Την πλήρη διαφωνία τους εκφράζουν τα μέλη του ΣΦΕΕ για την επικείμενη κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων με βάση το άρθρο 259, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις για την Εφαρμογή των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις».
«Πρόκειται
για μια απόφαση η οποία ενισχύει την αδιαφάνεια, την αυθαιρεσία και είναι
βέβαιο ότι θα προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα στον ευαίσθητο τομέα της
τιμολόγησης και ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων.
Η Επιτροπή Τιμών, η οποία στην παρούσα της μορφή χαρακτηρίζεται από τη συμμετοχή όλων των φορέων του φαρμάκου με τους κρατικούς φορείς να αποτελούν τουλάχιστον το 70% των μελών, διασφάλιζε τη βασική δημοκρατική αρχή μιας γόνιμης ανταλλαγής και σύνθεσης απόψεων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι αποφάσιζε με ομοφωνία στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων. Με την κοινή προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων μερών, η Επιτροπή Τιμών παρήγαγε ουσιαστικό έργο και πήρε αποφάσεις που στήριξαν τη δημόσια υγεία καθώς και το δημόσιο συμφέρον. Ταυτόχρονα, έδωσε λύσεις σε θέματα στα οποία η εφαρμογή του «γράμματος του νόμου», τα οδηγούσε σε αδιέξοδο και για τα οποία η μονομερής εκπροσώπηση κρατικών φορέων μπορεί να μην ανεδείκνυε το μέγεθος κάποιων προβλημάτων και συνεπώς την ανάγκη επίλυσης τους», τονίζουν τα μέλη του ΣΦΕΕ, σε επιστολή τους προς το υπουργείο Υγείας.
Επίσης, εκτιμούν πως η προτεινόμενη κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων θα δημιουργήσει μια παντοδύναμη αρχή στον τομέα της τιμολόγησης η οποία θα αποφασίζει για ό,τι θεωρεί σωστό αλλά θα καλείται και η ίδια να αποφασίσει για ό,τι δέχεται πως έκανε λάθος ή για ό,τι χρήζει διόρθωσης.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, από εδώ και στο εξής ο εκάστοτε υπουργός Υγείας, ο ΕΟΦ, αλλά και ο ΕΟΠΥΥ θα αποτελούν τους βασικούς πυλώνες στην τιμολόγηση των σκευασμάτων. Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα με καθυστερήσεις στην τελική τιμολόγηση των φαρμάκων, ενώ αίσθηση προκαλούσαν οι επί σειρά ημερών συνεδριάσεις της προκειμένου να εκδοθεί ένα Δελτίο Τιμών.
Το άρθρο 259
καταργεί το στάδιο της Επιτροπής Τιμών, οπότε η διαδικασία φαίνεται να πηγαίνει
από την υποβολή των ενστάσεων των εταιριών επί των προτεινόμενων τιμών του ΕΟΦ,
απευθείας στο γραφείο του υπουργού και τη Διεύθυνση Φαρμάκων του υπουργείου
Υγείας.