Σε χθεσινό άρθρο της (19/1/2011), η κατά τα άλλα «έγκριτη» βρετανική εφημερίδα οικονομικού περιεχομένου Financial Times, ασχολείται με το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων στην Ελλάδα και τις αντιδράσεις που αυτό έχει προκαλέσει, εστιάζοντας κυρίως στους φαρμακοποιούς και στις κινητοποιήσεις τους.
Τι διαβάζουμε;
Ένα άρθρο «μονόπλευρο» και γεμάτο ανακρίβειες, που στην καλύτερη φαίνεται να έχει ως μοναδικές του πηγές κυβερνητικούς παράγοντες, που αποκρύπτει τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους κινητοποιούνται οι Έλληνες φαρμακοποιοί (ούτε λόγος για ιδιοκτησιακό, για το τι ακριβώς σημαίνουν οι αλλαγές σε πληθυσμιακά κριτήρια και στις αποστάσεις και φυσικά ούτε λόγος για τις αδιανόητες καθυστερήσεις των ταμείων στην εξόφληση των φαρμακοποιών) και παρουσιάζει την κατάσταση σύμφωνα με την «υπουργική» εκδοχή.
Στη χειρότερη, θυμίζει «επίκαιρα» ρεπορτάζ δελτίου ειδήσεων των φιλοκυβερνητικών εγχώριων τηλεοπτικών σταθμών…
Το άρθρο των Financial Times, με τίτλο «Οι Έλληνες απεργούν για τις μεταρρυθμίσεις στα επαγγέλματα», αναφέρει για τους φαρμακοποιούς τα εξής:
"Οι Έλληνες ιδιοκτήτες φαρμακείων, δικηγόροι και πολιτικοί μηχανικοί ξεκίνησαν κυλιόμενες απεργίες για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων», όρου για την είσπραξη του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
Η αντίσταση στην απελευθέρωση είναι ισχυρή, ακόμη και αν τα γκάλοπ δείχνουν ότι πάνω από το 70% των Ελλήνων πιστεύουν πως οι μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και στις νομικές υπηρεσίες ήταν αναγκαίες από καιρό.
Οι φαρμακοποιοί πραγματοποιούν τριήμερη πανελλαδική απεργία, ισχυριζόμενοι ότι η απελευθέρωση θα οδηγήσει στην εξαφάνιση πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις.
Οι μεταρρυθμίσεις θα φέρουν κατάργηση του εγγυημένου περιθωρίου κέρδους που είναι περίπου 35% για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και τον ιατρικό εξοπλισμό, άρση των περιορισμών στον αριθμό και στις αποστάσεις των φαρμακείων και θα διευρύνουν τα ωράρια λειτουργίας.
«Ο κύκλος εργασιών μας μειώθηκε πάνω από 20% τον χρόνο που πέρασε, εξαιτίας περικοπών από το υπουργείο Υγείας και μιας σημαντικής πτώσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, καθώς η κρίση χειροτέρεψε», ανέφερε η Πόπη Παπαδάκη, φαρμακοποιός σε προάστιο της Αθήνας. «Αν και άλλα φαρμακεία ανοίξουν σ' αυτή τη γειτονιά, θα είναι δύσκολη η επιβίωση για όλους μας».
Ουρές σχηματίστηκαν έξω από μερικά φαρμακεία που έμειναν ανοιχτά στο κέντρο της Αθήνας για να χειρίζονται επείγοντα περιστατικά.
Ο Γιώργος Αναστασόπουλος, 76χρονος συνταξιούχος ναυτικός είπε ότι περίμενε τρεις ώρες στην ουρά για να πάρει τα φάρμακά του. «Αν τα φαρμακεία ήταν ανοιχτά τα πρωινά του Σαββάτου, θα ερχόταν να τα παραλάβει η κόρη μου, το Σαββατοκύριακο που πέρασε», είπε.
Σύμφωνα με αναλυτές, οι επαγγελματίες που αντιδρούν, κατόρθωναν να εμποδίζουν προηγούμενες προσπάθειες μεταρρύθμισης χάρη στην επιρροή τους σε πολιτικούς αρχηγούς”.
Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ
Διαβάστε σχετικά θέματα:
25/10/2010 - Όταν (και) ο ξένος Τύπος ασχολείται με τα φαρμακεία στην Ελλάδα...