Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Μειώνεται το ενδιαφέρον για το επάγγελμα του φαρμακοποιού στη Γαλλία

13/7/2023 11:52:07 μμ
Ανησυχητικά τα πρόσφατα δημογραφικά στοιχεία που έδειξε νέα έρευνα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το επάγγελμα του φαρμακοποιού δεν είναι πολύ ελκυστικό για τους νέους στη Γαλλία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στη χώρα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι εγγεγραμμένοι στον εθνικό φαρμακευτικό σύλλογο (L’Ordre des pharmaciens) είναι λιγότεροι από 74 χιλιάδες, για πρώτη φορά μετά το 2016, με τον αριθμό των νέων εγγεγραμμένων να έχει μειωθεί κατά 8% μεταξύ του 2022 και του 2023. Παράλληλα το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω ανέρχεται πλέον στο 19%, σε σύγκριση με 12% πριν από δέκα χρόνια.

Αν και ο μέσος όρος ηλικίας των επαγγελματιών του χώρου παραμένει σε καλό επίπεδο (46,7 ετών), η πρόεδρος του συλλόγου Carine Wolf-Thal κάνει λόγο για μια ανησυχητική τάση που αυξάνει τον κίνδυνο αποδυνάμωσης της φαρμακευτικής αλυσίδας, σύμφωνα με το γαλλικό Τύπο. Όπως δήλωσε, «εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, το μερίδιο των ατόμων ηλικίας 25-30 ετών δεν θα μπορέσει να αντισταθμίσει τις πολλές μελλοντικές συνταξιοδοτήσεις»

Το πρόβλημα διογκώνεται και από τη μείωση του αριθμού των φοιτητών στις φαρμακευτικές σχολές αλλά και από τα ολοένα και λιγότερα φαρμακεία που λειτουργούν στη χώρα. Μεταξύ 2012 και 2022, ο αριθμός των φαρμακείων στη μητροπολιτική Γαλλία μειώθηκε κατά 1.808, σημειώνοντας πτώση 8,2% σε 10 χρόνια. Μετά τη δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων και με στόχο να συνεχίσει ο κλάδος να προσφέρει υπηρεσίες υγείας προς όφελος των ασθενών, ο σύλλογος σχεδιάζει νέα μελέτη για να μοντελοποιήσει τις δημογραφικές τάσεις έως το 2050, ώστε να προβλεφθεί ποιες είναι οι μελλοντικές ανάγκες των φαρμακοποιών, και παράλληλα καλεί την πολιτεία να λάβει μέτρα ώστε το επάγγελμα να γίνει πιο ελκυστικό.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με θέμα τις ελλείψεις φαρμάκων που αυξάνονται
Διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις, τις διαδικτυακές πωλήσεις και τα «λουκέτα» στα φαρμακεία






Σχετικά άρθρα

Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Ιστοσελίδα για την επιχείρησή σας;
Η Strategy-Nest λέει "ναι" χωρίς 2η σκέψη!
Βουλγαρία: Αύξηση της χρηματοδότησης των φαρμακείων αποφάσισε η κυβέρνηση
Μετά από απειλές του κλάδου για μεγάλης κλίμακας αντιδράσεις
Το πρώτο κινητό φαρμακείο θέτει σε λειτουργία το πανεπιστήμιο Yale
Και παρέχει υπηρεσίες εκεί ακριβώς που βρίσκονται οι ασθενείς