Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέες θεραπείες για την ημικρανία υπόσχονται λιγότερες κρίσεις

19/11/2015 1:03:00 μμ
Τέσσερα νέα φάρμακα βρίσκονται στο τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Ελπίδες για μια ζωή με πολύ λιγότερες κρίσεις δίνουν στους ανθρώπους με συχνές ημικρανίες τέσσερα νέα φάρμακα που βρίσκονται στο τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών με ενθαρρυντικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.


 

Πρόκειται για μονοκλωνικά αντισώματα που προορίζονται για την πρόληψη των ημικρανικών κρίσεων. Στοχεύουν στο μόριο του εγκεφάλου CGRP (πεπτίδιο που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης) και έχει ρόλο τη μεταβίβαση των μηνυμάτων του πόνου από τον έναν εγκεφαλικό νευρώνα στον άλλον. Τα τρία από τα νέα φάρμακα απενεργοποιούν το ίδιο το CGRP, ενώ το τέταρτο δεσμεύει τον υποδοχέα όπου αυτό πρέπει να ενωθεί για να επιτελέσει το ρόλο του.

Οι μελέτες έχουν γίνει σε συνολικά 2.000 πάσχοντες από ημικρανία και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα το 50-70% των πασχόντων ανταποκρίνονται στη θεραπεία, ενώ η συχνότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών είναι έως και 10 φορές χαμηλότερη από αυτές των υπαρχουσών θεραπειών.

 


«Τα νέα φάρμακα μπορούν να αλλάξουν δραστικά τη ζωή των ανθρώπων με υψηλής συχνότητας επεισοδιακή ημικρανία, οι οποίοι παρουσιάζουν 4-14 κρίσεις ημικρανίας το μήνα και οι θεραπευτικές επιλογές που έχουν είναι αυτή τη στιγμή πολύ περιορισμένες» δηλώνει ο κ. Δήμος-Δημήτριος Μητσικώστας, διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κεφαλαλγίας και συνεχίζει: «Οι μελέτες που έχουμε έως τώρα στα χέρια μας δείχνουν ότι έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα, εφάμιλλη ή καλύτερη με εκείνη των υπάρχοντων φαρμάκων, αλλά με σχεδόν μηδενικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής θα κάνει προληπτικά με ασφάλεια μία ένεση κάθε 15 ή κάθε 30 ημέρες και θα έχει σημαντικά καλύτερη ποιότητα ζωής».


 

Αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, μέσα σε δύο χρόνια ενδεχομένως οι θεραπείες αυτές να έχουν εγκριθεί και διατεθεί ευρέως σύμφωνα με τον κ.Μητσικώστα, ενώ παράλληλα δοκιμάζονται και σε ανθρώπους με αθροιστικές κεφαλαλγίες.

Πρόληψη και θεραπεία με νευροδιεγέρτες

Εκτός από τις καινούριες επιλογές σε φάρμακα, σημαντικά βήματα προόδου έχουν γίνει και στον τομέα της πρόληψης και θεραπείας με συσκευές. Αυτή τη στιγμή έχουν δημιουργηθεί τρεις νευροδιεγέρτες, οι οποίοι -είτε εξωτερικά είτε εμφυτευόμενοι- διεγείρουν ηλεκτρικά ή ηλεκτρομαγνητικά τους νευρώνες του εγκεφάλου ή του περιφερικού νευρικού συστήματος, προκαλώντας αναλγησία, ενώ δύο άλλες συσκευές βρίσκονται υπό ανάπτυξη, σύμφωνα με τον κ. Μητσικώστα.

«Είναι πολύ θεαματικό να έχεις μια συσκευή μικρότερη από το κινητό, να τη βάζεις στον τράχηλο τη στιγμή που αρχίζει η κρίση και η κρίση να περνάει. Είναι λίγο σαν διαστημική τεχνολογία» προσθέτει.

 

 


Οι εμφυτευόμενοι νευροδιεγέρτες προορίζονται για ασθενείς με ημικρανία ή αθροιστική κεφαλαλγία που δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες, ενώ οι εξωτερικοί είναι ιδανικοί για ασθενείς που φοβούνται να πάρουν φάρμακα ή αυτά τους προκάλεσαν κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics