Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ιρλανδία: Οι φαρμακοποιοί αποκτούν νέο ρόλο

9/9/2024 4:46:04 πμ
Ξεκινούν τη συνταγογράφηση για 8 κοινές παθήσεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η συνταγογράφηση και η χορήγηση των κατάλληλων φαρμάκων από φαρμακοποιούς θεσπίζεται πλέον και στην Ιρλανδία


Σύμφωνα με έκθεση του υπουργού Υγείας Stephen Donnelly με θέμα την επέκταση του ρόλου των φαρμακείων, η υπηρεσία θα αφορά σε πρώτη φάση 8 κοινές παθήσεις: αλλεργική ρινίτιδα, επιχείλιο έρπητα, επιπεφυκίτιδα, μολυσματικό κηρίο, μυκητιάσεις στόματος και κόλπου, μη επιπλεγμένη ουρολοίμωξη/κυστίτιδα και έρπητα ζωστήρα, στις οποίες μπορεί να προστεθούν και άλλες σταδιακά. Στόχος είναι το πρόγραμμα να ξεκινήσει στις αρχές του 2025 και αυτό που μένει είναι να συμφωνηθεί με την κυβέρνηση η αμοιβή των φαρμακοποιών. Επίσης γίνονται συζητήσεις για την πιθανότητα διαχείρισης πιο πολύπλοκων ασθενειών από φαρμακοποιούς που εργάζονται σε άλλες δομές υγείας.


Ο Ιρλανδικός Φαρμακευτικός Σύλλογος χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης, σχολιάζοντας ότι όταν η υπηρεσία εφαρμοστεί θα μετασχηματίσει τη φροντίδα υγείας στην κοινότητα, μέσω των 1900 φαρμακείων της χώρας. Σύμφωνα με το euractiv.com, oι φαρμακοποιοί θα πρέπει να λάβουν σχετική πιστοποίηση, να παρακολουθήσουν συγκεκριμένα προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης και να ακολουθούν καθορισμένα πρωτόκολλα. 


Η νέα υπηρεσία έρχεται μετά την πρόσφατη ρύθμιση που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου και επιτρέπει στους φαρμακοποιούς να επεκτείνουν την ισχύ των συνταγών από την τρέχουσα μέγιστη περίοδο των 6 μηνών σε 12 μήνες.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης







Σχετικά άρθρα

Συνελήφθησαν γιατροί και φαρμακοποιοί για απάτες εις βάρος του ΕΟΠΥΥ
Στα χέρια της αστυνομίας και ιδιοκτήτρια φαρμακαποθήκης
Τα γαληνικά σκευάσματα αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς
Οι ελλείψεις φαρμάκων και οι εξατομικευμένες ανάγκες οδηγούν τους ασθενείς στα φαρμακεία με εργαστήριο
ΦΣΘ: Λειτουργία εικονικού φαρμακείου στην παραλία της Θεσσαλονίκης
Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού