Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ο εγκέφαλος λειτουργεί μετά το θάνατο;

10/3/2017 1:37:58 μμ
Ο θάνατος παραμένει μεγάλο μυστήριο για τους επιστήμονες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ηλεκτρική δραστηριότητα για τουλάχιστον δέκα λεπτά μετά το θάνατο εμφανίζει ο εγκέφαλος, σύμφωνα με Καναδούς επιστήμονες, γεγονός που μεγιστοποιεί το μυστήριο γύρω από το τι συμβαίνει μετά το θάνατο, ενώ εγείρει ηθικά διλήμματα σχετικά με το πότε είναι σωστό να αφαιρούνται από τους δωρητές τα όργανα προς μεταμόσχευση.


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο εξέτασαν με ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα συνολικά τις περιπτώσεις 4 ανθρώπων, εκ των οποίων ένας είχε εγκεφαλική δραστηριότητα, αφού είχε διαγνωσθεί κλινικά νεκρός (χωρίς παλμούς της καρδιάς και χωρίς αντιδράσεις στις κόρες των ματιών του). Η ηλεκτρική εγκεφαλική δραστηριότητά του εμφάνιζε μεγάλες ομοιότητες με τα εγκεφαλικά κύματα που παρατηρούνται στη φάση του βαθιού ύπνου. Η ομάδα δήλωσε άγνοια πώς είναι δυνατή η εγκεφαλική λειτουργία για αρκετά λεπτά μετά τον κλινικό θάνατο. Αν και πρόκειται για έναν μόνο άνθρωπο, δήλωσαν σίγουροι ότι δεν έχουν κάνει κάποιο λάθος οι ίδιοι ή τα όργανά τους.


Στους υπόλοιπους ανθρώπους ο εγκέφαλος είχε σταματήσει να λειτουργεί πριν σταματήσει η καρδιά να χτυπά, ωστόσο –κι αυτό αποτελεί ένα ακόμη μυστήριο– οι εγκέφαλοι και των τεσσάρων εμφάνισαν ελαφρώς διαφορετική συμπεριφορά, τα αμέσως επόμενα λεπτά μετά τον κλινικό θάνατό τους.


Η σχετική δημοσίευση έγινε στο καναδικό νευρολογικό περιοδικό «Canadian Journal of Neurological Studies».


Να σημειωθεί ότι μια περσινή επιστημονική έρευνα είχε δείξει ότι τα γονίδια συνεχίζουν να είναι ενεργά –σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα ακόμη πιο ενεργά από ό,τι όταν ο άνθρωπος ζούσε– ακόμη και επί μέρες μετά το θάνατό του.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Σύμφωνα με έρευνα στο Journal of Alzheimer's Disease






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics