Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέο φάρμακο για το μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

15/2/2016 3:51:27 μμ
Πήρε έγκριση από την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε άδεια κυκλοφορίας για το Osimertinib (AZD9291) σε δισκία δόσης των 80mg ημερησίως για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ-NSCLC) που φέρουν την μετάλλαξη T790M του υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR).

Το Οsimertinib ενδείκνυται για ασθενείς με ΜΜΚΠ (NSCLC) που είναι θετικοί στη μετάλλαξη T790M, ανεξαρτήτως του αν έχουν λάβει προηγούμενη θεραπεία με αναστολέα της τυροσινικής κινάσης (TKI) του EGFR. Η καταλληλότητα για τη θεραπεία με Osimertinib εξαρτάται από την παρουσία της μετάλλαξης, η οποία καθορίζεται μέσω επικυρωμένης διαγνωστικής εξέτασης που βασίζεται σε δείγμα ιστού του όγκου ή στο πλάσμα. Η διαθεσιμότητα μιας εξέτασης που βασίζεται στο αίμα για το κυκλοφορούν DNA του όγκου (ctDNA) σημαίνει ότι οι ιατροί και οι ασθενείς έχουν διαφορετικές επιλογές ως προς την εξέταση για την παρουσία της μετάλλαξης T790M.

Ο Sean Bohen, Executive Vice President, Global Medicines Development και Chief Medical Officer της AstraZeneca, δήλωσε: «Το Οsimertinib ορίζει μια νέα γενιά στοχευμένων θεραπειών με αναστολέα EGFR-TKI και η εσπευσμένη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντικατοπτρίζει τη σπουδαιότητα αυτού του καινοτόμου φαρμάκου για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα που φέρουν τη μετάλλαξη T790M. Πλέον προχωρούμε στηριζόμενοι στην κατανόηση που έχουμε αποκτήσει όσον αφορά στην κλινική δραστικότητα του Osimertinib, προκειμένου να διερευνήσουμε τις πλήρεις δυνατότητές του σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα με EGFRm σε πολλαπλά θεραπευτικά σχήματα.»

Ο Δρ. Matthew Peters, Πρόεδρος του οργανισμού Global Lung Cancer Coalition, προσέθεσε: «Είναι μια συναρπαστική εποχή όσον αφορά στη θεραπεία ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα. Η ικανότητα ακριβούς χαρακτηρισμού των ασθενών με διαφορετικούς τύπους καρκίνου του πνεύμονα βάση των γενετικών μεταλλάξεων και η πρόβλεψη της ανταπόκρισής τους σε στοχευμένες θεραπείες προσφέρει μια πιο ακριβή και αποτελεσματική προσέγγιση στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα.
Οι ασθενείς που φέρουν κοινές ευαισθητοποιές μεταλλάξεις του EGFR και τη διακριτή μετάλλαξη T790M έχουν απογοητευτική ανταπόκριση στις τυπικές θεραπείες. Η εξέταση για την παρουσία της μετάλλαξης T790M σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα μπορεί να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας είτε ένα δείγμα όγκου είτε μια απλή αιματολογική εξέταση. Ο προσανατολισμός των ασθενών προς ένα φάρμακο όπως το Οsimertinib το οποίο έχει αναπτυχθεί ειδικά για το δικό τους μοτίβο μεταλλάξεων προσφέρει καλύτερες προοπτικές για διαρκή θεραπευτικά αποτελέσματα.»

Οι μεταλλάξεις στον υποδοχέα EGFR δύνανται να έχουν ως αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη αύξηση των κυττάρων και τον σχηματισμό όγκων. Το Οsimertinib αντιμετωπίζει και τη μετάλλαξη του EGFR που ενεργοποιεί την ανάπτυξη καρκίνου και την T790M, μια μετάλλαξη που καθιστά τους όγκους ανθεκτικούς στην υφιστάμενη θεραπεία με αναστολείς EGFR-TKI. Σχεδόν τα δύο τρίτα των ασθενών με ΜΜΚΠ (NSCLC) των οποίων η νόσος παρουσιάζει εξέλιξη μετά τη θεραπεία με αναστολέα EGFR αναπτύσσουν τη μετάλλαξη T790M, για την οποία οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες. Ένας μικρός αριθμός ασθενών (περίπου το 3-5%) φέρουν τη μετάλλαξη T790M κατά τη διάγνωση του NSCLC.


Η άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ χορηγήθηκε μέσω της ταχείας διαδικασίας αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Αυτή η έγκριση ακολουθεί την εσπευσμένη έγκριση του φαρμάκου στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2015 και τη διάθεσή του στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο του Προγράμματος Πρώιμης Πρόσβασης σε Φάρμακα τον Δεκέμβριο του 2015. Στην Ιαπωνία, το Osimertinib έλαβε καθεστώς εξέτασης κατά προτεραιότητα από τον Οργανισμό Φαρμακευτικών Προϊόντων και Ιατρικού Εξοπλισμού (PMDA). Οι διαδικασίες όσον αφορά τις ρυθμιστικές αρχές στον υπόλοιπο κόσμο βρίσκονται σε εξέλιξη.


Σχετικά με τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC)

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο σε άνδρες και γυναίκες και ευθύνεται περίπου για το ένα τρίτο του συνόλου των θανάτων από καρκίνο, και για περισσότερους θανάτους από τον καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του παχέως εντέρου μαζί. Οι ασθενείς με ΜΜΚΠ (NSCLC) της μορφής EGFRm, ο οποίος εμφανίζεται στο 10%-15% των ασθενών με ΜΜΚΠ (NSCLC) στην Ευρώπη και το 30%-40% των ασθενών με ΜΜΚΠ (NSCLC) στην Ασία, παρουσιάζουν ιδιαίτερη ευαισθησία στη θεραπεία με τους αναστολείς EGFR-TKI που είναι προς το παρόν διαθέσιμοι, οι οποίοι μπλοκάρουν τα κυτταρικά σηματοδοτικά μονοπάτια που καθοδηγούν την ανάπτυξη των κυττάρων του όγκου. Ωστόσο, σχεδόν πάντοτε οι όγκοι αναπτύσσουν αντίσταση στη θεραπεία, οδηγώντας σε εξέλιξη της νόσου. Σε περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με τους εγκεκριμένους αναστολείς EGFR-TKI, gefinitib, erlotinib ή afatinib, η εν λόγω αντίσταση προκλήθηκε από τη δευτερογενή μετάλλαξη, δηλαδή τη μετάλλαξη Τ790Μ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Μειώθηκαν κατά 10 εκατ. ευρώ οι δαπάνες των νοσοκομειακών φαρμάκων το 2024






Σχετικά άρθρα

Ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακα GLP-1 για την παχυσαρκία χωρίς εποπτεία
Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα
48 νέες δραστικές ουσίες συστήθηκαν το 2024 από τον ΕΜΑ
Ανάμεσα σε αυτές σημαντικές «πρωτιές», σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια E.Cooke
Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση