κοινωνικό της ρόλο, ως μια ειδικότερη έκφανση της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης της […]


Πότε έγιναν όλα αυτά, ρε παιδιά; Μήπως κοιμήθηκα και ξύπνησα μετά από μια δεκαετία; Έκανα κάποιο άλμα στο χρόνο και βρίσκομαι στο μέλλον; Και τι μέλλον θαυμαστό… Χωρίς «καταχρηστικές πρακτικές», χωρίς συνταγογραφική ασυδοσία, χωρίς εμπορία κουπονιών. Με θεραπευτικά πρωτόκολλα, θεραπευτικές ομάδες φαρμάκων, ηλεκτρονικά βιβλιάρια υγείας για τον κάθε πολίτη, με πλήρως μηχανογραφημένα ΕΟΦ και ασφαλιστικά ταμεία… Και τη φαρμακοβιομηχανία να δικαιώνει επιτέλους τον κοινωνικο-φιλανθρωπικό της ρόλο, αποδίδοντας απλόχερα την έκπτωση 3% στα ασφαλιστικά ταμεία!

Ναι, έτσι θα είναι… Στο μέλλον βρίσκομαι. Καλά τα είχε, λοιπόν, προβλέψει ο υπουργός Υγείας το 2009 ότι όλα αυτά θα γίνουν! Και εγώ διαβάζοντας αυτήν την ομιλία του νόμιζα - ο ηλίθιος- ότι έκανε τον τότε απολογισμό του κυβερνητικού έργου στον τομέα του φαρμάκου!

 

 

Συλλογική Σύμβαση Φάντασμα

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Π.Φ.Σ. στις 17-3-2009, υπεγράφη η συλλογική σύμβαση προμήθειας φαρμάκων μεταξύ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ/ΤΥΔΚΥ).


Τη θυμάστε ακόμα τη συλλογική σύμβασή μας με τον ΟΠΑΔ; Αυτήν που «ισχύει υποχρεωτικά για όλα τα φαρμακεία της Ελλάδος»; Αυτήν που με πολλά ταρατατζούμ υποδεχθήκαμε; Που για χάρη της πολλές επιφυλάξεις μας κατασιγάσαμε, μιας και από τη στιγμή της υπογραφής της θα έπρεπε να καταγγελθεί καθώς, ενώ το κείμενο της σύμβασης ορίζει «εξόφληση των λογαριασμών σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Νόμου» (εντός 40 ημερών), ο ΟΠΑΔ ήδη χρωστάει στους φαρμακοποιούς οφειλές πολλών μηνών; Αλλά, είπαμε, είναι ένα βήμα. Είναι μια αρχή. Γιατί το χειρότερο «συλλογικό» είναι πάνω από το καλύτερο «ατομικό» κτλ. κτλ.

Όμως… όμως οι πληροφορίες μας λένε ότι η σύμβαση δεν ισχύει. Ναι, καλά το ακούσατε. Γιατί έτσι απλά δεν έχει εγκριθεί από το Δ.Σ. του ΟΠΑΔ, που απορρίπτει κάποιες από τις διατάξεις της, όπως, για παράδειγμα, αυτές που αναφέρουν ότι οι λογαριασμοί του ΟΠΑΔ των φαρμακείων διακινούνται -και εξοφλούνται- από τους φαρμακευτικούς συλλόγους μέσω των διανεμητικών τους λογαριασμών. (Σιγά μη δεχόταν να πληρώνει ο ΟΠΑΔ όλες τις οφειλές του συνολικά, έξω από τη λογική του «διαίρει και βασίλευε»).

Έ, τότε, τι υπογράψαμε, ρε πρόεδρε, (ένας είναι -και θα είναι- ο πρόεδρος…), με το διοικητή του ΟΠΑΔ; Συλλογική σύμβαση ή τους ευσεβείς πόθους μας για συλλογική σύμβαση; Γι’ αυτό λέω εγώ «αφήστε μας να ζήσουμε με τα όνειρά μας». Όποτε μας τα τυλίγετε σε μια κόλλα χαρτί, μπάχαλο τα κάνετε!

 

 

Φάρμακα υψηλού κόστους (και… απεριορίστου χρόνου)

 

Με ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση του Π.Φ.Σ. της 21-3-2009 αποφάσισε να ζητήσει τόσο από το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων όσο και από το υπουργείο Υγείας (ΟΠΑΔ) ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης περί νοσοκομειακών φαρμάκων την 1η Σεπτεμβρίου 2009.

Από το υπουργείο Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης ανακοινώθηκε ότι, σε συνέχεια της υπ’ αριθ. ΔΥΓ(α)/οικ.30423/4-3-2009 εγκυκλίου, η διαδικασία διάθεσης των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που προβλέπονται στην Κ.Υ.Α. αριθ. ΔΥΓ3α/ΓΠ 151509/19/12/2008 (Β,2717/31/12/08) και για το σύνολο αυτών, παρατείνεται όσον αφορά τα ιδιωτικά φαρμακεία μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2009.


Κοίτα, ή να έχεις συνδικαλισμό που να κουνιέται και να τρίζει ο τόπος ή καλύτερα να μην έχεις καθόλου! Και εμάς ο λόγος μας μετράει. Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε; (όπως συνηθίζει να λέει και ο επίτιμος -μακριά από μας).

Παράταση της εφαρμογής της απόφασης για τα νοσοκομειακά φάρμακα για Σεπτέμβρη ζητάμε, Οκτώβρη μας δίνουν περιδεείς οι αρμόδιοι. Όχι, παίζουμε! (Μεταξύ μας, αν δείτε να εφαρμόζεται ποτέ αυτή η απόφαση -νομοθεσία στο πόδι, όπως γράφει κι ένας φίλος-, σφυρίξτε μου κλέφτικα).

 

 

Η εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας…

 

 

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη στον αξιόλογο συνάδελφο (και αντιπρόεδρο του ΙΦΕΤ) Γιώργο Κιοσέ («Φαρμακευτικό Δελτίο, τ.681, Μάρτιος 2009»). Ο συνάδελφος ζητά το σχόλιό της σχετικά με την ασφάλεια (ή την ανασφάλεια) των φαρμακείων. Η απάντηση της υπουργού: «…Η εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησής μας και στην κατεύθυνση αυτή μεριμνούμε και παίρνουμε μέτρα. Οι συχνές περιπολίες της Αστυνομίας, κυρίως σε απομονωμένες περιοχές, είναι ένα απαραίτητο μέτρο για την προστασία των φαρμακοποιών οι οποίοι καλούνται να λειτουργήσουν κάτω από δύσκολες, πολλές φορές, συνθήκες».


Ακριβώς, υπουργέ μου. Πόσο μας καταλαβαίνετε. Δύσκολες συνθήκες… Σκεφθείτε πόσο δυσκολότερες γίνονται με συνωστισμό τόσων περιπολικών και περιπολιών της ΕΛ.ΑΣ. έξω από φαρμακείο μας• στις… απομονωμένες περιοχές που ζούμε («Μαύρ’ είν’ η νύκτα στα βουνά / στους βράχους πέφτει χιόνι / Μες στ’ άγρια, στα σκοτεινά, / στες τραχιές πέτρες, στα στενά / ο κλέφτης ξεσπαθώνει».)

 

 

Η τεράστια... φαρμακευτική δαπάνη

 

Αποσπάσματα από συνέντευξη του φαρμακοποιού Νίκου Κόλμαν, Thrombosis/CNS Director Sanofi-Aventis, (στο περιοδικό «Φαρμακευτικά Χρονικά», τ.26, Φεβρουάριος-Απρίλιος ’09):

«Είναι, λοιπόν, λάθος να χρεώνουμε στην αυξημένη τιμή ενός νέου καινοτόμου φαρμάκου, που βελτιώνει τη θεραπευτική ενός τομέα, την αύξηση των δαπανών υγείας […]

[…] Από την άλλη πλευρά, ο Δείκτης Τιμών Φαρμάκων παρουσιάζει μικρότερη μεταβολή σε σύγκριση με το Δείκτη Τιμών Υγείας, καθώς και σε σύγκριση με το Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (πηγή: Γ.Γ. ΕΣΥΕ). Συγκεκριμένα 0,3%, σε σύγκριση με 2,7% και 3,2% αντίστοιχα.

[…] Σύμφωνα με στοιχεία του 2006, η φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας έφτασε τα 3,4 δις. ευρώ, αποτελώντας το 17,6% των δαπανών υγείας και το 1,6% του ΑΕΠ (ΣΦΕΕ, 71-Νοέμβριος 2008) […]

[…] Οι δαπάνες των φαρμάκων από κατάλληλη διάγνωση και με την κατάλληλη αγωγή είναι φθηνότερες ή σημαντικά φθηνότερες από την προκαλούμενη δαπάνη, από τη μη ορθολογισμένη και τεχνολογικά εξοπλισμένη και μη ελεγχόμενη διαχείριση των ιδρυμάτων (νοσοκομεία, ΙΚΑ, ασφαλιστικά ταμεία) […]


Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα, συνάδελφε… Γιατί το φάρμακο -το έχουμε ξαναπεί- είναι ο λιγότερο δύσκολος στόχος, πιο συμμαζεμένος, συγκεντρωμένος, βολικός. Άντε τώρα να είσαι κυβέρνηση και να τρέχεις πίσω από την παραοικονομία των μεγαλοκλινικαρχών, των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, τα ασυμμάζευτα των νοσοκομείων του ΕΣΥ και το βαθύ πέλαγος της κακοδιοίκησης των ασφαλιστικών ταμείων. Ενώ στο φάρμακο τα έχεις όλα -ή τουλάχιστον τα περισσότερα- στο πιάτο.

 

 

Μόνη λύση... η ανακύκλωση

 

«…Ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία προσπαθούν να βρουν δεκάδες λόγους για να καθυστερούν τις πληρωμές μας. Για να καταλάβετε την αστειότητα των ισχυρισμών τους, σας αναφέρουμε ενδεικτικά ότι το ΤΥΔΚΥ καθυστερεί την εξόφληση των οφειλών του επειδή οι υπηρεσίες τους δεν έχουν ακόμη προμηθευτεί χαρτί για να εκπληρώσουν τις εντολές πληρωμής μας»! (Από την «Εγκύκλιο» του Φ.Σ.Α, τ. Μάιος 2009).


Γιατί τόση κακή προαίρεση, συνάδελφοι των Αθηνών; Ξεχνάτε ότι το Ταμείο Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων -ακριβώς εκ της φύσεως και της συνδέσεώς του με τις υπηρεσίες συλλογής απορριμμάτων- χρησιμοποιεί ανακυκλωμένο χαρτί για τις εντολές πληρωμής σας; Υπολογίστε, λοιπόν, το χρόνο που χρειάζεται για να αδειάσουν οι κάδοι με τα ανακυκλώσιμα υλικά από όλο το λεκανοπέδιο, να διαχωριστούν αυτά τα υλικά, να συλλεχθεί το χρησιμοποιημένο χαρτί, να μεταφερθεί και να αναπαραχθεί στην κατάλληλη βιομηχανική μονάδα, να συσκευασθεί εκ νέου και να φτάσει φρέσκο και λαχταριστό στο συρτάρι του λογιστηρίου του ΤΥΔΚΥ. Αλλά φαίνεται ότι η οικολογική σας ευαισθησία είναι μόνο στα λόγια. Όταν για χάρη της πρέπει να κάνετε μια στάλα υπομονή εξαγριώνεστε. Αμ, θέλει θυσίες η πράσινη ανάπτυξη, τι νομίζετε;

 

 

Επαγγελματικό κουίζ

 

Το κουίζ το δοκιμάσαμε στις επιστημονικές στήλες του περιοδικού μας και συνάντησε την ολόθερμη ανταπόκρισή σας. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, να το επεκτείνουμε και στις επαγγελματικές μας στήλες. Η κυριότερη διαφορά του «Επαγγελματικού κουίζ» σε σχέση με το αντίστοιχο επιστημονικό είναι ότι δεν έχει απαντήσεις. Πρώτον,γιατί -εκ φύσεως- δεν διαθέτει και δεν απαιτεί τη σαφήνεια και ακρίβεια της επιστήμης. Δεύτερον, γιατί και τα επαγγελματικά μας θέματα κατά τεκμήριο δεν έχουν λύσεις. Και τρίτον, και σπουδαιότερο, γιατί πρέπει να αφήσουμε επιτέλους χώρο στη φαντασία μας (…ευδοκιμεί όπου συνήθως απουσιάζει η -κρατική- λογική). Έτσι, δίνετε εσείς τις απαντήσεις που θεωρείτε σωστές! Μια άλλη διαφορά ακόμα ανάμεσα στο επαγγελματικό και επιστημονικό κουίζ είναι ότι το δεύτερο μπορεί να σε κάνει σοφότερο, το πρώτο το πιθανότερο είναι να μην αποτρέψει να γίνεις φτωχότερος…

Σε κάθε περίπτωση, το δοκιμάζουμε και βλέπουμε…

 

Τα ερωτήματα αυτού του τεύχους:

 

1. Στη «σύμβαση με τον ΟΠΑΔ» προβλέπεται ότι σε περίπτωση προβλήματος (αντιδικίας) στη σχέση ενός τοπικού φαρμακευτικού συλλόγου με τον ΟΠΑΔ την καταγγελία της σύμβασης μπορεί να κάνει όχι το πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο αλλά μόνον ο Π.Φ.Σ.

º Σωστό ή λάθος;

 

2. Η πρόταση του ΟΠΑΔ για τη ρύθμιση των χρεών προς τα φαρμακεία προβλέπει πληρωμή της τρέχουσας οφειλής ανά μήνα και παγίωση της όποιας ήδη υπάρχουσας καθυστέρησης πληρωμής (μέσος όρος 6 μήνες).

º Σωστό ή λάθος;

 

3. Η καθυστέρηση έκδοσης καταλόγου Μ.Υ.Σ.Υ.ΦΑ από τον ΕΟΦ οφείλεται:

º σε αδυναμία ή/και ανεπάρκεια του ίδιου του ΕΟΦ

º στην εσκεμμένη καθυστέρηση των εταιρειών Μ.Υ.Σ.Υ.ΦΑ να ονοματίσουν ποια από τα προϊόντα τους θα διαφημίζονται και ποια όχι, στη βάση της λογικής: «Και γιατί να το κάνω; Για να σταματήσουν να γράφονται από τα ασφαλιστικά ταμεία;»

º και στα δύο

 

4. Τι ακριβώς εννοεί ο Γ.Γ. του Π.Φ.Σ. όταν λέει: «Κύρια προβλήματα των φαρμακοποιών παραμένουν η γραφειοκρατία των ασφαλιστικών ταμείων, οι καθυστερήσεις πληρωμών του ΟΠΑΔ, η αδυναμία των πολλών φαρμακείων να βγουν έξω από τη δραματική καθημερινότητα και να συνδεθούν με το κοινωνικό γίγνεσθαι ως μέρος του επαγγελματικού τους ρόλου;» (από συνέντευξη στην ειδική έκδοση «ΦΑΡΜΑΚΟ-ΥΓΕΙΑ» της «Καθημερινής»).


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών






Σχετικά άρθρα

Καταγγελίες για αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ φαρμακείων στη Θεσσαλονίκη
Με αφορμή τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών
ΠΦΣ: Μόνο στις νέες γνωματεύσεις θα απαιτείται ο κωδικός OTP
Ο Σύλλογος παρέχει διευκρινίσεις και για τις αναπνευστικές συσκευές
Έρχεται η ψηφιακή υπογραφή των φαρμακοποιών
Θα προηγηθεί πιστοποίηση και θα γίνεται μέσω USB Token