Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Όλα τα παιδιά άνω των 6 μηνών πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη

4/9/2018 12:30:47 μμ
Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP)
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Όλα τα παιδιά ηλικίας 6 μηνών και άνω θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της γρίπης, από τα τέλη Οκτωβρίου που τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP).


Οι νέες συστάσεις για την περίοδο της γρίπης 2018-2019 έρχονται μετά από έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα πέρυσι, κατά τον οποίο στις Ηνωμένες Πολιτείες 179 παιδιά έχασαν τη ζωή τους από ασθένειες που σχετίζονται με τη γρίπη και χιλιάδες παιδιά νοσηλεύτηκαν.

Τονίζεται δε ότι περίπου το 80% των παιδιών που πέθαναν δεν είχαν εμβολιαστεί, σύμφωνα με τα αμερικανικά κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Εμβόλια

Η Ακαδημία συνιστά ο εμβολιασμός να γίνεται ενέσιμα (με το αδρανοποιημένο εμβόλιο της γρίπης, είτε το τριδύναμο είτε το τετραδύναμο), το οποίο έχει δείξει σταθερή αποτελεσματικότητα ενάντια στα στελέχη του ιού της γρίπης τα τελευταία χρόνια.

 Αντιθέτως, το εμβόλιο που χορηγείται με ρινικό ψεκασμό ή το εμβόλιο ζώντος εξασθενημένου εμβολίου κατά της γρίπης (LAIV4) ήταν λιγότερο αποτελεσματικά τις περιόδους γρίπης των 2013-2014 και 2015-2016, γι' αυτό και δεν συνιστώνται από την AAP. Ωστόσο, η Ακαδημία συνιστά το ρινικό ψεκασμό, αν κάποιο παιδί ή ενήλικας αρνείται να εμβολιαστεί ενέσιμα.


Τα φετινά εμβόλια θα περιέχουν ένα νέο στέλεχος της γρίπης Α (το H3N2) και ένα νέο στέλεχος της γρίπης Β (Victoria lineage). 

Δοσολογία

Σύμφωνα με τις συστάσεις της AAP, η ηλικία του παιδιού και το ιστορικό του σχετικά με τους εμβολιασμούς καθορίζουν τον αριθμό των δόσεων εμβολίου που απαιτούνται:

  • Τα παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 8 ετών που εμβολιάζονται κατά της γρίπης για πρώτη φορά θα πρέπει να λάβουν δύο δόσεις σε διάστημα 4 εβδομάδων.
  • Τα άτομα ηλικίας 9 ετών και άνω χρειάζονται μόνο μία δόση, ανεξάρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού τους.

Πρόσθετες συστάσεις

Το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να χορηγηθεί σε όλα τα παιδιά με οποιασδήποτε βαρύτητας αλλεργία σε αυγό, χωρίς περαιτέρω προφυλάξεις πέραν αυτών που συνιστώνται για όλες τις ανοσοποιήσεις.


"Αυτό είναι σημαντικό επειδή στο παρελθόν υπήρχε η αντίληψη ότι η αλλεργία στο αυγό είναι αντένδειξη για το εμβόλιο της γρίπης, ωστόσο έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες τα τελευταία 2 ή 3 χρόνια που δεν υποστηρίζουν αυτήν τη θεωρία" εξηγεί στο Medscape Medical News ο Henry Bernstein, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις Ανοσοποιητικές Πρακτικές του CDC και μέλος της επιτροπής AAP για τις λοιμώξεις.

 

Το εμβόλιο είναι ασφαλές για τις εγκύους και τα έμβρυα, καθώς και για τις θηλάζουσες γυναίκες, προστατεύοντας και τα βρέφη από τον ιό. Το ενέσιμο εμβόλιο της γρίπης μπορεί να χορηγηθεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Η AAP δημοσίευσε τις συστάσεις της στο Pediatrics.

Απρόβλεπτος ο ιός

Ο Henry Bernstein επισημαίνει το πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός κάθε χρόνο, επειδή αποτελεί το καλύτερο προληπτικό μέτρο για την προστασία από τη γρίπη.

Συνιστά μάλιστα να γίνεται το νωρίτερο δυνατόν, γιατί ο ιός είναι απρόβλεπτος και κανείς δεν γνωρίζει πότε η γρίπη θα εμφανίσει έξαρση. Συνήθως, κατά 80%, η έξαρση παρουσιάζεται στο τρίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος, αλλά υπάρχει και 20% πιθανότητα να έρθει νωρίτερα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ
Παράλληλα με την έγκριση του εμβολίου κατά του ιού Chikungunya






Σχετικά άρθρα

Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση