Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Λουράντος: Μέγα λάθος η πολιτική περικοπών στην Υγεία

9/2/2015 12:10:10 μμ
"Οι υπηρεσίες που παρέχουν τα φαρμακεία είναι μη κοστολογημένες και κανείς δεν έχει ασχοληθεί με την αποτίμησή τους στην εξοικονόμηση πόρων"
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στο www.healthreport.gr, ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. και Φ.Σ.Α. μιλάει για τις περικοπές στην υγεία και τις συνέπειές τους, για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και για την ανάγκη αναγνώρισης του κοινωνικού ρόλου των φαρμακοποιών.


Ο κ. Λουράντος θεωρεί ότι το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης "έχει πέσει σε δεύτερη μοίρα", παρά το γεγονός ότι εδώ και μερικά χρόνια "ισορροπούμε επικίνδυνα στο χείλος του γκρεμού". Ωστόσο ελπίδα για κάτι καλύτερο δηλώνει ότι έχει ο  πρόεδρος των φαρμακοποιών, λόγω του ενδιαφέροντος της νέας πολιτικής ηγεσίας για τα φάρμακα των καρκινοπαθών και προφανώς και άλλων ευπαθών ομάδων. Όπως σημειώνει ο κ. Λουράντος, "αυτό βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά από τις προεκλογικές δεσμεύσεις που ακούστηκαν στην πολυκομματική εκδήλωση που οργάνωσε ο Π.Φ.Σ.: για «αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 350 εκατομμύρια και μετά βλέπουμε. [...] Σύμφωνα όμως με ειδικούς επιστήμονες των οικονομικών της Υγείας «όσο η φαρμακευτική δαπάνη (ή ο στόχος αυτής) μειώνεται, η (αρνητική) επίπτωση στα δημόσια έσοδα θα είναι ολοένα και μεγαλύτερη, καθώς στα πρώτα έτη της υπό εξέτασης περιόδου είναι γνωστό ότι η μείωση αφορά κυρίως σπατάλη»".


Στην ερώτηση αν είμαστε λοιπόν στο break even από δημοσιονομικής άλλα και υγειονομικής πλευράς, ο κ. Λουράντος απαντά:

"Η μελέτη του Ινστιτούτου Κοινωνικής και προληπτικής Ιατρικής (επιστημονικά υπεύθυνος Κυρ. Σουλιώτης, Απρίλιος 2014) αναφέρει πως από «ένα σημείο κι έπειτα, περαιτέρω συρρίκνωση της συγκεκριμένης αγοράς προκαλεί μεγαλύτερη ζημία στα συνολικά δημόσια έσοδα σε σύγκριση από τα άμεσα δημοσιονομικά οφέλη από τη μείωση της σχετικής δημόσιας δαπάνης.

Οι απώλειες δε αυτές λαμβάνουν ακόμα μεγαλύτερη τιμή αν ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις που μετακυλύονται σε άλλους κλάδους από το εισόδημα το οποίο δεν διοχετεύεται σε αυτούς μέσω της κατανάλωσης των εργαζομένων του κλάδου ή μέσω συνεργασιών των επιχειρήσεων». Αυτό αφορά το οικονομικό σκέλος.

Έρχεται λοιπόν η μελέτη και συμπληρώνει «πως δεν έχει υπολογισθεί το πρόσθετο κόστος το οποίο μπορεί να προκύπτει από ενδεχόμενη αδυναμία πρόσβασης των πολιτών στη φαρμακευτική περίθαλψη, το οποίο σύμφωνα με τη βιβλιογραφία συνδέεται με αύξηση των ημερών νοσηλείας, απουσία από την εργασία κ.ά.»

Το μέγα λοιπόν λάθος (;) της πολιτείας ήταν ότι μέχρι σήμερα η εξοικονόμηση των δαπανών στηρίχτηκε στη λογική των περικοπών. Κανείς τεχνοκράτης δεν αναλογίστηκε πως ναι μεν έπρεπε να επέλθει η διαφάνεια και ο εξορθολογισμός, αλλά παράλληλα θα έπρεπε να στηθεί ένα τέτοιο σύστημα που σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, να δημιουργεί οικονομίες κλίμακας. Για παράδειγμα οι υπηρεσίες που παρέχουν τα φαρμακεία είναι μη κοστολογημένες και κανείς δεν έχει ασχοληθεί με την αποτίμησή τους στην εξοικονόμηση πόρων στην δημόσια υγεία."

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ως «πύλη εισόδου» των διαρθρωτικών αλλαγών στην υγεία

Ο κ. Λουράντος κάνει λόγο και για τη μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας με τίτλο "Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ως «πύλη εισόδου» των διαρθρωτικών αλλαγών στην υγεία" (2013), η οποία αναφέρει πως η δυσκολία στην πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας επιβαρύνει τη νοσοκομειακή περίθαλψη και τους προϋπολογισμούς υγείας δεδομένου «ότι το κόστος μιας μέσης περίπτωσης στη νοσοκομειακή περίθαλψη υπερβαίνει τα 2500 ευρώ ενώ στην ανοικτή πρωτοβάθμια φροντίδα προσεγγίζει τα 150 ευρώ».

"Θα έπρεπε λοιπόν η Πολιτεία να είχε αναγνωρίσει το σημαντικό ρόλο των φαρμακοποιών, οι οποίοι μέσω ενός ολοκληρωμένου χωροταξικά δικτύου σε όλη τη χώρα και με την επιστημονική επάρκειά τους, προσφέρουν υπηρεσίες υγείας και μάλιστα χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν κοστολογηθεί" τονίζει ο κ. Λουράντος και συνεχίζει: "?ρα το break even της φαρμακευτικής δαπάνης έχει προ πολλού ξεπερασθεί και έχει έλθει η ώρα της αναθεώρησης προς τα επάνω. Η συνέχιση μιας πολιτικής περικοπών στην υγεία που μόνο προβλήματα έχει δημιουργήσει, είναι μέγα λάθος. Είμαι σίγουρος ότι το πνεύμα της νέας πολιτικής ηγεσίας στην Υγεία είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό των προηγουμένων, που περιορίζονταν σε μια στενή μνημονιακή αντίληψη περικοπών.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για 2η χρονιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Προς το παρόν περιλαμβάνει 11 χώρες






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση