Την αύξηση της πληροφόρησης και της διαφάνειας αλλά και τον περιορισμό του παράλληλου εμπορίου ζητά μεταξύ άλλων ο ΕΜΑ, προκειμένου να περιοριστούν οι σοβαρότατες επιπτώσεις των ελλείψεων φαρμάκων στην Ευρώπη και να προληφθούν αντίστοιχα προβλήματα στο μέλλον. Ο Οργανισμός, σε έκθεσή του με νέες οδηγίες προς τις εταιρείες του κλάδου (παραγωγούς, ΚΑΚ, χονδρέμπορους, διανομείς), διαχωρίζει τις υπευθυνότητες και το ρόλο τους στο θέμα και καταγράφει τις πρακτικές που θα διασφαλίσουν το συνεχή εφοδιασμό των φαρμάκων.
Οι 10 συστάσεις μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
- Οι ΚΑΚ, οι παραγωγοί και οι χονδρέμποροι καλούνται να ενημερώνουν τις εθνικές αρμόδιες αρχές για πιθανές ή βέβαιες ελλείψεις φαρμάκων, πριν αυτές παρατηρηθούν στην αγορά.
- Να αυξηθεί η διαφάνεια αυτών των ενημερώσεων.
- Οι ΚΑΚ πρέπει να παρέχουν ολοκληρωμένη πληροφόρηση και με περισσότερη ακρίβεια.
- Οι ΚΑΚ, οι παραγωγοί και οι χονδρέμποροι πρέπει να έχουν έτοιμο πλάνο πρόληψης των ελλείψεων, ανάλογα με το ρόλο τους στην αγορά.
- Αντίστοιχα καλούνται να έχουν έτοιμο πλάνο διαχείρισης των ελλείψεων.
- Να βελτιωθούν τα συστήματα ποιότητας των φαρμακευτικών προϊόντων ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού.
- Να ενισχυθεί και η ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη τις αδυναμίες και τα τρωτά σημεία τους.
- Να βελτιωθεί η επικοινωνία μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών.
- Να προωθείται η δίκαιη και ισότιμη κατανομή των φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.
- Να λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό του παράλληλου εμπορίου και των εξαγωγών.
Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι αποτελεί κύρια προτεραιότητά του η επάρκεια των φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας ότι το πρόβλημα επηρεάζει τη δημόσια υγεία και τη φροντίδα που παρέχεται στους ασθενείς.
Φαρμακοποιοί στα Δωδεκάνησα: «Απειλείται η υγεία των συμπατριωτών μας»
Την ανάγκη να περιοριστούν οι παράλληλες εξαγωγές επισήμανε ο πρόεδρος του Φ.Σ. Δωδεκανήσου Ν. Φουτούλης, μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου, καθώς το πρόβλημα των ελλείψεων συνεχίζεται επί σειρά 6 μηνών. «Παρά τις συνεχείς πιέσεις μας ο ΕΟΦ δεν έχει κάνει τίποτα προκειμένου να απαγορευθούν οι εξαγωγές, εφόσον δεν υπάρχει επάρκεια στα συγκεκριμένα σκευάσματα, αλλά και να διενεργηθεί έλεγχος», υπογράμμισε. Φαρμακοποιός της περιοχής, η Ν. Χατζημάρκου, τονίζει ότι η κατάσταση «απειλεί την υγεία συμπατριωτών μας με σοβαρά νοσήματα», που δεν μπορούν να βρουν τις αναγκαίες θεραπείες.