Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Μείον 450 εκατ. οι δαπάνες για την αγορά φαρμάκων στην Ελλάδα

13/6/2014 3:12:50 μμ
Αυτή η πολιτική είναι δυστυχώς πανευρωπαϊκή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Κάτω από το «φράγμα» των 2 δισ. ευρώ, και πιο συγκεκριμένα στα 1,919 δισ. ευρώ έχει κλείσει για φέτος στην Ελλάδα η φαρμακευτική δαπάνη.

Το «ψαλίδι» στο φάρμακο για το 2014 αγγίζει συνολικά τα 450 εκατ. ευρώ, καθώς πέρσι το ταβάνι της δαπάνης είχε οριστεί στα 2,371 δισ., ποσό το οποίο ήδη θεωρούνταν ανεπαρκές για την κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων. Πρόκειται για το μικρότερο προϋπολογισμό που έχει εγκριθεί για το φάρμακο τα τελευταία δέκα χρόνια, πολύ πιο κάτω από 2,4 δισ. που ήταν το όριο το 2004.

Τα μέτρα εντούτοις δεν σταματούν εδώ. Για την προσέγγιση του 1% του ΑΕΠ στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη το 2014 υπάρχουν βάσει του Μνημονίου, και νέες υποχρεώσεις:

  •  Ανάπτυξη των κινήτρων και υποχρεώσεων για όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα εφοδιασμού φαρμάκων (συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών, χονδρεμπόρων, φαρμακείων, γιατρών και ασθενών) για την προώθηση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων
  •  Να εξασφαλίζει ότι ο ΕΟΠΥΥ διαπραγματεύεται rebate 5% μέσω συμφωνιών όγκου-τιμής σε 200 φάρμακα
  •  Να συντάσσει μηνιαίες εκθέσεις ελέγχου για τη χρήση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο ΕΣΥ και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους.
  •  Να συντάσσει αναφορές για την συνταγογραφική συμπεριφορά κάθε ιατρού συγκριτικά με το μέσο όρο των αντίστοιχων ιατρών
  •  Να συνεχίσει να δημοσιεύει κατευθυντήριες οδηγίες συνταγογράφησης / πρωτόκολλα για γιατρούς υποχρεωτικά
  •  Να δημοσιεύει λεπτομερείς τριμηνιαίες εκθέσεις για τις συνταγές και τις δαπάνες γενόσημων και εκτός πατέντας φαρμάκων σχετικά με τον όγκο και την αξία τους και το rebate που έλαβε από φαρμακεία και φαρμακευτικές εταιρείες.
  •  Να εξασφαλίσει ότι το 50% του όγκου των φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία αφορούν σε γενόσημα φάρμακα με τιμή χαμηλότερη από τα αντίστοιχα επώνυμα προϊόντα και φάρμακα εκτός πατέντας.

Η ευρωπαϊκή τακτική μειώσης της φαρμακευτικής δαπάνης

Η συρρίκνωση της φαρμακευτικής δαπάνης δεν είναι μόνο «ελληνική αποκλειστικότητα». Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και άλλες χώρες της Ευρώπης, ειδικά όσες επλήγησαν από την οικονομική κρίση, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Αποτελεί όμως η μείωση των κονδυλίων για το φάρμακο «μονόδρομο» μόνο για τις χώρες που αναγκάστηκαν να περιορίσουν δραστικά τα δημόσια έξοδα; Φαίνεται πως όχι, δεδομένου πως πολλά από τα μέτρα περιστολής των δαπανών έχει υιοθετήσει και η Γερμανία.

Τα κυριότερα μέτρα που εφαρμόζονται, είναι ο έλεγχος της συνταγογράφησης και ειδικότερα η συνταγογράφηση με βάση τη διεθνή ονομασία της δραστικής ουσίας, κάτι το οποίο η Ελλάδα εφαρμόζει από την άνοιξη του 2012. Στην κατεύθυνση αυτή γίνονται παράλληλα προσπάθειες για αύξηση της κατανάλωσης των γενοσήμων φαρμάκων, τα οποία κατά κύριο λόγο είναι φθηνότερα σε σύγκριση με τα πρωτότυπα, δηλαδή αυτά που διατηρούν ακόμη την πατέντα προστασίας τους και ως εκ τούτου την αποκλειστικότητα των θεραπευτικών τους ενδείξεων. Τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία (INN) και υποκατάσταση των φαρμάκων με φάρμακα ίδιας δραστικής ουσίας που έχει τη χαμηλότερη τιμή στην κατηγορία αναφοράς εφαρμόζουν επίσης η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Το δεύτερο μέτρο που κερδίζει έδαφος είναι ο μηχανισμός αυτόματων επιστροφών (clawback), η αλλιώς το «σωσίβιο» στις δαπάνες φαρμάκου. Στην ουσία αφορά στην κάλυψη από τις επιχειρήσεις της επιπλέον δαπάνης για το φάρμακο. Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Γερμανία εφαρμόζουν και αυτές το μηχανισμό των επιστροφών. Στη χώρα μας το ποσό υπέρβασης που υποχρεούνται να επιστρέψουν οι φαρμακευτικές εταιρίες υπολογίζεται με βάση τα πραγματικά στοιχεία πωλήσεων που καταθέτουν στον ΕΟΦ κάθε μήνα. Το ποσό της επιστροφής υπολογίζεται σε εξαμηνιαία βάση, σύμφωνα με το ποσό που προκύπτει από τη διαφορά της προβλεπόμενης από την πραγματική μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη κάθε φορέα, αφού προηγουμένως αφαιρεθούν τα ποσά επιστροφής (rebate), οι επιστροφές που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία καθώς και οι εκπτώσεις.

Σε μείωση της τιμής των φαρμάκων, εκτός από την Ελλάδα, προχώρησαν τα τελευταία χρόνια η Γαλλία, η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Αξιοποίηση τιμών αναφοράς από τους τιμοκαταλόγους χωρών της Ε.Ε. με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών εφαρμόζουν η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Γερμανία.

Τέλος, σε αυξήσεις στο ποσοστό συμμετοχής των ασθενών στο κόστος προχώρησαν η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ιταλία.

ΠΗΓΗ: www.capital.gr


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο Ρόμπερτ Κέννεντυ Jr έχει εκφράσει ξεκάθαρα αυτήν την πρόθεσή του
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Deloitte και της Fitch Ratings






Σχετικά άρθρα

Σάρωσαν στα φαρμακεία οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί φέτος
Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Οι παγκόσμιες τάσεις και οι προκλήσεις στη φαρμακευτική πρακτική
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ