Ως ένα παγκόσμιο πρόβλημα της εφοδιαστικής αλυσίδας, το οποίο εμφανίστηκε μετά την πανδημία, χαρακτήρισε τις ελλείψεις φαρμάκων ο υπουργός Υγείας, ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα σημείωσε ότι βρίσκεται στην προτελευταία θέση της λίστας των χωρών από πλευράς ελλείψεων. Η χώρα με τις λιγότερες ελλείψεις είναι η Βουλγαρία ενώ τις πρώτες θέσεις με τις μεγαλύτερες ελλείψεις καταλαμβάνουν η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία όπως είπε.
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως στην Ελλάδα κυκλοφορεί ένα μεγάλο εύρος γενόσημων φαρμάκων από μια «πολύ υγιή, εύρωστη, εξαγωγική ελληνική φαρμακοβιομηχανία», η οποία καλύπτει ένα 30% με 35% των φαρμάκων μας». Ωστόσο, προειδοποίησε σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ ότι από την ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία του υπουργείου υπέγραψε τρεις αποφάσεις για απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών. «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα ότι με αυτά τα ζητήματα δεν θα παίξουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «προέχει το θέμα της οικονομίας και της ανάπτυξης των εξαγωγών».
Οι ελλείψεις σε εφαρμογή τύπου app
Ο υπουργός ανέφερε πως όσο υπάρχουν ελλείψεις δεν θα γίνονται εξαγωγές, ενώ προανήγγειλε μια νέα εφαρμογή ένα –app– μέσα από το κινητό τηλέφωνο που θα μπορούν οι ασθενείς να βλέπουν αν υπάρχει το φάρμακο που γράφει ο γιατρός, έτσι ώστε να μην τρέχουν στα φαρμακεία. «Πιστεύω ότι σε ένα μήνα περίπου από σήμερα θα το έχουμε. Και θα βλέπουμε και εμείς και ο γιατρός εάν το φάρμακο που αναζητάμε υπάρχει ή είναι σε έλλειψη».
ΠΦΣ: Επικροτεί κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης για περιορισμό των ελλείψεων
Νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ ανέφερε πως η επιδίωξη κύκλων της αλυσίδας εφοδιασμού του φαρμάκου να σταματήσουν την προσπάθεια της Πολιτείας να επιλύσει το τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων θα πέσει στο κενό, αφού για τα λίγα φάρμακα για τα οποία ήρθη η απαγόρευση των εξαγωγών πριν ένα μόλις μήνα, επειδή υπήρχε στοιχειώδης επάρκεια στην ελληνική αγορά, σήμερα αυτά είναι ήδη εξαφανισμένα καθόσον όσοι τα εξήγαγαν δεν σεβάστηκαν την αγωνία του Έλληνα ασθενή για την εξασφάλιση της θεραπευτικής του αγωγής.
Οι φαρμακοποιοί ζητούν από τις φαρμακευτικές εταιρείες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αυξήσουν τις ποσότητες των φαρμάκων που διαθέτουν στην αγορά, ιδιαίτερα τώρα που τα σκευάσματα αυτά δεν μπορούν πλέον να εξαχθούν και ήδη ο Σύλλογος ξεκίνησε συναντήσεις με τις διοικήσεις των φαρμακευτικών αυτών εταιρειών για την εξασφάλιση επιπλέον ποσοτήτων. Οι αναφορές ορισμένων περί «επιχειρηματικότητας» και περί «θετικού ισοζυγίου» δεν αφορούν το φάρμακο που είναι κοινωνικό αγαθό και η προσβασιμότητα σε αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των Ελλήνων, καταλήγει ο ΠΦΣ.