Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Οκτώ οι φαρμακοποιοί που εμπλέκονται στο νέο σκάνδαλο με τις παράνομες συνταγογραφήσεις

24/1/2025 5:17:58 μμ
Η υπόθεση αφορά περίπου 1000 συνταγές και 4500 φαρμακευτικά σκευάσματα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


'Αλλο ένα κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, οδηγώντας στη δικαιοσύνη 6 άτομα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση από την αστυνομία, στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 16 άτομα, εκ των οποίων 5 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, 8 ιδιοκτήτες και διαχειριστές φαρμακείων στην Αττική, ένας λογιστής και δύο ακόμα δράστες. 


Το κύκλωμα δρούσε ως εξής: οι γιατροί προέβαιναν στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων σε ΑΜΚΑ αλλοδαπών, οι οποίοι δεν είχαν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση. Η άντληση των ΑΜΚΑ πραγματοποιούταν είτε από τον λογιστή, μέσω του πελατολογίου του, είτε από τον αλλοδαπό μεσάζοντα, ο οποίος αποσπούσε τους ΑΜΚΑ ομοεθνών του με την πρόφαση μεσολάβησης για παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Μάλιστα, προκειμένου να μη γίνεται αντιληπτή η παράνομη δραστηριότητά τους προέβαιναν σε εναλλαγή των ιατρών και φαρμακείων ανά τακτά χρονικά διαστήματα ή μετά από ελέγχους του ΕΟΠΥΥ. 


Στη συνέχεια, στα φαρμακεία των μελών της οργάνωσης γίνονταν οι εικονικές εκτελέσεις των συνταγογραφήσεων, πετυχαίνοντας έτσι την εξαπάτηση του ΕΟΠΥΥ καθώς και την παράνομη αποζημίωσή τους. Ακολούθως, μέσω των φαρμακείων και του μεσάζοντα, τα σκευάσματα αυτά πωλούνταν παράνομα. 


Πρόκειται για 1016 παράνομες συνταγογραφήσεις, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε 4.550 φαρμακευτικά σκευάσματα και 96.499 χάπια ή αμπούλες.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Παντελής Μαλιωτάκης, φαρμακοποιός ΕΚΠΑ, MBA Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας ΕΚΠΑ, αντιπρόσωπος ΠΦΣ
Σύμφωνα με νέα έρευνα της MRB






Σχετικά άρθρα

Επισκέπτες Υγείας: Οι εμβολιασμοί στα φαρμακεία δεν απέδωσαν
Είναι αναγκαία η ανάπτυξη εμβολιαστικής κουλτούρας, όπως τονίζουν
Η υγεία δεν διακινείται με κούριερ - τα ΦΥΚ ανήκουν στον φαρμακοποιό
Γράφει ο Παντελής Μαλιωτάκης, Φαρμακοποιός ΕΚΠΑ, MBA Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας ΕΚΠΑ, αντιπρόσωπος ΠΦΣ