Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Νέες χρεώσεις στους ασθενείς από τον Φεβρουάριο

21/1/2013
Με διαφορετικό τρόπο θα υπολογίζεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Αλλάζουν όλα στον τρόπο που θα πληρώνουμε τα φάρμακα από τις αρχές Φεβρουαρίου, καθώς διαφοροποιείται η συμμετοχή των ασθενών με βάση τις ανώτατες τιμές αποζημίωσης που ορίστηκαν από τα Ταμεία.


Επιβάρυνση θα νιώσουν οι ασθενείς στην τσέπη τους εάν επιλέξουν φάρμακο με υψηλότερη τιμή από αυτή που καλύπτει το Ταμείο τους. Η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» παρουσιάζει τα ποσά που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ σε πέντε βασικές κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν χιλιάδες ασθενείς.


Μετά την ανατιμολόγηση


Η νέα αποζημίωση, που ονομάζεται ασφαλιστική τιμή (ή τιμή αναφοράς), θα τεθεί πλήρως σε εφαρμογή μετά τη γενική ανατιμολόγηση όλων των φαρμάκων (Νέο Δελτίο Τιμών), που αναμένεται να γίνει στο τέλος Ιανουαρίου.


Οι τιμές αποζημίωσης έχουν οριστεί με βάση την ημερήσια θεραπεία που αντιστοιχεί περίπου σε ένα χάπι την ημέρα, δεδομένου ότι υπάρχουν φάρμακα σε διαφορετικές συσκευασίες και με διαφορετικό αριθμό σε ταμπλέτες. Ωστόσο κρίνονται εξαιρετικά χαμηλές και φαίνεται ότι οδηγούν τους ασθενείς σε αντίγραφα και γενόσημα φάρμακα.


Οι πέντε βασικές κατηγορίες όπως έχουν οριστεί:

  • Στατίνες (αυξημένη χοληστερόλη): Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατηγορία φαρμάκων (και πρωτότυπα και γενόσημα). Στη χώρα μας αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν 250 στατίνες διαφορετικών εταιρειών, μορφών και περιεκτικότητας.
    Οι τιμές τους διαφέρουν σημαντικά. Υπάρχει φάρμακο που η ημερήσια θεραπεία του κοστίζει 0,4 λεπτά, ενώ υπάρχει και το ακριβότερο, που στοιχίζει 1,7 ευρώ. Θεωρείται πως έχουν την ίδια δράση, αλλά οι τιμές τους διαφέρουν κατά 400%!
    Στις στατίνες το Ταμείο θα καλύπτει 0,8 ευρώ την ημέρα. Ανάμεσα στα 250 σκευάσματα που κυκλοφορούν, υπάρχουν και κάποια που η τιμή τους για ημερήσια θεραπεία είναι κάτω από 0,8 ευρώ. Συνεπώς ο ασθενής θα πληρώνει μόνο το 25% της συμμετοχής του. Αν επιλέξει ακριβότερο, θα καταβάλει εκτός του 25% στην τιμή αναφοράς και το ήμισυ της διαφοράς μέχρι τη λιανική τιμή πώλησης.
  • Πραζόλες (γαστροπροστασία): Σ' αυτή την κατηγορία υπάρχουν φάρμακα από 0,25 λεπτά ημερήσιας θεραπείας μέχρι 1,3 ευρώ. Ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει μόνο 0,62 λεπτά την ημέρα. Συνολικά κυκλοφορούν στα φαρμακεία 130 πραζόλες και αρκετές εξ αυτών έχουν τιμή μικρότερη από την τιμή αναφοράς. Όπου η λιανική τιμή θα είναι μεγαλύτερη από την τιμή αποζημίωσης και πάλι ο άρρωστος θα πληρώνει το 25% της κανονικής συμμετοχής καθώς και τη μισή διαφορά μέχρι τη λιανική.
  • Αντιθρομβωτικά: Υπάρχουν φάρμακα από 0,8 λεπτά την ημέρα μέχρι 4,8 ευρώ. Η κατηγορία περιλαμβάνει συνολικά 55 φάρμακα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, τόσο γενόσημα όσο και πρωτότυπα. Οι ασθενείς θα αποζημιώνονται με 0,76 λεπτά την ημέρα. Οι συνολικές πωλήσεις αυτής της κατηγορίας φαρμάκων αγγίζουν ετησίως τα 100 εκατ. ευρώ.
  • Ανταγωνιστές υποδοχέων αγγειοτασίνης 2 - σαρτάνες (υπέρταση): Υπάρχουν σκευάσματα από 0,3 ευρώ την ημέρα μέχρι 0,95 ευρώ ενώ η αποζημίωση ορίζεται στα 0,57ευρώ τη μέρα. Η συγκεκριμένη κατηγορία έχει πωλήσεις ύψους 90 εκατ. το χρόνο.
  • Αντικαταθλιπτικά: Οι διαφορές στην τιμή των σκευασμάτων που πωλούνται στη χώρα μας αγγίζουν και το 300%, καθώς υπάρχει φάρμακο για ημερήσια θεραπεία από 0,2 ευρώ ενώ το ακριβότερο φθάνει και τα 0,60 τη μέρα. Η αποζημίωση θα αγγίζει τα 0,39 ευρώ την ημέρα. Η κατηγορία των αντικαταθλιπτικών κατέχει σχετικά μεγάλο μερίδιο αγοράς καθώς οι πωλήσεις τους φθάνουν και τα 55 εκατ. ευρώ το χρόνο. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο για μία θεραπευτική κατηγορία για την κατάθλιψη υπάρχουν 120 φάρμακα.

Με το Νέο Δελτίο Τιμών

 

Οι νέες χρεώσεις στους ασθενείς θα ισχύσουν με το Νέο Δελτίο Τιμών που θα προσαρμοστεί στη θετική λίστα φαρμάκων (κατάλογος με τα σκευάσματα που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση), η οποία περιλαμβάνει κοντά στα 10.000 φάρμακα. Ήδη οι αρμόδιοι της τρόικας έχουν δώσει το πράσινο φως για τιμές και ασφαλιστικές αποζημιώσεις. Με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας όμως δεν θα εξοικονομηθούν 700 εκατ. ευρώ από τη διαδικασία αυτή, όπως αρχικά είχε υπολογισθεί, αλλά μόνο 300 εκατ. ευρώ. Και αυτό διότι με την ανατιμολόγηση σε κάποια φάρμακα θα δοθεί μια αύξηση στην τιμή τους ώστε να κινούνται με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης, όπως προβλέπει και ο νόμος. Με την τακτική αυτή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να συγκρατήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και τους γιατρούς ώστε να μην προχωρήσουν σε αντικατάσταση των φθηνών φαρμάκων με άλλα παρόμοια πολύ ακριβότερα.


Πάντως, με τις χαμηλές τιμές αποζημίωσης που έχουν δοθεί στόχος είναι να πιεστούν οι φαρμακοβιομηχανίες ώστε να μειώσουν από μόνες τους τις τιμές των προϊόντων τους. Μέχρι τότε βέβαια την επιβάρυνση θα την επωμίζονται οι ασθενείς.


Πηγή: Ελευθεροτυπία

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

ΠΕΦΝΙ: Δύο αναντικατάστατα φάρμακα σε έλλειψη από τον Μάιο
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος