Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.) κ. Λουράντος απαντά στους ψευδείς ισχυρισμούς του πρώην υπουργού Ανάπτυξης κ. Κώστα Χατζηδάκη σχετικά με την περιβόητη "εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ", παρά την απόρριψη τόσο του περιεχομένου όσο και της πατρότητας αυτής από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το άρθρο του κ. Χατζηδάκη, ο πρώην
υπουργός είχε κατηγορηθεί είτε ότι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ήταν δική του επινόηση ή αργότερα δική του ιδέα, «ενώ
είναι γνωστό πως ήταν αποτέλεσμα συμφωνίας της κυβέρνησης Παπαδήμου με την
Τρόικα, που το ΠΑΣΟΚ φυσικά στήριζε!» και «ότι ο ΟΟΣΑ έχει τη σχετική
τεχνογνωσία καθώς έκανε την ίδια δουλειά στον Καναδά, στην Ιαπωνία, στην
Αυστραλία.»
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει επίσης ότι δέχθηκε κριτική «για την πληρωμή της
μελέτης του ΟΟΣΑ, η οποία προετοιμάστηκε επί ένα έτος από αρκετές δεκάδες ξένων
και Ελλήνων ειδικών, με 930.000 ευρώ.» και συνεχίζει: «Το ποσό είχε συμφωνηθεί
από τους προκατόχους μου. Ποιοι μας κατηγορούσαν όμως; Αυτοί που πανηγύριζαν
για το ότι το δημόσιο έδινε στην Ολυμπιακή ένα αντίστοιχο ποσό –προσέξτε– την
ημέρα!»
Στη συνέχεια αναφέρει ότι έζησε «σε όλο της το μεγαλείο την επιλογή μέρους του
πολιτικού συστήματος να υπηρετούνται
υπερπροστατευμένες κοινωνικές ομάδες και όχι το γενικό συμφέρον», όπως π.χ.
οι φαρμακοποιοί «που πωλούσαν 27% ακριβότερα τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα,
σε σχέση με τις χώρες που είχαν απελευθερωθεί οι τιμές».
Ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει δε ότι «υιοθετήθηκαν 281 παρεμβάσεις απελευθέρωσης, με ορατά ήδη τα αποτελέσματα σε αρκετές από αυτές» αλλά χαρακτηρίζει παράλογη, λόγω των αντιδράσεων και των επιθέσεων που δέχθηκε ο ίδιος, τη συνεργασία της νέας κυβέρνησης με τον ΟΟΣΑ που θα προχωρήσει σε «αριστερές μεταρρυθμίσεις»!
Ο κ. Χατζηδάκης καταλήγει ότι υπάρχουν «καλές διεθνείς πρακτικές», τις οποίες δεν πρέπει να αγνοούμε, ότι τμήμα του πολιτικού συστήματος «προτιμά να καλύψει με θόρυβο και κραυγές επιχειρήματα κοινής λογικής» σε βάρος των πολλών και ότι χρειάζεται «μία επανάσταση κοινής λογικής. Όσο γρηγορότερα γίνει αυτή η επανάσταση τόσο νωρίτερα θα μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ο λαϊκισμός, ο κρατισμός και κάθε αρνητική πρακτική που κρατούν την Ελλάδα στο βαλκανικό της παρελθόν και δεν της επιτρέπουν να γίνει μια χώρα στον πυρήνα της Ε.Ε.»
Στην απάντησή του ο Κ. Λουράντος γράφει:
«Για μια ακόμη φορά ο υπουργός της περίφημης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ κ. Κώστας Χατζηδάκης αποδεικνύει την προτίμηση του στον φαρμακευτικό κλάδο. […]
Ο πρώην υπουργός απεκδύεται της πατρότητας της έκθεσης που ο ίδιος προλογίζει και στους συγγραφείς της οποίας περιλαμβάνονται στελέχη του υπουργείου του και θεωρεί λογικό το κόστος των 930.000 ευρώ για την εκπόνηση της, αφού για την Ολυμπιακή , που ο ίδιος ιδιωτικοποίησε, πληρώνονταν το ίδιο ποσό ημερησίως!
Ξεπερνώντας λοιπόν τα γραπτά ψελλίσματα περί των 281 «παρεμβάσεων απελευθέρωσης με ορατά τα αποτελέσματα σε αρκετές από αυτές» , επανέρχεται στο ψευδές επιχείρημα κατά των «κακών» φαρμακοποιών «που πωλούσαν ακριβότερα κατά 27% τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα , σε σχέση με χώρες που είχαν απελευθερωθεί οι τιμές». Θεωρώ περιττό να παραθέσω τιμές όπου η χώρα μας αποδεικνύεται η φθηνότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως θα επισημάνω στον κ. Χατζηδάκη ότι η ίδια η μελέτη τον διαψεύδει, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η απελευθέρωση των φαρμάκων δεν έχει αποδειχτεί ότι θα επιφέρει και μείωση των τιμών.
Όσον αφορά τον έμμεσο χαρακτηρισμό του για τον κλάδο μας ως «υπερπροστατευμένες κοινωνικές ομάδες» , του ζητώ ως πρώην υπουργού μιας κυβέρνησης που ο ελληνικός λαός απέρριψε, να μου πει τα τελευταία 5 χρόνια ποιος άλλος κλάδος έχει δεχθεί τόσο πολλά πλήγματα. Και θα του θυμίσω ότι δεν υπήρξε μνημονιακός νόμος του υπουργείου Υγείας ή Ανάπτυξης που να μην περιείχε κάτι αρνητικό για τα φαρμακεία.»
Ο κ. Λουράντος, κλείνει την απάντησή του απευθυνόμενος
στον ίδιο τον κ. Χατζηδάκη, με τα εξής:
«Οι ισχυρισμοί σας για την περίφημη εργαλειοθήκη είναι ψευδείς. Πρέπει επιτέλους να κατανοείστε ότι
οι επιλογές της κυβέρνησης αποδοκιμάστηκαν από τον ελληνικό λαό. Σας ζητάμε
αυτό που επικαλείσθε στο τέλος του άρθρου σας : "Επανάσταση της κοινής λογικής,
επειγόντως”. Όσο για τους φαρμακοποιούς, έχουν πληρώσει με το αίμα
τους το τίμημά τους στη χώρα. Και ξεπερνά κατά το πολύ το ευτελές και
λογικό –κατά την άποψη σας– ποσό των 930.000 ευρώ!»