Ομπρέλα προστασίας για τις γυναίκες φαρμακοποιούς δημιουργεί ο Φ.Σ. Θεσσαλονίκης, αναλαμβάνοντας για πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο την πρωτοβουλία σχεδιασμού ειδικού ερωτηματολογίου για τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι γυναίκες φαρμακοποιοί ώστε να ανταποκριθούν στον πολυσχιδή ρόλο τους ως μητέρες, σύζυγοι και επαγγελματίες υγείας.
Αρχικά το ερωτηματολόγιο θα συμπληρωθεί από τα μέλη του ΦΣΘ και στη συνέχεια από όλους τους φαρμακοποιούς της χώρας. Τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα γίνουν προτάσεις που θα κατατεθούν στον ΠΦΣ και στις αρμόδιες αρχές για τη λήψη μέτρων.
Η παρουσίαση της πρωτοποριακής δράσης έγινε κατά τη διάρκεια στρογγυλού τραπεζιού με θέμα «Γυναίκα φαρμακοποιός: ένας πολυσύνθετος ρόλος» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 20ού επετειακού PHARMA point που διοργάνωσε ο Φ.Σ. Θεσσαλονίκης. «Είναι η πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο που γίνεται ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας.
Στόχος μας είναι το ειδικό ερωτηματολόγιο να συμπληρωθεί από γυναίκες και άνδρες φαρμακοποιούς και τα αποτελέσματα να κατατεθούν στον ΠΦΣ. Για πρώτη φορά θα θέσουμε συγκεκριμένα αιτήματα για τις γυναίκες φαρμακοποιούς», τόνισε, στην ομιλία της, η αντιπρόεδρος του ΦΣΘ, 'Aννα Σιδηροπούλου.
Γυναίκες φαρμακοποιοί του Συλλόγου παρουσίασαν τις προσωπικές τους ιστορίες αλλά και τις προτάσεις τους όπως η εξαίρεση από τις εφημερίες των νέων μητέρων για δύο χρόνια και όχι μόνο για ένα εξάμηνο όπως ισχύει τώρα, η δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών με τη στήριξη του ΠΦΣ, η επιδότηση υπαλλήλου τους τελευταίους 2-3 μήνες της εγκυμοσύνης από το κράτος ή τον ΠΦΣ κ.ά.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Μαρία Ευαγγελοπούλου η ισορροπία μεταξύ μητρότητας και επαγγέλματος απαιτεί ευελιξία, προσαρμοστικότητα, αυτοφροντίδα, σύνδεση με τους άλλους και ανθεκτικότητα.