Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Κυτισινικλίνη: Νέα θεραπεία για τη διακοπή του καπνίσματος από τη WinMedica

11/6/2024 11:13:29 μμ
Κυκλοφορεί στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η αναμενόμενη -στα τέλη Ιουνίου- κυκλοφορία της κυτισινικλίνης και στην Ελλάδα και τα θετικά της αποτελέσματα αναφέρθηκαν σε δορυφορικό συμπόσιο, στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου «Εξάρτηση από τη νικοτίνη - Πρόληψη & Απεξάρτηση», που οργανώθηκε από την Πνευμονολογική Εταιρεία και την Ομάδα Εργασίας «Διακοπή Καπνίσματος, Προαγωγή Υγείας & Κλιματικής Αλλαγής», με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου).


Σύμφωνα με την Παρασκευή Κατσαούνου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., «αναμένουμε την προσθήκη της κυτισινικλίνης στη φαρμακευτική φαρέτρα για τη διακοπή του καπνίσματος. Πρόκειται για εξαιρετικά ασφαλή θεραπευτική επιλογή που καταπραΰνει αποτελεσματικά το στερητικό σύνδρομο που βιώνουν οι καπνιστές κατά την προσπάθεια απεξάρτησης από τη νικοτίνη. Η κυτισινικλίνη χρησιμοποιείται την τελευταία δεκαετία στις ανατολικές χώρες και έρχεται σύντομα στη χώρα μας να καλύψει το κενό της έλλειψης των δύο άλλων φαρμακευτικών επιλογών για τη διακοπή του καπνίσματος (βαρενικλίνη και βουπροπιόνη)».

Τόνισε επίσης ότι «σε συνδυασμό με συμπεριφορική θεραπεία για την ψυχολογική εξάρτηση από τη νικοτίνη από έμπειρους ιατρούς στη διακοπή του καπνίσματος, μπορεί να κάνει τους καπνιστές να βελτιοδοξούν».


Η κυκλοφορία της κυτισινικλίνης από την εταιρεία Win Medica αναμένεται στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου και το πλάνο της απεξάρτησης διαρκεί μόλις 25 ημέρες, επιτρέποντας τη σταδιακή μείωση της εξάρτησης από τη νικοτίνη και τη διακοπή του καπνίσματος χωρίς να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης. 


Σύμφωνα με τους ομιλητές, ο βαθμός του εθισμού αντανακλάται από το γεγονός ότι μόλις το 3-5% των καπνιστών που προσπαθούν να διακόψουν το κάπνισμα χωρίς ιατρική βοήθεια κατορθώνει να το διακόψει. Αυτό οφείλεται κυρίως στα έντονα στερητικά συμπτώματα που βιώνουν οι καπνιστές χωρίς φαρμακευτική αγωγή στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος. Η βοήθεια με τη μορφή της φαρμακοθεραπείας και της συμβουλευτικής υποστήριξης παρέχεται στη χώρα μας από τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης και με συνεδρίες για τη διακοπή του καπνίσματος
Με εγχειρίδια, webinars και άλλες πηγές πληροφόρησης






Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics
FDA: Έγκριση σε νέα θεραπεία για την ατοπική δερματίτιδα
To roflumilast αποδείχθηκε αποτελεσματικό τόσο στην εμφάνιση του δέρματος όσο και στην ανακούφιση από τον κνησμό