Το 35% των ασθενών που ακολουθούν αντιπηκτική αγωγή, δεν λαμβάνουν τις απαιτούμενες δόσεις των φαρμάκων τους, ενώ 4 στους 10 ασθενείς που πρέπει να κάνουν τη θεραπεία, δεν λαμβάνουν καθόλου τα φάρμακά τους!
Αυτά τα θλιβερά ποσοστά είναι το πόρισμα 7ετούς έρευνας παρακολούθησης σε 655.000 ασθενείς, την οποία διεξήγε το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο των ΗΠΑ με τον επικεφαλής κλινικό καρδιακό ηλεκτροφυσιολόγο δρ Λούκας Μάρτζεκ.Τα συμπεράσματα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν στοιχεία από προηγούμενες αντίστοιχες μελέτες.
Οι ασθενείς της έρευνας έπασχαν από κολπική
μαρμαρυγή, μια σοβαρή καρδιακή αρρυθμία που αποτελεί την κύρια αιτία
εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου μετά την ηλικία των 60 ετών.
Στους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που δεν λαμβάνουν θεραπεία ή δεν την λαμβάνουν σωστά, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος θρόμβωσης του αίματος και κατά συνέπεια εγκεφαλικού επεισοδίου (το οποίο προκαλείται από θρόμβο που έφτασε στον εγκέφαλο μέσω του κυκλοφορικού συστήματος).
Σύμφωνα δε με την επιστημονική ομάδα της εν λόγω έρευνας, τα αντιπηκτικά φάρμακα μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού στα 2/3, αριθμός καθόλου μικρός, αν αναλογιστεί κανείς πόσες δεκάδες χιλιάδες είναι οι ασθενείς που πρέπει να λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή.
Το επόμενο βήμα για τον δρ Μάρτζεκ είναι να συνεχίσει την έρευνά του προκειμένου να εντοπιστούν οι λόγοι για τους οποίους «δεν χορηγούνται αντιπηκτικά στους ανθρώπους που τα χρειάζονται, αλλά και γιατί δεν συμμορφώνονται οι ασθενείς σε μία θεραπεία που μπορεί να σώσει τη ζωή τους».
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (JACC).