Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Κορίτσι-θαύμα φτιάχνει πρόγραμμα για την προστασία από τις παρενέργειες φαρμάκων

13/10/2016 10:39:09 πμ
Η 12χρονη Sofia Tomov ανέπτυξε έναν αλγόριθμο, ο οποίος αποτρέπει την επικίνδυνη αντίδραση σε φάρμακα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo













H Sofia Tomov, από το Knoxville του Tennessee, είναι μία από τις φιναλίστ του Discovery Education 3M Young Scientist Challenge 2016 (επιστημονικός διαγωνισμός για μαθητές στην Αμερική), καθώς ανέπτυξε έναν αλγόριθμο που μπορεί να ξεχωρίσει άτομα με πιθανή αρνητική αντίδραση σε συγκεκριμένα φάρμακα!


Σύμφωνα με το Business Insider, η 12χρονη Σοφία εμπνεύστηκε το εν λόγω πρότζεκτ της, όταν είδε σε διαφημίσεις φαρμάκου τη μεγάλη λίστα των παρενεργειών του και ανακάλυψε ότι αυτές είναι η 4η αιτία θανάτου στις Η.Π.Α.


Καθώς γενετικές μεταλλάξεις μπορεί να ευθύνονται για τις διαφορετικές αντιδράσεις που παρουσιάζουν οι άνθρωποι σε κάποια φάρμακα, αποφάσισε να φτιάξει έναν αλγόριθμο που θα αναζητάει στο γενετικό κώδικα τις μεταλλάξεις αυτές. Σκοπός της Tomov είναι να χρησιμοποιηθεί ο αλγόριθμος από τους γιατρούς, για να εντοπίζουν στους ασθενείς τους τυχόν γενετικές μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια επικίνδυνη ή ενδεχομένως θανατηφόρα αντίδραση στο φάρμακό τους.


Το δυσκολότερο σημείο για τη Sofia ήταν, κατά την ίδια, να φτιάξει τον κώδικα για τον αλγόριθμο, ενώ επόμενος στόχος της είναι να κάνει το πρόγραμμα γρηγορότερο!

Το ενδιαφέρον της δε για την επιστήμη των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι τέτοιο που κάνει online μαθήματα για να μάθει περισσότερα!


Σύμφωνα με το secnews.gr, αυτή δεν είναι η πρώτη εφεύρεση της Sofia. Έχει ήδη κατασκευάσει ένα σύστημα που εμποδίζει τα απορριφθέντα φάρμακα να εισέρχονται στην παροχή του νερού!!!

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Θα πραγματοποιηθεί στα Πράμαντα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων
Προσφέρει μηνιαίες αποδοχές με 14 ημέρες εργασίας κατά μέσο όρο






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics