Την ισορροπία μεταξύ της διασφάλισης της πρόσβασης στα φάρμακα για όλους τους ασθενείς και της δημιουργίας του βέλτιστου περιβάλλοντος για την έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών «αναζητά» η σουηδική κυβέρνηση όπως δήλωσε η υπουργός Υγείας της χώρας σχετικά με την ανανεωμένη φαρμακευτική νομοθεσία που προωθείται στην Ε.Ε.
Σε διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς της χώρας, ο σύλλογος φαρμακευτικών επιχειρήσεων της Σουηδίας εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες με αυτές που έχουν ακουστεί και στην Ελλάδα και ευρύτερα στην Ευρώπη σχετικά με τη μείωση των χρόνων προστασίας των νέων φαρμάκων. Εκτιμάται ότι ο περιορισμός από 8 στα 6 χρόνια θα σταθεί εμπόδιο στην έρευνα και στην καινοτομία, θα υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και θα επηρεάσει τις πολλές μικρές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα.
Όπως αναφέρει το euractiv.com, η Επιτροπή προτείνει 2 επιπλέον χρόνια προστασίας για τις εταιρείες που θα λανσάρουν το προϊόν τους σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., αυτό όμως «είναι αδύνατόν επί της αρχής για μικρομεσαίες εταιρείες», επιχειρηματολογεί ο Σύλλογος.
Στη διαβούλευση τέθηκε επίσης το αίτημα (από τις αρχές που ορίζουν τις τιμές των φαρμάκων) να κατατίθενται περισσότερα επιστημονικά δεδομένα για τα οφέλη των φαρμάκων μαζί με τις αιτήσεις για κυκλοφορία στην Ε.Ε., ενώ αποκαλύφθηκε ότι αυτό που θα απασχολήσει την αγορά στο άμεσο μέλλον είναι τα «ευρωπαϊκά voucher», με τα οποία θα προσφέρεται επιπλέον προστασία δεδομένων στις εταιρείες που θα ανακαλύψουν νέα αντιβιοτικά.