Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Οι πίθηκοι είναι ικανοί να μαντεύουν την σκέψη των άλλων

7/10/2016 5:59:00 μμ
Ένα ακόμα κοινό με τους μακρινούς «ξαδέλφους» μας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Φαίνεται πως δεν είναι μόνο ο άνθρωπος ικανός να σκέφτεται στρατηγικά και να αναλύει μοντέλα συμπεριφορών. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη Αμερικανών, Ιαπώνων και Γερμανών επιστημόνων τις ίδιες ικανότητες έχουν οι χιμπατζήδες και οι λοιποί πίθηκοι δηλαδή ουρακοτάγκοι και μπονόμπο.


Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Ντιούκ και Κιότο σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ δημοσίευσαν στο περιοδικό «Science» την μελέτη, που όπως φαίνεται, είναι σχεδόν βέβαιο πως οι πίθηκοι είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται πως οι άλλοι γύρο τους έχουν επιθυμίες και αντιλήψεις που μερικές φορές είναι λανθασμένες.


Ο άνθρωπος είναι ικανός να αναγνωρίζει πως οι σκέψεις του δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα, ενώ ξέρει πως το ίδιο μοτίβο ακολουθεί και ο περίγυρος του.


Εδώ εισέρχεται η «θεωρεία του νου» που αποτελεί ορόσημο στην νοητική ανάπτυξη των ανθρώπων και μέσα από αυτή την ικανότητα αντιλαμβανόμαστε πότε οι άλλοι έχουν λανθασμένες σκέψεις και μας βοηθά να «προβλέπουμε» την συμπεριφορά τους.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως αυτή η ικανότητα ήταν αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό που εμφανίζεται στα παιδιά συνήθως πριν τα πέντε έτη τους με εξαίρεση όσα έχουν αυτισμό. Η νέα αυτή μελέτη καταρρίπτει το ανθρώπινο προνόμιο της «πρόγνωσης».


Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων οι επιστήμονες μεταμφιέστηκαν με στολές γορίλα και κατέγραψαν τις διάφορες συμπεριφορές των υπόλοιπων πιθήκων. Η διαδικασία ήταν η εξής, ο μεταμφιεσμένος ερευνητής έψαχνε για ένα χαμένο αντικείμενο σε μέρος που ο ίδιος δεν γνώριζε αλλά οι πίθηκοι το γνώριζαν και ήξεραν πως το αντικείμενο δεν υπήρχε πια στο σημείο αυτό. Οι επιστήμονες κατέγραψαν το βλέμμα των πιθήκων και προσπάθησαν να αναλύσουν τι σκεφτόντουσαν καθΆ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.


Όπως δήλωσε ο νευροεπιστήμονας Μάικλ Τομαζέλο: «Οι πίθηκοι μπορούν, σε ένα βαθμό τουλάχιστον, να καταλάβουν ότι αυτό που έχει κανείς στο κεφάλι του, δεν είναι κατΆ ανάγκη πραγματικό. Ότι υπάρχει ένας νοητικός κόσμος διαφορετικός από τον πραγματικό». Παράλληλα είπε: «Είναι η πρώτη φορά που ένα ζώο άλλο από τον άνθρωπο περνά το τεστ αυτό της ψευδούς πεποίθησης» ενώ συμπλήρωσε: «Αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν και από μελλοντικές έρευνες, τότε οι επιστήμονες μπορεί να οδηγηθούν στο να ξανασκεφτούν το πόσο βαθιά οι πίθηκοι καταλαβαίνουν ο ένας το άλλο».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι χρειάζονται σήμερα οι καταναλωτές; 18ο Ελληνικό Συνέδριο Κορυφής στην Εξυπηρέτηση Πελατών
Με σκοπό τη σύσφιξη σχέσεων, την κοινωνικοποίηση αλλά και τη ψυχαγωγία






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics