Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το ΔΣ του ΣΦΕΕ καταγράφεται σημαντική υστέρηση της δημόσιας φαρμακευτικής χρηματοδότησης στην Ελλάδα γεγονός που οδηγεί μοιραία σε αυξημένες επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας που αγγίζουν το 47% της συνολικής δαπάνης. Όπως ειπώθηκε οι επιστροφές της συνολικής αποζημιούμενης αγοράς αυξήθηκαν κατά 18% σε ετήσια βάση τα τελευταία 5 χρόνια.
Επιπλέον, σταθερή παραμένει και σίγουρα δεν μειώνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα αποζημιούμενα φάρμακα, σε ποσοστό 11% ή 689 εκατ. ευρώ για την αγορά τους το 2022 και μάλιστα σε μια εποχή που τα νοικοκυριά είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα λόγω των πληθωριστικών τάσεων και των συνεχών ανατιμήσεων.
Ο εξορθολογισμός της δημόσιας χρηματοδότησης, κατά τον ΣΦΕΕ, πρέπει να λάβει μεταξύ άλλων υπόψη την αυξανόμενη δαπάνη για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, η οποία για το 2022 ξεπέρασε τα 320 εκατ. ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τη δαπάνη του ΙΦΕΤ, η οποία για το 2022 έφτασε τα 200 εκατ. ευρώ. «Το ποσό αυτό επιβαρύνει τον κλειστό προϋπολογισμό του φαρμάκου, όμως το ΙΦΕΤ δεν καταβάλλει clawback για την υπέρβαση της δαπάνης -την οποία και το ίδιο δημιουργεί σε ένα βαθμό», όπως ειπώθηκε.
Τα στελέχη του ΣΦΕΕ επίσης έχουν προτείνει τη δημιουργία ενός Ταμείου Καινοτομίας, ώστε το ελληνικό σύστημα υγείας να μπορεί να χρηματοδοτήσει την πρόσβαση των ασθενών στις ακριβές, καινοτόμες θεραπείες που θα έρθουν τα επόμενα χρόνια. Μέσα στην πενταετία αναμένεται να πάρουν έγκριση από τον ΕΜΑ χίλια περίπου ογκολογικά κυρίως σκευάσματα το κόστος των οποίων θα δυσκολέψει περισσότερο ακόμη και τα πιο ισχυρά ευρωπαϊκά συστήματα υγείας.