Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Κολπικές μυκητιάσεις: Μήπως φταίει το υπερβολικό σας στρες;

30/11/2016 1:22:28 μμ
Νέα έρευνα Σουηδών επιστημόνων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



Αποτελεί ένα επίμονο και δύσκολο πρόβλημα που ταλαιπωρεί εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο.

Πρόκειται για τις αυξανόμενες και πολλές φορές επαναλαμβανόμενες κολπικές μυκητιάσεις τις οποίες έβαλε στο μικροσκόπιο μια ομάδα επιστημόνων στη Στοκχόλμη.


Συγκεκριμένα,οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης έβαλαν στο μικροσκόπιο γυναίκες που παρουσίαζαν πολύ τακτικά κολπικές μολύνσεις, με στόχο να αξιολογήσουν αν αυτές επιδεινώνονται από το στρες που πιθανόν περνούν οι γυναίκες αυτές.


Στη μελέτη συμμετείχαν 35 γυναίκες οι οποίες έφταναν να έχουν μέχρι και τέσσερις φορές τον μήνα μυκητιάσεις και 35 γυναίκες οι οποίες ήταν καθόλα υγιείς.

Η αξιολόγηση των δύο ομάδων έγινε με ορμονικές εξετάσεις και έλεγχο μολύνσεων εξωτερικά των γεννητικών οργάνων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι γυναίκες που υπέφεραν από συχνές μυκητιάσεις είχαν βιοχημικά σημεία χρόνιου στρες στον οργανισμό τους. Δηλαδή όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, στο σάλιο τους τα επίπεδα κορτιζόνης κάθε πρωί ήταν πολύ χαμηλότερα από τα φυσιολογικά.


Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, τα επίπεδα κορτιζόνης κάθε πρωί παρουσιάζουν μια αύξηση η οποία διαφαίνεται στο σάλιο μας και το στρες έχει τη δύναμη να ρίχνει κατά πολύ αυτές τις τιμές.


Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι συμμετέχουσες στη μελέτη που είχαν συχνά πρόβλημα μυκητιάσεων υπέφεραν και από άλλες μολύνσεις του κόλπου, όπως κονδυλώματα, βακτηριδιακές μολύνσεις και έρπητα των γεννητικών οργάνων.


Όπως είπαν, το χρόνιο στρες επηρεάζει τον άξονα υποθάλαμου, υπόφυσης και επινεφριδίων. Η ψυχολογική κατάσταση του εγκεφάλου με τον τρόπο αυτό είναι σε θέση να προκαλεί αλλοιώσεις στις ορμόνες του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόνη. Αυτές οι διαφοροποιήσεις των ορμονών του στρεςεπιδρούν στις διάφορες συνιστώσες του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως είναι η άμυνα του οργανισμού μας, ευνοώντας τις μολύνσεις από διάφορους μικροοργανισμούς.


Με λίγα λόγια, το χρόνιο στρες μειώνει τόσο πολύ την αντίσταση του οργανισμού μας έναντι των ασθενειών ώστε, οι άμυνές μας πέφτουν πολύ και είμαστε ευάλωτοι σε κάθε είδους μολύνσεις. Πόσωμάλλον αυτές της ευαίσθητης περιοχής των γυναικών. Για τον λόγο αυτό κινδυνεύουν ακόμη και άτομα που είναι καθόλα υγιή.


 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Κυκλοφορεί από τη YOUTH LAB.
Οι ανακοινώσεις της ετήσιας συνάντησης του Sjögren Europe






Σχετικά άρθρα

«Δώστε στα γυαλιά σας μια 2η ευκαιρία»
Μια καινοτόμος δράση του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica
Το 83% των πολιτών χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα σημαντικό το έργο του ΕΕΣ
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα Πανελλαδικής Έρευνας από την εταιρεία PULSE RC
Νέα ακαδημία Τένις από την KICKS Academy
Διοργανώνει Open Day το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024