Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Οι προοπτικές της ΑΙ στο φαρμακείο

23/7/2024 7:21:05 μμ
Οι φαρμακοποιοί καλούνται να αναλάβουν έναν πιο ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη τέτοιων εργαλείων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια μεγάλη ευκαιρία για τη διαχείριση των φαρμάκων, τη φαρμακευτική πρακτική και τη φροντίδα υγείας γενικότερα αποτελούν τα ψηφιακά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στο φαρμακείο, σύμφωνα με τους ομιλητές στο πρώτο summit για το θέμα που διοργάνωσε ο Αμερικανικός Σύλλογος Κλινικών Φαρμακοποιών (ASHP) στο Πόρτλαντ. Ειπώθηκε ωστόσο ότι επί του παρόντος η ΑΙ δεν είναι έτοιμη για πολλές από τις εφαρμογές που θα μπορούσε να έχει στο φαρμακείο, γιΆ αυτό υπάρχει ανάγκη οι ίδιοι φαρμακοποιοί να αναλάβουν έναν πιο ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη τέτοιων εργαλείων.


Πιο συγκεκριμένα, η κλινική φαρμακοποιός και αν. καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Georgia Dr. Andrea Sikora τόνισε ότι η δοσολογία ενός φαρμάκου για έναν ασθενή στη ΜΕΘ μπορεί να είναι πολύ συγκεκριμένη και μοναδική και τα συστήματα ΑΙ δεν είναι ακόμα τόσο ώριμα για να ερμηνεύσουν τέτοιες ιδιαιτερότητες, όπως ένας εκπαιδευμένος φαρμακοποιός. Ωστόσο η ΑΙ μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε ταχύτερες προβλέψεις, όπως πότε ένας ασθενής είναι σε υψηλό κίνδυνο για σήψη ή στο πώς διαφορετικά φάρμακα συνδέονται με διαφορετικά αποτελέσματα για την υγεία, καταλήγοντας ότι υπάρχει μεγάλη προοπτική στην τεκμηριωμένη χρήση τους.


Στο ίδιο συνέδριο πάντως, γιατρός επείγουσας ιατρικής παρουσίασε ένα σύστημα που έφτιαξε ο ίδιος, το οποίο αξιοποιεί το ChatGPT. Στόχος του ήταν να βελτιώσει τις συναντήσεις του με τους ασθενείς, μειώνοντας τη διάρκειά τους, αλλά με πιο ποιοτικό αποτέλεσμα. Οι ασθενείς καταγράφουν ανώνυμα στο σύστημα τα συμπτώματα και το ιστορικό της φαρμακευτικής τους αγωγής πριν από την επίσκεψη, λαμβάνουν από αυτό πιθανές διαγνώσεις και θεραπείες και έρχονται στον γιατρό πιο ενημερωμένοι για να συζητήσουν μαζί του τη βέλτιστη λύση. Σημειώνεται φυσικά ότι δεν πρέπει να παρακάμπτεται η συμβουλή του γιατρού, γιατί αυτό θα έχει αρνητικά αποτελέσματα. Οι ομιλητές τελικά συμφώνησαν ότι δεν μπορεί ποτέ να αντικαταστήσει η ΑΙ τον άνθρωπο, καθώς οι εφαρμογές αυτές έρχονται για να απελευθερώσουν χρόνο στους γιατρούς και στους φαρμακοποιούς να παρέχουν πιο λεπτομερείς συμβουλές στους ασθενείς.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά από ελέγχους της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας η υπόθεση παραπέμφθηκε στις εισαγγελικές αρχές
Μέσω δύο πρόσφατων συμφωνιών






Σχετικά άρθρα

Αυξημένες οι ανάγκες για φάρμακα στα Δωδεκάνησα
Τα φαρμακεία παρέλαβαν τα μισά από αυτά που παρήγγειλαν
ΠΦΣ: Οργή για την πρόταση του ΣΕΙΒ κατά των φαρμακείων
Κάνει λόγο για «απαράδεκτη πρόκληση προς τους φαρμακοποιούς»
Αξίζει οι γυναίκες να σπουδάσουν Φαρμακευτική;
Δύο γυναίκες που βρίσκονται μέσα σε πανεπιστήμια απαντούν