Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


ΚΕΣΥ: Προτείνει το διαχωρισμό Ιατρικής και Ομοιοπαθητικής

29/9/2017 10:04:37 πμ
Σκανδαλώδη χαρακτηρίζει την πρόταση ο ΙΣΑ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σκανδαλώδη χαρακτηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) την εισήγηση της εκτελεστικής επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) που αφορά το προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο για την ομοιοπαθητική, η οποία ανοίγει το δρόμο για την ανεξέλεγκτη άσκηση της ομοιοπαθητικής από μη ιατρούς.


Η "απαράδεκτη", κατά τον ΙΣΑ, εισήγηση προτείνει την απαγόρευση της άσκησης της ομοιοπαθητικής από τους γιατρούς και μάλιστα τους τιμωρεί με αναστολή της ιατρικής ιδιότητας και ειδικότητας, σε περίπτωση που επιθυμούν να την ασκήσουν. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά "αντίθετα, παραπέμπει τις αρμοδιότητες για την άσκηση της θεραπευτικής πρακτικής στο... υπουργείο εμπορίου! Την ίδια ώρα αυτό το παράλογο και αναχρονιστικό κείμενο χαρακτηρίζει ως ασθενείς όσους απευθύνονται σε ομοιοπαθητικούς."


Ο ΙΣΑ υπενθυμίζει ότι "τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα είναι νομοθετημένα ως φάρμακα από το 2013 και η συγκεκριμένη θεραπευτική πρακτική πρέπει να ασκείται αποκλειστικά από ιατρούς που λογοδοτούν στα αρμόδια όργανα των Ιατρικών Συλλόγων".


Καταγγέλλει επίσης ότι η εν λόγω εισήγηση δεν έλαβε υπόψη τις θέσεις των Ιατρικών Συλλόγων, για το σοβαρό αυτό θέμα, ούτε και εκείνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.


Τέλος, ο ΙΣΑ επαναλαμβάνει και τονίζει ότι "η ομοιοπαθητική, όπως και κάθε εναλλακτική θεραπεία, πρέπει να διενεργείται μόνο από γιατρούς" και αυτό γιατί "κάθε πράξη για θεραπευτικούς, διαγνωστικούς και προληπτικούς σκοπούς εμπίπτει στην έννοια της θεραπευτικής πράξης, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν.3418/2005. Όταν μη γιατρός εκτελεί τις θεραπευτικές αυτές πράξεις, πρόκειται για παράνομη άσκηση της Ιατρικής που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία".

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη






Σχετικά άρθρα

«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών