Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ο Κώστας Χατζηδάκης προκαλεί και πάλι τους φαρμακοποιούς

7/12/2018 10:11:40 πμ
Οι αντιδράσεις από εκπροσώπους του κλάδου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Χατζηδάκης δίνει ένα νέο χτύπημα κατά των φαρμακοποιών σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο news247, χαρακτηρίζοντάς τους συντεχνία!


Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις, έφερε το εξής παράδειγμα: «Από τη Βόρεια Ελλάδα, μου έστειλε μήνυμα μια κοπέλα, μια νεαρή φαρμακοποιός, 26 ετών, με ειδικές ανάγκες. Μου είπε ότι παρά τις δυσκολίες που είχε, κατόρθωσε να τελειώσει το σχολείο, πήγε στο Πανεπιστήμιο, τελείωσε Φαρμακευτική, ζει σε μια επαρχιακή πόλη της Βόρειας Ελλάδας και λόγω των ποσοστώσεων που υπάρχουν ακόμα και τώρα για τους φαρμακοποιούς, μου λέει –και δεν σας κρύβω ότι συγκινήθηκα– "δεν μπορώ να δουλέψω – απαγορεύεται να δουλέψω". Ορίστε, υπάρχει κάθε μέρα ένα πεδίο για μεταρρυθμίσεις που δεν θα έρθει όμως από τις συντεχνίες».


Υπονόησε δηλαδή ότι οι πληθυσμιακοί και γεωγραφικοί περιορισμοί δεν αφήνουν αρκετές ανοιχτές θέσεις για νέα φαρμακεία. Ο κλάδος των φαρμακοποιών έχει πολλές φορές συγκρουστεί με τον κ. Χατζηδάκη στο παρελθόν λόγω της περιβόητης εκείνης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που πρότασσε την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων.


Με την πρόσφατη αυτή δήλωσή του οι φαρμακοποιοί ενίστανται και πάλι, με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να περιορίζεται σε μία φράση-απάντηση: «Οι διαχρονικές εμμονές και προκαταλήψεις του κ. Χατζηδάκη προς τους φαρμακοποιούς επανέρχονται περιοδικά για να μας πείσουν ότι δεν διδάχθηκε τίποτε από τις εμπειρίες της υπουργικής του θητείας. Δυστυχώς...».


Πιο αναλυτική ήταν η απάντηση του Κωνσταντίνου Λουράντου από τον Φ.Σ. Αττικής, ο οποίος –μεταξύ άλλων– έγραψε στο Facebook: «Προσβάλει και αδικεί (σ.σ. ο κ. Χατζηδάκης) κάθε σκεπτόμενο πολίτη, θεωρώντας ότι μπορεί με λέξεις και έννοιες που προκαλούν το δημόσιο συναίσθημα, να αντλήσει τη συμπόνια και τη συμπαράσταση ανέργων συναδέλφων, κατακεραυνώνοντας ταυτόχρονα τον κλάδο ως συντεχνία. […] Τη μια θέλει να γίνουν αλυσίδες φαρμακείων με ΕΝΑ φαρμακοποιό και την άλλη του φταίνε που οι άνεργοι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να βρουν δουλειά ... (προφανώς ως δουλειά εννοεί μόνο φαρμακείο!). Τη μια θέλει την απελευθέρωση των τιμών των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. για να μειωθούν οι τιμές τους λόγω ανταγωνισμού και την άλλη κατηγορεί τα φαρμακεία για ακρίβεια. Ο εντολέας της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ δεν έχει ακόμα καταλάβει πως δεν είναι όλοι υποχείρια κομματικών μηχανισμών και κουρδιστά πορτοκάλια».

Ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης έχει μειώσει τις θέσεις των φαρμακείων

Ο πρόεδρος του Φ.Σ. Ρεθύμνου, Κώστας Βαρδιάμπασης, δίνει μια εξαιρετικά ουσιαστική απάντηση στα λεγόμενα του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας.


«Ο κ. Χατζηδάκης, αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα, υπουργός ανάπτυξης το 2014, με το δικό του νόμο, τον 4254/2014 (ΦΕΚ Α85/07-10-14), παράγραφος ΣΤ, υποπαράγραφος ΣΤ1 , άρθρο 36, σημεία 5 και 6 (ναι , τόσο καλά τα θυμόμαστε όλα αυτά), επέτρεψε αφενός σε έναν φαρμακοποιό να έχει όσα φαρμακεία θέλει και αφετέρου κατάργησε τον περιορισμό που υπήρχε για κάθε 3 φαρμακοϋπάλληλους που εργάζονταν σε ένα να φαρμακείο να είναι υποχρεωτική και η πρόσληψη ενός μισθωτού φαρμακοποιού.


Δηλαδή, έδωσε το δικαίωμα σε όσους είχαν κεφάλαιο να ανοίξουν περισσότερα φαρμακεία (πολυϊδιοκτησία), "κλείνοντας" κατά τον τρόπο αυτό τις θέσεις που ενδεχομένως θα λάμβαναν νέοι φαρμακοποιοί, όπως π.χ. η νέα συνάδελφος που ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης στο παράδειγμά του.

Παράλληλα, απέτρεψε την πρόσληψη νέων φαρμακοποιών σε ήδη λειτουργούντα μεγάλα φαρμακεία. Αυτά τα έκανε η «μεταρρύθμισή» του. Και τα αποδέχτηκε και εφάρμοσε φυσικά μια μερίδα των φαρμακοποιών, όχι των αδύναμων, αλλά των ήδη ισχυρών.


Αυτά τα δυο παραπάνω, που ο ίδιος νομοθέτησε, πιθανότατα να ήταν αρκετά για να μη μπορέσει να βρει δουλειά η νέα φαρμακοποιός που (ίσως) του απευθύνθηκε. Γιατί, θα μπορούσε (λέμε τώρα, μια απειροελάχιστη πιθανότητα) να έχει πάει και καμιά πολυεθνική ή κάποιος μεγαλοχονδρέμπορος (είπαμε, παράδειγμα κάνουμε, στην τύχη) με το ίδιο ακριβώς αίτημα, αλλά σε αυτή την περίπτωση δε θα ήταν μια "νέα κοπέλα με ειδικές ανάγκες που με κόπο τη σπούδασαν οι γονείς", σωστά; Ναι, θα μου πείτε, τα λέω εγώ αυτά που είμαι "συντεχνία"».


Στη συνέχεια ο κ. Βαρδιάμπασης παραθέτει απόσπασμα έκθεσης από την επιστημονική επιτροπή της βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο, το οποίο εν τέλει ψηφίστηκε ως Ν. 4254/2014.


«Τέλος, σημειώνεται ότι, συμφώνως προς πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 228/2014, 229/2014, ΘΠΔΔ, 2014, σελ. 35, 234/2014) τα φαρμακεία δεν αποτελούν αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά ιδιότυπα καταστήματα, στα οποία συνδυάζεται η υπεύθυνη επιστημονική δραστηριότητα και η κοινωνική αποστολή με την εμπορική εκμετάλλευση. Περαιτέρω, εκ του λόγου ότι τα διατιθέμενα στα φαρμακεία αγαθά, αναγκαία για τη διαφύλαξη και την αποκατάσταση της ανθρώπινης υγείας, είναι ζωτικής σπουδαιότητας για το κοινωνικό σύνολο, υφίσταται έντονο κρατικό ενδιαφέρον για τη ρύθμιση τόσο της ασκήσεως όσο και της προσβάσεως στο επάγγελμα του φαρμακοποιού, το οποίο συνδέεται αρρήκτως με την προστασία της δημόσιας υγείας. Συνεπώς, η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των φαρμακείων, και μάλιστα υπό συνθήκες λειτουργίας τους εκτός όρων ελεύθερου ανταγωνισμού, καθώς και η ορθολογική και ισόρροπη κατανομή τους σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ο άμεσος και με ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμός του συνόλου του πληθυσμού με τα αναγκαία φάρμακα, αποτελούν επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι δικαιολογούν την επιβολή περιορισμών όχι μόνο στην άσκηση, αλλά και στην πρόσβαση στο επάγγελμα του φαρμακοποιού προσώπων που συγκεντρώνουν, κατ? αρχήν, τα νόμιμα προσόντα για την άσκησή του».

Πληροφορίες από εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα σχετικά με τις παρενέργειες
Τα βασικά συμπεράσματα της ημερίδας των Φαρμακοποιών του Κόσμου






Σχετικά άρθρα

Σάρωσαν στα φαρμακεία οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί φέτος
Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Οι παγκόσμιες τάσεις και οι προκλήσεις στη φαρμακευτική πρακτική
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ