Καιρό τώρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαρρέει εντέχνως ότι ο αριθμός των διαγνωστικών εξετάσεων έχει ξεφύγει στο ΕΣΥ, με συνέπεια οι δαπάνες να έχουν φθάσει στα ύψη.
Μάλιστα, με τη γνωστή τακτική της διαρροής, υπογραμμίζεται ότι η τρόικα πιέζει να κουρευτούν οι διαγνωστικές στο ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να μειωθούν και τα έξοδα.
Ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια ακόμη και στα δημόσια νοσοκομεία οι ασφαλισμένοι καταβάλουν πλέον συμμετοχή για τις διαγνωστικές τους εξετάσεις ύψους 15%, γεγονός που επιβαρύνει επιπλέον την τσέπη τους.
Έτσι, στο πλαίσιο της νέας αύξησης συμμετοχής στο κόστος θεραπείας, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και του ΕΟΠΥΥ, εξετάζουν το ενδεχόμενο να μπει ακόμη και πλαφόν στον αριθμό των εξετάσεων που μπορεί να συνταγογραφήσει ένας γιατρός ή ακόμη και να αυξήσουν περαιτέρω τη συμμετοχή των ασθενών εάν ξεπερνά ένα συγκεκριμένο αριθμό εξετάσεων.
Πρόκειται για σχέδιο που καιρό τώρα μελετάται στην οδό Αριστοτέλους, ώστε να περικοπούν οι δαπάνες του δημοσίου συστήματος και να μεταφερθούν με τη γνωστή τακτική στις τσέπες των ασθενών.
Πάντως δεν είναι λίγα τα στελέχη που αντιτίθενται σε μια τέτοια απόφαση, καθώς θα αποτελέσει άλλο ένα χαράτσι για τους ήδη βεβαρημένους ασθενείς μετά και την αύξηση συμμετοχής σε φάρμακα και νοσηλείες.
Πάντως ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, με αφορμή δημοσίευμα του Έθνους που αναφέρεται σε έκθεση που έχει στα χέρια του ο υπουργός και μιλά για μεγάλο αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων που πραγματοποιούνται στα δημόσια νοσοκομεία, επισημαίνει ότι: «Ουδέποτε παρέλαβα την αναφερόμενη στο σχετικό δημοσίευμα έκθεση».
Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος σημειώνει ωστόσο: «Όπως ενημερώθηκα, τηρούνται από τον ΕΟΠΥΥ οι καταγραφές των εξετάσεων που πραγματοποιούνται τόσο στα δημόσια νοσοκομεία όσο και στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
Παράλληλα, με βάση τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα στοιχεία, διέταξα έρευνα μέσω του ΣΕΥΥΠ για αυστηρό έλεγχο και καταλογισμό ευθυνών στους ιατρούς οι οποίοι διαμορφώνουν τη ζήτηση των αξονικών τομογραφιών και θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις σε όσους με οποιοδήποτε τρόπο εμπλέκονται.
Προς την ίδια κατεύθυνση, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ εξαντλεί το νομικό και θεσμικό πλαίσιο του Οργανισμού για να επιτύχει ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στις κοστολογήσεις των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.
Υπενθυμίζω ότι από τις αρχές Αυγούστου 2012 με απόφασή μου μείωσα στο ήμισυ την κοστολόγηση της στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας από τα 12.500 ευρώ στα 6.500 ευρώ και ζήτησα με την ίδια υπουργική απόφαση την επανακοστολόγηση όλων των ακτινογραφικών και τομογραφικών πράξεων από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας με στόχο την δραστική μείωση της σχετικής δημόσιας δαπάνης».
Πηγή: iatropedia.gr